Υπουργικό Συμβούλιο: Οδηγίες Μητσοτάκη προς "ναυτιλομένους"

Γκουτζάνης Σπύρος
560
Υπουργικό Συμβούλιο: Οδηγίες Μητσοτάκη προς

Οδηγίες για ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και προσήλωση στο κυβερνητικό πρόγραμμα έδωσε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς του στο Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να αξιοποιηθεί η θετική συγκυρία για την ελληνική οικονομία που αποτυπώνεται στη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου «διαπιστώθηκαν όλες οι θετικές εξελίξεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» (ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού, χαμηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων & εντόκων γραμματίων, επιτυχημένη έκδοση ελληνικών τραπεζών στις χρηματαγορές, επιστροφή ρεκόρ καταθέσεων στις τράπεζες τα τελευταία χρόνια).

Ο πρωθυπουργός έδωσε σαφείς κατευθύνσεις στους υπουργούς. Συγκεκριμένα τους είπε ότι «είναι αναγκαία η ταχύτατη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η πιστή προσήλωση στο κυβερνητικό πρόγραμμα, δεδομένης και της εμπιστοσύνης που ήδη αποτυπώνεται στις διεθνείς αγοράς για τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης».

Στο πλαίσιο αυτό τους ζήτησε «να τηρήσουν απαρέγκλιτα τους προϋπολογισμούς των υπουργείων τους στους εναπομείναντες μήνες του 2019 και να μην υπερβούν τα αυστηρά όρια των προβλεπόμενων δαπανών, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των πρώτων στόχων που θα οδηγήσουν τη χώρα σε οριστική έξοδο από το φαύλο κύκλο της κρίσης και της αναιμικής ανάπτυξης».

Το Υπουργικό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου, δίχως κάμερες και απευθείας μετάδοση, αφού στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι «δίνουμε σημασία στην ουσία και όχι στην επικοινωνία». Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 4:00 μμ όπως ήταν προγραμματισμένο, δίχως την καθυστέρηση μισής έως μίας ώρας, που ήταν συνήθης με την προηγούμενη κυβέρνηση. Διήρκεσε δύο ώρες και αποχωρώντας οι υπουργοί δεν έκαναν δηλώσεις, ούτε off the record ενημέρωση στους δημοσιογράφους.

Φορολογικό νομοσχέδιο

Στην συνεδρίαση έγινε ενημέρωση επί των οικονομικών θεμάτων από τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σταικούρα και αποφασίστηκε η άμεση κατάθεση του πρώτου φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την ρύθμιση των 120 δόσεων. Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Σταϊκούρα η μείωση του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται για το 2019 σε 22% μεσοσταθμικά.

Από τη ρύθμιση της κυβέρνησης, 3,9 εκατ.  φορολογούμενοι θα δουν μεγαλύτερες μειώσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία μάλιστα εξαιρούσε από την δικό της σχέδιο 500.000 πολίτες της μεσαίας τάξης που επίσης θα δουν σημαντικές μειώσεις.

Επίσης, βελτιώνεται η ρύθμιση των 120 δόσεων, καθώς η ελάχιστη δόση διαμορφώνεται σε 20 ευρώ το μήνα (από 30 ευρώ), ενώ το επιτόκιο μειώνεται σε 3% από 5%. Αντίστοιχη διάταξη θα περιλαμβάνεται και για τις ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες επίσης θα μειώσουν το επιτόκιο από 5 σε 3%, στο διυπουργικό νομοσχέδιο.

Την επόμενη εβδομάδα το διυπουργικό νομοσχέδιο

Όσον αφορά στο διυπουργικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την προσεχή εβδομάδα, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, αποφασίστηκε ότι θα περιλαμβάνονται διατάξεις που ενισχύουν την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών μέσω:

 • α) της θέσπισης δυνατότητας σύμπραξης δημοτικών παρατάξεων, στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη.
 • β) της εξασφάλισης πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην επιτροπές οικονομικών.
 • γ) εξασφάλισης της πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη σε όλα τα νομικά πρόσωπα ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού.
 • δ) της προσαρμογής του τρόπου ψήφισης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ που καταλήγει -σε έσχατο βαθμό- στην επιλογή της πρότασης-εισήγησης της οικονομικής επιτροπής.

Το διυπουργικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης διατάξεις μέσω των οποίων:

 • Ανακτούν την ελευθερία έκφρασης στα πανεπιστήμια μέσω της κατάργησης του σημερινού ασύλου ανομίας.
 • Ιδρύουν πραγματικό υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας της χώρας.
 • Επιτρέπουν την απονομή ψηφιακής σύνταξης για μείωση της γραφειοκρατίας, η οποία θα μειώσει δραστικά το σημερινό χρόνο αναμονής.
 • Ενισχύουν το ταμείο αρχαιολογικών πόρων, προκειμένου να παρέχουν περισσότερες υπηρεσίες σε όλους τους επισκέπτες στους αρχαιολογικούς χώρους με άμεσο στόχο τη λειτουργία των αναψυκτηρίων που παραμένουν κλειστά ακόμη και σήμερα.
 • Προβλέπουν την διανομή των φαρμάκων στους καρκινοπαθείς στο σπίτι τους, ή στο χώρο νοσηλείας τους, χωρίς ουρές και ταλαιπωρία.

Στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό και για την προετοιμασία της Ελλάδας ώστε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από ενδεχόμενο "άτακτο" Brexit.

Καλοσωρίζοντας τους υπουργούς, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η αίθουσα που θα πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου θα ονομαστεί την επόμενη εβδομάδα "αίθουσα Δημήτρη Στεφάνου" στη μνήμη του πρόωρα χαμένου νομικού και δημόσιου λειτουργού, ο οποίος υπηρέτησε με σπάνια συνέπεια και ανεπίληπτο ήθος το δημόσιο συμφέρον.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
 • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
 • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.