ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Υποκλοπές: Το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι – Εμφύλιος στο σύστημα Μητσοτάκη

Δένδιας: "Κακούργημα αν με παρακολουθούσαν" – Τι είπε για την εξαγωγή τoυ Predator

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις προοιωνίζεται ο δεύτερος κύκλος του σκανδάλου των υποκλοπών που συνοδεύεται και από τον εμφύλιο Μητσοτάκη-Μαρινάκη, ο οποίος όχι μόνο δεν λέει να κοπάσει, αλλά όπως όλα δείχνουν θα είναι μέχρι τελικής πτώσεως. Ένας πόλεμος που πιθανώς προκαλεί ρήγμα στην ίδια την οικογένεια Μητσοτάκη. Το βασικό ερώτημα (όπως το περιγράψαμε και στο προηγούμενο άρθρο μας) που πλανάται επάνω από το πολιτικό σκηνικό είναι πόσο θα αντέξει ο Μητσοτάκης, ή διαφορετικά πότε θα στηθούν κάλπες και με ποιες προϋποθέσεις.

Με την προσθήκη ότι πλέον ο πρωθυπουργός δεν ελέγχει τις πολιτικές εξελίξεις και επιπλέον οι δυνατότητές του είναι περιορισμένες. Το σενάριο να υποχρεωθεί σε απομάκρυνση από την πρωθυπουργία δεν είναι το επικρατέστερο, αλλά υπό προϋποθέσεις παραμένει στο τραπέζι. Η προσοχή στρέφεται αφενός στα επιχειρηματικά και μιντιακά υποσυστήματα που παίζουν ρόλο στα δημόσια πράγματα, αφετέρου στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης, όπου υπάρχει αναταραχή και όπου εκεί δεσπόζουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.

Όσον αφορά το μιντιακό σύστημα είναι διχασμένο. Η εικόνα του Σαββατοκυριακάτικου Τύπου είναι χαρακτηριστική. Οι μισές εφημερίδες είχαν κύριο θέμα τους την υπόθεση των υποκλοπών, με πρώτο το συγκρότημα Μαρινάκη, την “Αυγή”, την “Εφημερίδα των Συντακτών”, τη “Δημοκρατία” και την “Εστία”. Υπήρχαν όμως κι άλλες, όπως το “Πρώτο Θέμα”, η “Real News”, ο “Ελεύθερος Τύπος”, η “Βραδυνή” που το δεν είχαν καν “χτύπημα” στην πρώτη σελίδα. Η “Καθημερινή” κράτησε ενδιάμεση στάση, με “χτύπημα” στην πρώτη σελίδα και άρθρο στο εσωτερικό για τον Γρηγόρη Δημητριάδη, τον σκοτεινό του ρόλο από την αρχή της διακυβέρνησης μέχρι την διάρρηξη της σχέσης του με τον θείο του. Παρόμοια είναι η εικόνα και στις ιστοσελίδες.

Η νέα τροπή και οι αποκαλύψεις

Μετά την στροφή 180 μοιρών (από το πρωτοσέλιδο “Υποκλοπές τέλος” των “Νέων” στις 30 Σεπτεμβρίου στο “Άπλετο φως στις υποκλοπές”, ένα μήνα αργότερα) το συγκρότημα του Μαρινάκη πρωτοστατεί μαζί με το “Documento” και την “Εφημερίδα των Συντακτών” στις αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο. Το μεν “Documento” δημοσιεύει σε δόσεις την λίστα των παρακολουθούμενων, μέσα στους οποίους είναι υπουργοί όπως οι Νίκος Δένδιας, Κωστής Χατζηδάκης, Άκης Σκέρτσος, Γιώργος Γεραπετρίτης, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, μέχρι και φίλες της συζύγου του πρωθυπουργού.

Η εφημερίδα δημοσιεύει επιλεκτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα ονόματα αυτά είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από το παράνομο λογισμικό Predator και επιμένει ότι στο κέντρο βρίσκεται ο πρωθυπουργός. Οι δε εφημερίδες “Νέα” και “Βήμα”, που ξεκίνησαν τον δεύτερο κύκλο της δημοσιοποίησης του σκανδάλου, ξεδιπλώνουν τον ιστό γύρω από τα πρόσωπα που έφεραν το Predator από το Ισραήλ μέσω Κύπρου και το διαχειρίστηκαν στην Ελλάδα. Τους Γιάννη Λαβράνο, Φέλιξ Μπίτζιο, Ταλ Ντίλιαν (σχετίζονται με τις δύο εταιρείες Intellexa και KRIKEL) και Παναγιώτη Κοντολέωντα. Κοινός γνωστός όλων και –σύμφωνα με τα δημοσιεύματα– γνώστης των κινήσεών τους ο Γρηγόρης Δημητριάδης.

Το συγκρότημα επιμένει να ζητά την κεφαλή του Δημητριάδη επί πίνακι, με την παραπομπή του στην Δικαιοσύνη. Ο διευθυντής του “Βήματος” προειδοποιεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κινδυνεύει να απωλέσει το πολιτικό κεφάλαιο που με τόσο κόπο απέκτησε τα προηγούμενα χρόνια. Αν δεν βρει τρόπο να φέρει ενώπιον της Δικαιοσύνης τους ενόχους και δεν ασφαλίσει τους πολίτες έναντι των επαίσχυντων παρακολουθήσεων θα αντιμετωπίσει θύελλα πρωτοφανή που θα κλονίσει στην κυριολεξία την χώρα». Εν ολίγοις, λέει ότι τα σημαντικότερα και τα χειρότερα για τον πρωθυπουργό έπονται, αν δεν “δώσει” τον ανεψιό του.

Ενδιαφέρον έχει και το ρεπορτάζ της “Εφημερίδας των Συντακτών” για συνάντηση στο Λονδίνο Έλληνα ειδικού στα ηλεκτρονικά συστήματα. Αυτός, ενώ περίμενε τον Κυριάκο Πιερρακάκη, του εμφανίστηκε σαν εκπρόσωπος του Μαξίμου πρώτα ο Γιάννης Λαβράνος και στην συνέχεια ο Γρηγόρης Δημητριάδης. Το δημοσίευμα το αναπαρήγαγαν στο site τους τα “Παραπολιτικά”. Τόσο το συγκεκριμένο δημοσίευμα, όσο και “Το Βήμα” βάζουν πλέον στον “ιστό” που διαχειρίστηκε το Predator τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Επίσης, εμπλέκουν εμμέσως και τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, παρουσιάζοντάς τον μάλιστα σαν να είναι ενεργούμενο του Λαβράνου.

Εμφύλιοι στο σύστημα και στην οικογένεια

Όλα τα δημοσιεύματα, όμως, είτε ευθέως, είτε ερμηνευτικά δείχνουν τον Γρηγόρη Δημητριάδη ως εγκέφαλο της λειτουργίας του παράνομου λογισμικού. Κρίσιμη είναι η πληροφορία ότι οι ενεχόμενοι είχαν συνδέσει το Predator με την ΕΥΠ. Το γιατί παρακολουθούνταν τόσοι υπουργοί, σύζυγοι υπουργών και στελέχη ελεγχόμενων υπηρεσιών ερμηνεύεται μέσω της ανασφάλειας και των θεωριών κομματικής συνωμοσίας που κατατρύχουν θείο και ανεψιό.

Η σύγκρουση με τον Μαρινάκη, που έχει επιστρατεύσει τα ΜΜΕ που ελέγχει, ακόμη και τον Ολυμπιακό, είναι μετωπική. Σύμφωνα με φήμες που κυκλοφορούν, και για τις οποίες οφείλει κανείς να είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός, υπάρχει ρήξη και μεταξύ Μητσοτάκη-Δημητριάδη. Ο παραιτηθείς ανεψιός δεν θέλει προφανώς να βρεθεί ακάλυπτος, αλλά φοβάται –λένε συνομιλητές του– πως ο Μητσοτάκης αν θεωρήσει πως θα ξεμπλέξει “δίνοντάς τον”, θα το κάνει. Βεβαίως το να αφήσει να παραπεμφθεί ο Δημητριάδης στην Δικαιοσύνη θα είναι αυτοχειριασμός κι αυτό προς το παρόν γλιτώνει τον ανεψιό.

Σύμφωνα με τις ίδιες φήμες, ορισμένα στοιχεία στα ΜΜΕ έχουν διαρρεύσει από τον ίδιο τον Δημητριάδη, ίσως σαν μία υπόμνηση ότι κρατά και εκείνος χαρτιά στα χέρια του. Σύμφωνα με άλλες φήμες, στοιχεία που διέρρευσαν εναντίον του Δημητριάδη προήλθαν από το περιβάλλον του πρωθυπουργού. Ερώτημα είναι πάντως η στάση της Ντόρας Μπακογιάννη. Στον πρώτο κύκλο υπερασπιζόταν τον πρωθυπουργό, τώρα αποφεύγει επιμελώς τις εμφανίσεις, ίσως γιατί την βαραίνει και η υπόθεση Πάτση, ενώ της προκαλεί ζημιά και η σχέση της με τον Μίχο, χωρίς, βέβαια, να γνωρίζει τις άθλιες δραστηριότητές του.

Εκλογές τον Φεβρουάριο;

Θυμίζουμε πως το σκάνδαλο των υποκλοπών ξέσπασε λίγο πριν το Δεκαπενταύγουστο και παρότι προκάλεσε έντονες αναταράξεις, τόσο στο πολιτικό σκηνικό, όσο και εντός της ΝΔ (με την καθαρή διαφοροποίηση του Καραμανλή) ο  Μητσοτάκης πέτυχε να το θέσει υπό έλεγχο και να ισορροπήσει το πολιτικό τοπίο. Μέχρι που το συγκρότημα Μαρινάκη άλλαξε στάση. Το να ελέγξει τον δεύτερο κύκλο του σκανδάλου και των αποκαλύψεων τώρα πια μοιάζει αδύνατο: Το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι και δεν διαφαίνεται τρόπος να ξαναμπεί μέσα. Άλλωστε ήδη παράγει πολιτικά αποτελέσματα και επιφέρει φθορά της κυβέρνησης.

Μέσα σε αυτό το τοπίο, πέρα από την αλλαγή πρωθυπουργού εν κινήσει (που δεν έχει αποκλειστεί, αλλά δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες) το ερώτημα είναι εάν ο Μητσοτάκης θα εξαντλήσει την τετραετία, ή θα καταφύγει σε πρόωρες εκλογές. Το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν μπορεί να σέρνεται για πολύ γιατί επισωρεύει κόστος. Ούτε και μπορεί να συρθεί σε εκλογές στο κλίμα που διαμορφώνουν οι υποκλοπές. Το ιδανικό για την κυβέρνηση θα είναι να εκτονωθεί και να έχει έστω και λίγο χρόνο για να αναδείξει την δική της ατζέντα εκλογών που συνοψίζεται στα δύο διλήμματα “πρόοδος ή οπισθοδρόμηση;” και “Μητσοτάκης ή Τσίπρας;”. Κάπως έτσι αρχίζει και κερδίζει έδαφος το σενάριο των εκλογών τον Φεβρουάριο.

Αντεπίθεση Μητσοτάκη

Προς το παρόν πάντως την Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ σε μία προσπάθεια να συσπειρώσει τον κομματικό μηχανισμό. Πάντως δεν έχει πλέον πολλά ευήκοα ώτα. Επίσης, μέσα στην εβδομάδα θα εμφανιστεί στην Βουλή, όχι βέβαια για να απαντήσει στις πιεστικές ερωτήσεις του Τσίπρα (για την σύνδεση ΕΥΠ και Predator), αλλά για να μεταθέσει την συζήτηση στο θεσμικό πεδίο, με το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της ΕΥΠ και την απαγόρευση παράνομων λογισμικών.

Κινείται στην γραμμή ότι “δεν γνώριζα τίποτε και κάνω τις απαραίτητες κινήσεις για την θεσμική εξυγίανση”. Η γραμμή δεν αντέχει για τον λόγο ότι ακόμη και αν δεν γνώριζε και πάλι χρεώνεται την ανικανότητα και την αναποτελεσματικότητα, αφού ήταν και επικεφαλής της ΕΥΠ. Αλλά δεν διαθέτει άλλη. Ορισμένοι εισηγούνται να προβάλλει ότι “τον χτυπάνε τα συμφέροντα”, αλλά οι πιο νουνεχείς φοβούνται ότι εκτός από άρνηση, θα συναντήσει και γέλια!

Η δε Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι αμφίρροπη. Οι βουλευτές δεν εξεγείρονται, αλλά και δεν δείχνουν καμία προθυμία να υπερασπιστούν τον πρωθυπουργό στα Μέσα Ενημέρωσης. Στην συντριπτική τους πλειονότητα φαίνεται να συμφωνούν με τους Έλληνες πολίτες (το 80%, σύμφωνα με την μέτρηση της PRORATA) ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε, αν όχι τα πάντα, σίγουρα τα περισσότερα γύρω από τις παρακολουθήσεις. Από εκεί και μετά είναι διχασμένοι: Όσοι αισθάνονται ασφαλείς για την επανεκλογή τους περιμένουν το καθοριστικό στοιχείο που θα οδηγήσει στην πτώση του Μητσοτάκη.

Η λύση που θα ήθελαν οι περισσότεροι είναι αλλαγή πρωθυπουργού, ώστε η κατάρρευση του Μητσοτάκη να μην συμπαρασύρει τη ΝΔ. Γι’ αυτό αρκετοί έχουν τα μάτια τους στραμμένα στην παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά στις 7 Δεκεμβρίου, επ’ ευκαιρία της επίσημης πρώτης του φερώνυμου Ιδρύματός του. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει πάρει μέχρι στιγμής θέση για το σκάνδαλο και δεν επιθυμεί να χρεωθεί οποιαδήποτε κίνηση αποσταθεροποίησης. Αν καταρρεύσει η κυβέρνηση θα είναι παρών, αλλά όπως λέει βουλευτής του κύκλου του, «αυτή την φορά δεν θέλει να είναι επισπεύδων, αλλά να έλθει ως παράκλητος ή τελοσπάντων ως λύση από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι