Υπόθεση Μάντζου: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ απασφάλισε κατά του ΠΑΣΟΚ
23/06/2023Σκληρή είναι πλέον η αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και στο “κάδρο” της έχει μπει ένας εκ των στενών συνεργατών του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Δημήτρης Μάντζος. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την αποπομπή του κ. Μάντζου από τα ψηφοδέλτια και στις αρχικές ανακοινώσεις της η Κουμουνδούρου τον παρομοίασε με τον πρώην “Γαλάζιο” βουλευτή Ανδρέα Πάτση. Στον αντίποδα, η Χαριλάου Τρικούπη και ο Νίκος Ανδρουλάκης, υπερασπίστηκαν το στέλεχος τους, μιλώντας για «απελπισία του ΣΥΡΙΖΑ» και «τυχοδιωκτισμό».
Ο “πόλεμος” ξεκίνησε έπειτα από πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της “Δημοκρατίας”, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Μάντζος ήταν νομικός εκπρόσωπος fund κατά δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, για τους οποίους «η Χαριλάου Τρικούπη έβγαλε χτες υποκριτικά ανακοίνωση», όπως ανέφερε δηκτικά η Κουμουνδούρου, εξαπολύοντας ταυτόχρονα σφοδρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ. Προηγουμένως τα δύο κόμματα είχαν από κοινού εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ για τις ΄”γκρίζες ζώνες” του προγράμματος των “Γαλάζιων”, μετά και τις δηλώσεις Σκυλακάκη.
Ο κ. Μάντζος και το ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν πως η περίπτωση του διαφέρει από αυτήν του Πάτση, καθώς ο πρώην “Γαλάζιος” βουλευτής είχε εταιρεία που αγόραζε “κόκκινα δάνεια”, ενώ υπήρχε ασυμβίβαστο με την βουλευτική του ιδιότητα (εξ’ ου και έχει ζητηθεί η άρση της ασυλίας του, μετά την διαγραφή του από τη ΝΔ). Για την περίπτωση του Μάντζου (ο οποίος δεν είναι βουλευτής) πρόκειται για νομική υπόθεση που ανέλαβε το δικηγορικό του γραφείο (αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει αν είχε εμπλοκή σε αυτή και το 2021, όταν ήταν διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ). Προς υπεράσπιση του, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε χαρακτηριστικά «θα πρέπει τότε όλοι οι δικηγόροι να φύγουν από τα κόμματα».
Πάντως, τόσο το δημοσίευμα της “Δημοκρατίας”, όσο και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζουν στην “ηθική” διάσταση του θέματος και όχι σε ποινική (εξ’ ου και η ειδοποιός διαφορά με την περίπτωση Πάτση, οπότε μάλλον ως άστοχες μπορούν να χαρακτηριστούν οι αρχικές ανακοινώσεις της Κουμουνδούρου). Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί πως ο Ανδρουλάκης έθεσε εκτός ψηφοδελτίων τον δικηγόρο Γιάννη Γλύκα, επειδή ανέλαβε την νομική υπεράσπιση των ψαράδων που κατηγορούνται για την δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη, (ύστερα από την αντίδραση της χήρας του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ).
Επιπλέον, στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να γίνει “συμψηφισμός” με το δάνειο του Γιάννη Ραγκούση για την βίλα του στην Πάρο. Δάνειο που όντως, αν και αποδείχτηκε πως το είχε λάβει νόμιμα η σύζυγος του, αναμφισβήτητα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και “ηθικό” (μία συζήτηση που ταλανίζει την πολιτική ζωή, από την περίφημη δήλωση του Γιώργου Βουλγαράκη).
Προς τι η επίθεση στο ΠΑΣΟΚ
Η επιλογή ΣΥΡΙΖΑ να επιτεθεί στο ΠΑΣΟΚ (το οποίο μέχρι πρότινος υπολόγιζε ως εταίρο στην “προοδευτική διακυβέρνηση”) είναι μία προσπάθεια συσπείρωσης, εν όψει των εκλογών της Κυριακής, την στιγμή που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν κάποιες απώλειες για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (χωρίς ταυτόχρονα να καταγράφουν άνοδο για το ΠΑΣΟΚ). Μετά την ήττα σοκ του Μαΐου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τον φόβο της πλαγιοκόπησης του από το ΠΑΣΟΚ, ειδικά αν απομακρυνθεί επικίνδυνα από το όριο του 20% που κατέκτησε στην τελευταία αναμέτρηση και οι “Πράσινοι” καταγράψουν, έστω και μικρή, άνοδο.
Η επίθεση εντάσσεται και σε μία προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αποδομήσει το σύνολο των κομμάτων αντιπολίτευσης, στην λογική της “χαμένης ψήφου”. Σε ότι αφορά ειδικά το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ΚΚΕ στο οποίο επίσης επιτέθηκε με σφοδρότητα ο Τσίπρας, έχει να κάνει με την άρνηση τους να στρατευτούν στο όραμα της “προοδευτικής διακυβέρνησης”, “καίγοντας” από πλευράς τους την στρατηγική της απλής αναλογικής, όπως τους κατηγορεί η Κουμουνδούρου. Το αν πείσει αυτή η ρητορική μοιάζει χλωμό, αλλά θα το διαπιστώσουμε την Κυριακή.
Πάντως, δεν ξέρουμε ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Όθωνας Ηλιόπουλος, με την δήλωση του περί “φοροδιαφυγής των οδοντιάτρων” (για τους οποίους μάλιστα ανέφερε πως “δεν μας ψηφίζουν, ας πληρώσουν και κάτι παραπάνω”, δηλώσεις για τις οποίες μετέπειτα ζήτησε συγγνώμη) αποδειχτεί εξίσου βλαπτική με την δήλωση Κατρούγκαλου για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών (η οποία επίσης είχε γίνει λίγο πριν τις εκλογές και στοίχησε βαρύτητα στον ΣΥΡΙΖΑ).
Το σίγουρο είναι πως στις επικείμενες εκλογές το “ντέρμπι” δεν έχει να κάνει με την πρώτη θέση (ζήτημα μοιάζει να είναι μόνο το εύρος της αυτοδυναμίας του Μητσοτάκη), αλλά με τα ποσοστά που θα κατακτήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, όπως και αυτά των μικρότερων κομμάτων. Ως γνωστόν, όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των εκτός Βουλή κομμάτων, τόσο πέφτει το όριο της αυτοδυναμίας που χρειάζεται το πρώτο κόμμα. Στα οποία μικρά κόμματα επίσης έχει ενταθεί η αντιπαράθεση, με τελευταία την σκληρή επίθεση Κουτσούμπα κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου και των… καρδιών της, όσο και εκείνων της Δεξιάς πολυκατοικίας, όπου καταγράφει μια αξιοπρόσεκτη δημοσκοπική δυναμική το ακροδεξιό κόμμα “Σπαρτιάτες” που υποστηρίζει ο προφυλακισμένος Ηλίας Κασιδιάρης.