Όταν ο άνθρωπος είχε τετράγωνο κρανίο

Όταν ο άνθρωπος είχε τετράγωνο κρανίο , Όλγα Μαύρου
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ισραηλινοί επιστήμονες βρήκαν ένα κοντοσυγγενή μας που έζησε πριν από 130.000 χρόνια και που θεωρούν ότι αποτελεί χαμένο κρίκο στην ανθρώπινη εξέλιξη. Ο άνθρωπος-προγονός μας δεν είχε πηγούνι και το κρανίο του ήταν σχεδόν τετράγωνο, κάτι που για τους Ισραηλινούς σημαίνει νέο είδος και –το βασικό– δείχνει κατά τη γνώμη του ως κοιτίδα την δική τους περιοχή για την εξάπλωση επιμειξίας Νεάντερταλ και homo sapiens. Οι Νεάντερταλ δεν ξεκίνησαν από την Γερμανία, λένε οι Ισραηλινοί.

Όπως ανακοινώθηκε, σε βάθος 8 μέτρων στην περιοχή Ράμλα (όχι στην παλαιστινιακή Ραμάλα), βρέθηκαν τμήματα κρανίου μαζί με εργαλεία και οστά αλόγων και ελαφιών. Ο τύπος του κρανίου δείχνει άγνωστο είδος και οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι είναι μοναδικό το εύρημα και ότι υποδηλώνει πως αυτό το είδος κατά πάσα πιθανότητα ήταν κάτι ανάμεσα σε Νεάντερταλ και σε homo sapiens και ότι από επιμιξίες εκεί, ξεκίνησε η εξάπλωση και στην Ευρώπη. Ο άνθρωπος που βρήκαν ήταν κυνηγός, άναβε φωτιά σε ξύλα, έψηνε κρέας και είχε εργαλεία.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι το κρανίο ανήκε σε είδος άγνωστο και της “γραμμής” εξέλιξης των Νεάντερταλ, συνυπήρξε όμως με τον sapiens. Ονόμασαν τον συγγενή μας Νεσέρ Ράμλα (Nesher Ramla Homo). Η ανθρωπολόγος δρ Χίλα Μέι του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ ανέφερε σχετικά με το εύρημα: «Όταν κοιτάξαμε αυτά τα οστά, καταλάβαμε αμέσως ότι πρόκειται για έναν διαφορετικό τύπο ανθρώπου».

»Δεν ήταν homo sapiens. Το θραύσμα του κρανίου έδειξε ένα πολύ χαμηλό κρανίο και επίπεδο, όχι σαν το δικό μας που είναι στρογγυλεμένο και ψηλό. Και η κάτω γνάθος δεν είχε πηγούνι. Και ξέρουμε ότι το πηγούνι είναι κάτι που έχουμε μόνο εμείς, οι homo sapiens. Έτσι καταλάβαμε αμέσως ότι ήταν κάτι διαφορετικό».Skull fragment and jawbone

Από πού ήρθαν οι Νεάντερταλ

Βασιζόμενοι στην ανακάλυψη τους, οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι οι Νεάντερταλ έλκουν την καταγωγή τους από τη Μέση Ανατολή και όχι από την Ευρώπη, όπως είναι η επικρατούσα άποψη έως τώρα. Σύμφωνα με την εκτίμηση τους, δύο τύποι Homo ζούσαν πλάι-πλάι στην περιοχή για περισσότερα από 100.000 χρόνια (μεταξύ περίπου του 200.000 και του 100.000 π.Χ.): οι παλαιότεροι Nesher Ramla (που είχαν παρουσία ήδη πριν από 400.000 χρόνια) και οι νεότεροι Homo sapiens που έφθασαν 100-000-200.000 χρόνια αργότερα ίσως. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι τελευταίοι επικράτησαν όλων, γιατί αν και λιγότερο μυώδεις, ήταν ευφυέστεροι.

  Έρευνες για διαπλοκή μαφίας-αστυνομίας (upd)
Η θεωρητική εξέλιξη του κρανίου τα τελευταία 2 εκατομμύρια χρόνια. (Mya σημαίνει million years ago (εκατομμύρια χρόνια) και το Kya χιλιάδες χρόνια, από το Kilo).

Πάντως και στην Χαλκιδική έχει βρεθεί κρανίο ανθρωπίνων (“ανθρωπίναι”) και θεωρείται ότι ήταν κρίκος ανάμεσα στον Νεάντερταλ και στους προγόνους του. Αρχικά είχε θεωρηθεί ότι ήταν 700.000 ετών, όμως σήμερα πιστεύεται ότι είναι 350.000 ετών ή και νεότερο. Επίσης στο ακρωτήριο Ταίναρο έχουν βρεθεί δύο κρανία ηλικίας 200.000 ετών και θεωρείται ότι ανήκουν το ένα σε Νεάντερταλ και το άλλο σε homo sapiens. Το δεύτερο είναι το αρχαιότερο κρανίο homo sapiens που έχει βρεθεί εκτός Αφρικής.

Οι Ισραηλινοί θεωρούν την Μέση Ανατολή σταυροδρόμι και σημείο συνάντησης αλλά και επιμειξίας. Πιστεύουν ότι το είδος που βρήκαν ερμηνεύει (όπως λένε) το γιατί υπάρχει κοινό γονιδίωμα σε Νεάντερταλ και sapiens και υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος της Ράμλα ήταν ο συνδετικός κρίκος και ότι οι απόγονοι αυτών των συνυπαρχόντων τότε ειδών, διεσπάρησαν μετά στην Ευρώπη και αλλού. Όμως για να μην υπάρχουν “καυγάδες” για το ποιος ήρθε πρώτος, στην Κίνα έχει βρεθεί κρανίο ηλικίας 300.000 ετών.

Αρχική προέλευση

Αρχικά πιστεύαμε ότι όλα ξεκίνησαν από την Κοιλάδα του Νεάντερ (Νεάντερταλ) στη Γερμανία. Εκεί βρέθηκε ο πρώτος Νεάντερταλ το 1856. Έκτοτε έχουν αλλάξει πολλά και αλλάζουν κάθε μέρα με δεκάδες θεωρίες για τον αφανισμό ειδών και από πού ξεκίνησε το κάθε ένα από αυτά. Το 1900 όλοι πίστευαν ότι οι πρώτοι άνθρωποι ουσιαστικά περπάτησαν στην Ευρώπη. Μετά είπαν ότι ήταν νομάδες που έφθασαν στην Ευρώπη από την Ασία. Το 1974 έπαθαν σοκ γιατί βρέθηκαν οστά από ακόμα αρχαιότερα είδη στην Κένια και αυτό ανέτρεπε την ευρωπαϊκή θεωρία τους.

Η ανάλυση του DNA από το 1980 και μετά, έδειξε ως κοιτίδα την Ανατολική Αφρική. Όμως η θεωρία των Ισραηλινών προ τριημέρου και των Κινέζων προ μίας εβδομάδας λένε άλλα. Οι Κινέζοι ανέφεραν ότι αυτό που είχαν βρει το 1933 αλλά το ανέλυσαν πρόσφατα, είναι νέο είδος αρχαιανθρώπου, ο Homo longi ή Dragon Man.Το κρανίο είχε βρεθεί από έναν Κινέζο αιχμάλωτο στη διάρκεια της ιαπωνικής κατοχής που τον έβαζαν και έσκαβε για πηγάδια. Σήμερα το εύρημα αποτελεί κόσμημα για την Κίνα και πόντος υπέρ της στην διαμάχη για το πού πρωτοεμφανίστηκε πρόγονος των sapiens. Ούτε αυτό το είδος (σαν το Ισραηλινό δηλαδή) ανήκει σε γνωστή κατηγορία ανθρωπίδων και ανθρωπίνων.

  Ο Δεληολάνης μας λέει "Ποιος σκότωσε τον Γκράμσι"

Και έπεται συνέχεια στην επιστημονική (και εθνική στην ουσία) διαμάχη, για το πού γεννήθηκε ο homo sapiens και έγινε το πρώτο βήμα για τον πολιτισμό. Εντούτοις οι Νεάντερταλ έθαβαν τους νεκρούς τους, που είναι στοιχείο πολιτισμού. Ο δε περίφημος σοφός άνθρωπος ή homo sapiens για τον οποίο έχει δημιουργηθεί κάτι ανάλογο με το ομηρικό ζήτημα ως προς την καταγωγή, ήταν και παραμένει αγριότατο είδος που αφάνισε όλα τα υπόλοιπα και μάλλον συνεχίζει να το κάνει….

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι