Εισιτήριο στην Αγία Σοφία για επισκέπτες χριστιανούς – Υπό συζήτηση η τιμή
31/10/2023Ο Μεχμέτ Νούρι Ερσόι, υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, έδωσε τις πρώτες πληροφορίες για το τι θα σημάνει η ανακαίνιση της Αγίας Σοφίας. Όπως είπε, στη διάρκεια των εργασιών, οι μουσουλμάνοι θα συνεχίσουν να μπορούν να προσεύχονται στο “τζαμί” τους, όμως οι αλλοδαποί επισκέπτες του “μουσείου” (σ.σ. δηλαδή οι Χριστιανοί) θα πληρώνουν εισιτήριο στην Αγία Σοφία και στην ξενάγηση δεν θα περιλαμβάνεται όλος ο χώρος. Η είσοδος στο “μουσείο” θα είναι δωρεάν για όσους έχουν τουρκική υπηκοότητα.
Ο Τούρκος υπουργός ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τη σύσταση της Unesco, το σχέδιο διαχείρισης των επισκεπτών θα εφαρμοστεί από τις 15 Ιανουαρίου 2024. Επίσης ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί πόσο θα είναι το αντίτιμο εισόδου, αλλά τόνισε ότι στόχος είναι να περιοριστεί ο όγκος των επισκεπτών και να μην υπάρχει “σύγχυση” με όσους πηγαίνουν εκεί για να προσευχηθούν.
Θεωρεί δε μεγάλη υποχώρηση ότι πλέον δεν θα χρειάζεται να βγάζουν τα παπούτσια τους οι τουρίστες (υποχρεώνονταν να τα βγάζουν όχι για να μην προκαλέσουν φθορές, αλλά γιατί έμπαιναν σε τζαμί). Το τμήμα του κυρίως Ναού θα παραχωρηθεί αποκλειστικά και μόνο στους μουσουλμάνους για προσευχή και οι τουρίστες θα μπορούν να πηγαίνουν στο γυναικωνίτη. Θα εισέρχονται από την “ανατολική γκαλερί” (ουσιαστικά το ιερό) και θα εξέρχονται από το νάρθηκα του ναού.
Οι ξεναγήσεις θα γίνονται μόνον με ακουστικά (Headset) σε 17 γλώσσες (εικάζουμε και στα ελληνικά, χωρίς βεβαιότητα) που θα δίνονται κατά την είσοδο και θα πρέπει να τα φορούν οι επισκέπτες, κάτι που δύσκολα θα καλύπτει το βηματισμό των ομάδων και όλα όσα τους ενδιαφέρουν να μάθουν για όσα ψηφιδωτά έχουν διασωθεί.
Έσοδα από ελληνικές αρχαιότητες
Ο Τούρκος υπουργός στην ίδια συνέντευξη Τύπου όπου ανακοίνωσε τα ανωτέρω, υπερηφανεύθηκε για τα έσοδα από τον τουρισμό, που έφθασαν μέσα στους πρώτους 9 μήνες του 2023 τα 42 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 20% σε σύγκριση με πέρσι. Αυτό που δεν είπε, ότι η αύξηση κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στις πυρκαγιές στην Ρόδο και την αλλαγή των σχεδίων πολλών τουριστών.
Επίσης δεν είπε ότι αυτά τα έσοδα σε ποσοστό 90% τα χρωστούν στις ελληνικές αρχαιότητες της Ιωνίας και στα βυζαντινά μνημεία της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινουπόλεως –αρχαιότητες και μνημεία τα οποία επιμένουν να αναφέρουν ως ρωμαϊκά ή γενικώς και αορίστως, ως “έργα της αρχαιότητας”, αλλά ποτέ ως ελληνικά, παρότι σχεδόν όλα έχουν ελληνικές και όχι λατινικές επιγραφές.
Από τον τουρισμό η Τουρκία αναμένει συνολικά φέτος 55,6 δισεκατομμύρια δολάρια και όπως είπε ο Ερσόι, αν και τα έσοδα αυξήθηκαν, οι διανυκτερεύσεις μειώθηκαν κατά 6%. Είπε, συγκεκριμένα, ότι η κατά κεφαλήν δαπάνη ήταν 100 δολάρια και θα επιδιώξει αυτή να φθάσει τα 130 δολάρια, προσθέτοντας ότι θα εποπτεύονται πιο στενά πλέον τα Airbnb.
Προσέθεσε ότι το υπουργείο “κέρδισε άλλη μία μάχη” για να συμπεριληφθούν στον Οδηγό Michelin (βαθμολόγηση εστιατορίων με αστέρια ) και τα εστιατόρια της Σμύρνης, της Κρήνης (το τουρκικό Τσεσμέ) στην επαρχία Σμύρνης, της Αλικαρνασσού καθώς και των Βρυούλων ή Βούρλων των Βυζαντινών στην ίδια περιοχή (τα τουρκικά Urla). Παρεμπιπτόντως, ο οδηγός αυτός ήδη βραβεύει εστιατόρια στην Τουρκία, αλλά κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, με “άριστα” τα τρία αστέρια. Ο συγκεκριμένος φορέας έχει δώσει μόνον σε ένα Αθηναϊκό εστιατόριο δύο αστέρια και από ένα αστέρι σε άλλα οκτώ.