ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χίλιες και μια γεύσεις ταξιδεύουν στην Ελλάδα

χίλιες και μία γεύσεις ταξιδεύουν στην ελλάδα, Μελαχροινή Μαρτίδου
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

«Μπορεί μία φωτογραφία να έχει…γεύση;» Το ερώτημα θέτει η εμπνευστής του διαγωνισμού γαστρονομικής φωτογραφίας Αναστασία Καδρέβη που υπερασπίζεται τις αγνές, παραδοσιακές γεύσεις. «Η απάντηση είναι ναι! Μπορεί, και όχι μόνο μία, αλλά Χίλιες Γεύσεις! Μπορεί να ξυπνήσει μνήμες και να δώσει φως και χρώμα σε αυτές τις δύσκολες και σκοτεινές μέρες που διανύουμε».

Το έργο αυτό ανέλαβαν 109 διαγωνιζόμενοι με 391 φωτογραφίες, και τα κατάφεραν! Η πρόσκληση είχε γίνει από την ομάδα που διατηρεί στο διαδίκτυο “Το Σεντούκι της γιαγιάς” ανασύροντας πάντα πολύτιμες ιδέες από το σεντούκι αυτό που υλοποιούνται στην πρωτεύουσα κι όχι μόνο.

Η επιτροπή από καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου της τέχνης, της φωτογραφίας αντιμετώπισαν πολλά διλήμματα γιατί οι διαγωνιζόμενες φωτογραφίες έδειχναν την έμπνευση των συμμετεχόντων, την τεχνική τους, την οπτική τους, τα προϊόντα αλλά και τα καλομαγειρεμένα φαγητά, γλυκά, τις πρώτες ύλες, τις συνθέσεις και τις αντιθέσεις.

Μια έκθεση που ανέδειξε τους πρώτους που παίρνουν τα βραβεία τους αλλά άνοιξε πόρτα με διακρίσεις σε πολλές ακόμη φωτογραφίες, που θα περιοδεύσουν σε διάφορα μέρη της νησιωτικής και της στεριανής Ελλάδας στην έκθεση που ήδη ετοιμάζεται πυρετωδώς.
Η χαρά της Αναστασίας μεγάλη, γιατί συμπίπτει με την γλυκιά νοσταλγία επιστροφής στην κανονικότητα κι έτσι ο σχεδιασμός θα μπορέσει να πάρει σάρκα και οστά.

Γαστρονομική φωτογραφία

«Η ζωή εξ άλλου είναι στιγμές, ευκαιρίες για χαρά, συνεύρεση όπως όταν οι άνθρωποι αντάμωναν σ΄ ένα τραπέζι, μιλούσαν, τραγουδούσαν, διαφωνούσαν αλλά συνυπήρχαν.  Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η πανδημία μας στέρησαν πολλά, και γι αυτό αξίζει να αγωνιστούμε» είπε. Όταν την ρωτάμε ποια ήταν τα κίνητρά της για την εκκίνηση της προσπάθειας η απάντηση έρχεται ρέουσα και αφοπλιστική.

«Μ’ αρέσει να μαγειρεύω για την οικογένεια και τους φίλους μου! Μ’ αρέσουν τα παλιά γλέντια στις αυλές!, όπως τα θυμάμαι από τα νεανικά μου χρόνια… Αρχικά, ο επαγγελματικός μου δρόμος είχε να κάνει με τα λογιστήρια και τις μικρές επιχειρήσεις. Όμως, η αγάπη μου για την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα μου άλλαξε πορεία Γνώρισα από κοντά τη μαγεία των γεύσεων από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ήρθα σε επαφή με ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν και δοκίμασα διαφορετικές γεύσεις!»

»Συνάντησα μερακλήδες της κουζίνας και chef που επιμένουν ελληνικά! Παρακολουθώ σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με τη Μεσογειακή Διατροφή, την Ελληνική Κουζίνα και δε χάνω ευκαιρία να ταξιδεύω και να ψάχνω αυτό το διαφορετικό που έχει η ελληνική ύπαιθρος!»

»Ξεκίνησα το Σεντούκι της Γιαγιάς το 2016, για 3 λόγους: 1)Ένοιωθα την ανάγκη να ασχοληθώ με κάτι δημιουργικό, 2) ήθελα να μοιραστώ όσα γνωρίζω για την ελληνική κουζίνα, με νεαρές κοπέλες και κυρίες, που ενδιαφέρονται το ίδιο με μένα, 3) ένοιωσα την ανάγκη να αφήσω ως παρακαταθήκη στην 30χρονη κόρη μου τις συνταγές της γιαγιάς και της προ-γιαγιάς της. Βλέπετε, οι καιροί αλλάζουν και τα τεφτέρια συνταγών, έχουν αντικατασταθεί με blogs & sites»!

Θα βρείτε ιδέες, απλά υλικά που αγγίζουν κάθε διατροφική συνήθεια, που είναι ευπροσάρμοστες στο πρόγραμμα του καθενός και έρχονται να προσθέσουν εμπειρίες στην χαρά της δημιουργίας γιατί η υπόθεση της μαγειρικής αγγίζει όλα τα φύλα. Και για να επιστρέψουμε στο διαγωνισμό γαστρονομικής φωτογραφίας που ολοκληρώθηκε πρόσφατα θα αναγνωρίσουμε ότι το έργο της κριτικής επιτροπής αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολο και επίπονο.

  Τι απέγιναν οι προτομές Ελλήνων βασιλέων

Συμμετέχοντες και νικητές

Έπρεπε να επιλέξει από τις 43 φωτογραφίες που προκρίθηκαν τις πέντε κορυφαίες που διεκδικούν τα βραβεία και άλλες πέντε που οι δημιουργοί τους θα παρακολουθήσουν το τριήμερο workshop “Φωτισμός και Γαστρονομία” με τον διακεκριμένο δάσκαλο της φωτογραφίας, Ανδρέα Σμαραγδή.

Προσωπικότητες καταξιωμένες στο χώρο της φωτογραφίας, της γαστρονομίας, των εικαστικών και του food styling συμμετείχαν στην κριτική επιτροπή που επέλεξε τους πέντε κορυφαίους διαγωνιζόμενους. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ήταν ο Ανδρέας Σμαραγδής, καταξιωμένος διεθνώς μαιτρ της φωτογραφίας, η εικαστικός Άντα Πετρανάκη, ο Σαράντος Παπαδόπουλος Executive Chef, καθηγητής στα ΙΕΚ ΑΛΦΑ, και η Αντωνία Κατή Food Photographer – Food Stylist.

Οι νικητές του διαγωνισμού είναι: 1o Βραβείο: Φωτογραφία “Χωρίς Τίτλο 10”, φωτογράφος Μιράντα Παπαδοπούλου, 2o Βραβείο: Φωτογραφία “Il fiore”, φωτογράφος Τάσος Πρασσάς, 3o Βραβείο: Φωτογραφία “Χωρίς τίτλο 58”, φωτογράφος Γιάννης Τζιμπρές, 4o Βραβείο: Φωτογραφία “Τηνιακός Μπαξές”, φωτογράφος Χρύσα Παρασκευά, 5o Βραβείο: Φωτογραφία “Λευκή Αρμονία”, φωτογράφος Μαρίνα Λυπηρίδου.

Οι βραβευμένες φωτογραφίες, οι φωτογραφίες που διακρίθηκαν στο work shop και αυτές που θα επιλεγούν θα αποτελέσουν τον κορμό μιας μεγάλης έκθεσης που θα φιλοξενηθεί στο Περιστύλιο της Πινακοθήκης Πειραιά, με μια λαμπρή γιορτή την ημέρα των εγκαινίων στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Food Photography Festival ΕΔΩΔΙΜΑ 2021. Στα εγκαίνια θα παραβρεθούν επίσης εκπρόσωποι της γαστρονομίας και του τουρισμού, φωτογράφοι, εικαστικοί, και άλλοι. Η έκθεση θα ταξιδέψει σε Ρόδο, Γλυφάδα, Ύδρα, Θεσσαλονίκη και θα επιστρέψει στην Αθήνα για το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομικής Φωτογραφίας.

 

Οι εκθέσεις και οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα πλαισιωθούν από πλούσιο πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους, όπως: Σεμινάρια φωτογραφίας, μαγειρικής, τουρισμού, σεμινάρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής για λιλιπούτιους chef, παραστάσεις δραματοποιημένου παραμυθιού, ομιλίες από εξέχουσες προσωπικότητες του χώρου της γεύσης, της διατροφής, της ιατρικής, με ουσιαστικό, επιστημονικό περιεχόμενο. Να που αν όλα πάνε καλά, το εξάμηνο που ακολουθεί, θα είναι γεμάτο όμορφες προσκλήσεις και προκλήσεις.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι