Διέξοδος στην καραντίνα ο διαγωνισμός γαστρονομικής φωτογραφίας
11/01/2021“Μια φωτογραφία, χίλιες γεύσεις” θα πει η εμπνευστής του Αναστασία Καδρέβη που από το “σεντούκι της γιαγιάς” μοιράζεται παραδοσιακά μυστικά μαγειρικής. Άπειροι οι γαστριμαργικοί αυτοσχεδιασμοί μέσα στο σπίτι αφού η καραντίνα καλά κρατεί.
Νοικοκυρές, αλλά και άνθρωποι κάθε ηλικίας που είχαν ελάχιστοι σχέση με την κουζίνα, πειραματίζονται, δοκιμάζουν συνταγές παραδοσιακές, ή σύγχρονες, ανατρέχουν σε μνήμες από το παρελθόν και καταλήγουν σε δημιουργήματα που δεν είναι μόνο τερψιλαρύγγια αλλά και εμφανισιακά δελεαστικά.
Το βλέπουμε στις εκατοντάδες αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο με την χαρά της δημιουργίας, της επιτυχίας μετά από μια προσπάθεια που επιζητά τον καλό λόγο. Αν και η κοινωνία του διαδικτύου τις περισσότερες φορές θα ψέξει, θα ειρωνευτεί ζηλόφθονα, θα σχολιάσει με χιούμορ και τις πιο λίγες θα επαινέσει την προσπάθεια. Ωστόσο αυτό που μένει είναι η δημιουργική διέξοδος στην κλεισούρα που επιβάλλεται.
Ιδέες και πειραματισμοί
Η ευχαρίστηση να προτείνεις για τον εαυτό σου ή για αυτούς που αγαπάς ένα πιάτο που θα τους χορτάσει σε γεύση, σε ομορφιά, σε νοστιμιά. Και οι ιδέες πολλές. Χειροποίητα ψωμιά, πίτες κάθε έμπνευσης, κρεατικά σε ποικιλία που δεν φαντάζεσαι, υπέροχα λαδερά φαγητά αλλά και ψάρια, σου ανοίγουν την όρεξη μόνο και στην απλή θέα τους. Πειραματισμοί και από ξένες κουζίνες, ανταλλαγές “μυστικών”, επιτυχημένες ή μη που όμως παρέχουν την χαρά της δημιουργίας και το παιχνίδι των υλικών και των γεύσεων.
Είναι αυτή η επαφή με τα δώρα της φύσης, με τα αρωματικά βότανα, με το ευλογημένο ελληνικό ελαιόλαδο, με τα αυθεντικά τυριά μας που κάθε γωνιά της ελληνικής γης έχει να παρουσιάσει κάτι εξαιρετικό, τα εσπεριδοειδή κ.α. Είναι η μοναδική τροφή που κάποιοι σκέφθηκαν να την αναδείξουν μέσα από την φωτογραφία και την απεικόνιση της.
Και πίσω από αυτή την πρωτοβουλία μια γυναίκα, με μικρασιάτικες ρίζες, μητέρα δύο παιδιών, η Αναστασία Καδρέβη που από το Πασαλιμάνι του Πειραιά διαδικτυακά μας μαθαίνει μυστικά για απίθανα φαγητά, χειροποίητες πίτες και γλυκά που τα ανασύρει από το blog το “Σεντούκι της γιαγιας”.
Μαγειρική και φωτογραφία
Γαστριμαργικός διαγωνισμός φωτογραφίας λοιπόν, ο 2ος όπως πληροφορούμαστε, που απευθύνεται σε όλους. Επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι, ιδιώτες από Ελλάδα και Κύπρο άνω των 18 και όσο πάει, που εμπνέονται και φωτογραφίζουν υλικά, δημιουργίες τους, προτεινόμενα πιάτα, λαχανικά φρούτα, σκεύη μαγειρικής, τεχνικές, παραδοσιακά γλυκά και ότι άλλο συνθετικά θα τους ενδιέφερε καλούνται να καταθέσουν προτάσεις και έργα των χειρών τους, φωτογραφικά θέματα που εμπνεύστηκαν στο θέμα του διαγωνισμού.
Η ιδέα πανέμορφη αφού όπως εξηγούν οι διοργανωτές, γιατί «μαγειρική και φωτογραφία είναι δύο τέχνες διαφορετικές, οι οποίες όμως έχουν ένα κοινό “συστατικό”: Το Φως! Μέσα στο χώρο που το Φως μετατρέπει σε “Αλήθεια”, η Μαγειρική και η Φωτογραφία βρίσκουν το κοινό πεδίο δράσης τους, όπου μπορούν να συναντηθούν, να σμίξουν, ώστε να δημιουργήσουν νέες οντότητες, που η κάθε μία μόνη της δεν θα μπορούσε να γεννήσει!..».
Έτσι και στον 2ο διαγωνισμό γαστρονομικής φωτογραφίας καλωσορίζουν ως διαγωνιζόμενους ερασιτέχνες, επαγγελματίες φωτογράφους, ανθρώπους που ασχολούνται με την τέχνη της φωτογραφίας και του φαγητού, και όλους όσοι είναι πρόθυμοι με το κάλεσμα αυτό, να αναδείξουν, μέσα από τον φακό τους, τη δημιουργική διάσταση της μαγειρικής και τη γοητεία που δοκιμάζουν στην τροφή οι αισθήσεις μας.
Βραβεία
Η πρόσκληση απευθύνεται σε δημιουργούς, ηλικίας άνω των 18 ετών, από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και για Έλληνες κατοίκους εξωτερικού που μπορούν να στέλνουν τις συμμετοχές τους από 1-5 φωτογραφίες, έως τέλος Φεβρουαρίου 2021 στο mail [email protected]. Οι συμμετέχοντες δεν επιβαρύνονται με έξοδα αντίθετα διεκδικούν βραβεία.
1° Βραβείο: Φωτογραφική μηχανή Nikon DSLR D5600. 2° Βραβείο: Υποτροφία φοίτησης στο Τμήμα Μαγειρικής Τέχνης ΙΕΚ Αλφα Πειραιά. 3° Βραβείο: Ταξίδι στη Ρόδο για 2 άτομα, 3 ημ/2 διαν. 4° Βραβείο: Σετ επαγγελματικά μαχαίρια. 5° Βραβείο: Φωτογραφικό λεύκωμα του Ανδρέα Σμαραγδή με τίτλο “Τσικουδιά – Κρήτης Πνεύμα”, το οποίο απέσπασε το 3° Παγκόσμιο βραβείο Φωτογραφίας.
Οι πέντε πρώτοι φωτογράφοι που θα κερδίσουν τα βραβεία και οι επόμενοι πέντε φωτογράφοι που θα διακριθούν, θα λάβουν μέρος σε τριήμερο Workshop με το Δάσκαλο της φωτογραφίας Ανδρέα Σμαραγδή και θέμα “Φωτισμός & Γαστρονομία”. Λεπτομέρειες για την συμμετοχή στην ιστοσελίδα το “σεντούκι της γιαγιάς”.
Να λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό να συμμετάσχει κάποιος αναδεικνύοντας την ομορφιά της ελληνικής κουζίνας κι όχι μόνο, με επιρροές από τα Βαλκάνια, την Ανατολή, με τις προκλήσεις των μεζέδων, τις ποικιλίες τσίπουρου, τις συνοδευτικές πιατέλες των κρασιών ή της μπύρας, τα τουρσιά, αλίπαστα και τόσους γευστικούς πειρασμούς που μπαίνουν στο τραπέζι μας. Με ένα εμπνευσμένο κλικ παίρνοντας μέρος στον διαγωνισμό και πιστεύοντας ότι “μια φωτογραφία είναι 1000 γεύσεις!” μπορεί να ζήσετε όμορφες στιγμές.