«Αμφίσημα σώματα» στο λιμάνι
05/02/2018Το ανθρώπινο σώμα, το πιο προσιτό, το πιο απλό και μαζί το πιο περίπλοκο στοιχείο της φύσης, αποτελεί από την προϊστορία μέχρι σήμερα την απόλυτη «έδρα» για την ταυτότητα και τη δομή κάθε πολιτισμού.
Αυτό το φυσικό στοιχείο, το σώμα, στην σύγχρονη εκδοχή του, ιδωμένο από εικαστικούς καλλιτέχνες από την Κύπρο και την Ελλάδα, αποτυπώνεται στην έκθεση «Αμφίσημα σώματα – διαχρονικές ερμηνείες», που φιλοξενείται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι) του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, έως τις 24 Μαρτίου 2018.
Η έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε την περασμένη άνοιξη στο NeMe Κέντρο Τεχνών, στη Λεμεσό, εμπλουτίζεται τώρα με έργα της συλλογής του ΚΜΣΤ και θα πλαισιωθεί από πρόγραμμα παράλληλων δράσεων και ξεναγήσεων.
Η επιμελήτρια της έκθεσης και ιστορικός τέχνης Αρετή Λεοπούλου αναφέρει στο κείμενό της για την έκθεση: «Με αφορμή τα προϊστορικά κυπριακά ειδώλια και, ειδικότερα, την αξιοσημείωτη ασάφεια ως προς την ένδειξη φύλου σε αυτά, καλλιτέχνες από την Κύπρο και την Ελλάδα, ως «άλλοι» αρχαιολόγοι, καλούνται να προσεγγίσουν ερμηνευτικά ένα μείζον θέμα που σήμερα απασχολεί και τη σύγχρονη μετα-πολιτισμική θεωρία: το φύλο, το σώμα ως φορέα του, την αοριστία (ή και την άρνηση) ένδειξης ή αφομοίωσης φύλου, όπως αυτό φαίνεται να διαμορφώνεται εδώ και αιώνες. Οι καλλιτέχνες καλούνται να δομήσουν ή να αποδομήσουν στερεότυπα, να προτάξουν τη δική τους γόνιμη διαχείριση κάθε αμφιλεγόμενης και ανένταχτης ταυτότητας».
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες
Γιάννης Αβραμίδης, Ελίνα Ιωάννου, Λίζη Καλλιγά, Κυριάκος Καμπαδάκης, Νίκη Καναγκίνη, Αννέτα Καπόν, Άκης Καράνος, Μαρία Λιανού, Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Γιάννης Μπαρδάκος, Ευαγγελία Μπασδέκη, Νατάσα Παπαδοπούλου, Μιχάλης Παπαμιχαήλ, Χαράλαμπος Σεργίου, Βάσω Χατζουλή Σεργίου, Πανίκος Τεμπριώτης, Κωστής Φωκάς
Glitch Artists Collective (onlineweb project)
Αλέξανδρος Πλωμαρίτης (performance έναρξης 27/01/2018)
Έκτωρ Μαυρίδης – Anat Pick – Κωστής Δρυγιανάκης (performance λήξης 24/03/2018)
Η έκθεση είναι συμπαραγωγή του NeMe Κέντρο Τεχνών (Λεμεσός) και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης – Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη).