Ελληνικό χειρόγραφο του 13ου αιώνα επανένωσε η γαλλική Εθνική Βιβλιοθήκη
26/11/2024Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (BnF) ανακοίνωσε σήμερα ότι επανένωσε τα δύο μέρη ενός πολύτιμου χειρογράφου στα ελληνικά του 13ου αιώνα, έπειτα από σχεδόν μισή χιλιετία όποτε και είχαν χωριστεί. Κανείς δεν αναφέρει από πού τα πήραν όμως και σε ποιον πρέπει κάποτε να αποδοθούν. Πρόκειται για μία συλλογή ψαλμών που γράφηκε στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη του 13ου αιώνα.
Και ενώ οι Γάλλοι περηφανεύονται για την επανένωση ελληνικών χειρόγραφων, τα οποία ούτε διανοείται να ζητήσει το δικό μας υπουργείο Πολιτισμού, οι Τούρκοι επανένωσαν στην πατρίδα τους ένα άγαλμα του Σεπτίμιου Σεβήρου. Μετά από ένα χρόνο καβγάδων, συγκεκριμένα, πήραν από τους Δανούς μια ορειχάλκινη κεφαλή του Σεβήρου με το επιχείρημα ότι ο κορμός του αγάλματος ήταν εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ και τους αποδόθηκε, οπότε πρέπει να τους αποδοθεί τώρα και το κεφάλι από τους Δανούς.
Κανείς – σημειωτέον – δεν είναι βέβαιος ότι το κεφάλι ανήκει στον ίδιο κορμό (από την αρχαία Λυκία), όμως οι Τούρκοι επέμειναν ότι οι μετρήσεις μοιάζουν και οι Δανοί, ενώ αρχικά είπαν ότι δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα πως το κεφάλι “κολλάει” στον κορμό απόλυτα, τελικά ενέδωσαν. Οι Τούρκοι τώρα έχουν πρωτοσέλιδα με την επιτυχία τους και για το γεγονός “ότι επέστρεψε στην πατρίδα του το αρχαίο έργο τέχνης των Ρωμαίων”.
Όσον αφορά στα δικά μας, η γαλλική βιβλιοθήκη περιγράφει σε δελτίο Τύπου ότι πρόκειται για «ένα μικρό χειρόγραφο γραμμένο εξ ολοκλήρου με χρυσή μελάνη και πλούσια διακοσμημένο με πολύχρωμα περιγράμματα και αρχιγράμματα σε χρυσό φόντο». Σύμφωνα με το εξειδικευμένο περιοδικό La Gazette Drouot, οι πωλητές ήταν απόγονοι μιας «οικογένειας Γάλλων ευγενών», των Ντεγκρέ ντι Λου. Η εν λόγω βιβλιοθήκη ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα γι’ αυτό, επειδή κατείχε ήδη από τον 19ο αιώνα (άγνωστο πώς ακριβώς) το υπόλοιπο μισό του ίδιου χειρογράφου, κωδικοποιημένο στις συλλογές της με την ονομασία “Supplément grec 260”.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της Εθνικής Βιβλιοθήκης, τα δύο χειρόγραφα «χωρίστηκαν πριν από τις αρχές του 17ου αιώνα». Η εμφάνιση σε δημόσια πώληση του πρώτου μέρους, άγνωστου μέχρι τώρα, αποτέλεσε έκπληξη, λένε οι Γάλλοι. Πιστεύουν τώρα ότι το άλλο μισό έφτασε στη Γαλλία από έναν καρδινάλιο και σύμβουλο του Λουδοβίκου ΙΒ’, του Ζορζ Αμπουάζ γύρω στο 1500. Οπότε σήμερα η γαλλική βιβλιοθήκη καμαρώνει ότι έχει «μία από τις σημαντικότερες συλλογές ελληνικών χειρογράφων στον κόσμο», με περίπου 5.000 αντίτυπα. Το δεύτερο χειρόγραφο πουλήθηκε σε δημοπρασία στις 5 Οκτωβρίου από τον οίκο δημοπρασιών Giraudeau, στην κοινότητα Ζουέ-λε-Τουρ στην κεντρική Γαλλία. Αγοράστηκε από την Γαλλική βιβλιοθήκη έναντι 130.200 ευρώ.