Ένα εξωτικό πολυθέαμα

Ένα εξωτικό πολυθέαμα

Μελωδίες και χρώματα από την Okinawa, μια από τις σπουδαιότερες κοιτίδες του πολιτισμού της Νότιας Ιαπωνίας, θα πλημμυρίσουν το Μέγαρο Μουσικής στις 12 και 13 Φεβρουαρίου, στην παράσταση χορού  Ryokyu.

Πρόκειται για ένα εξωτικό πολυθέαμα με εκλεπτυσμένους αυλικούς χορούς και υπέροχα κοστούμια από τη χορευτική ομάδα IZENA-no-KAI, που περιοδεύει σε όλο τον κόσμο. Πρεσβευτές της κουλτούρας της  Okinawa και των νήσων Amari, οι χορευτές της ομάδας παρουσιάζουν μια πολυδιάστατη παράσταση με φολκλορικούς χορούς Ryukyu.

Ο χορός Ryokyu από την Okinawa και τις νήσους Amari έχει τις ρίζες του στη δυναστεία των Ryokyu και στον 15ο αιώνα. Είναι η χορευτική τέχνη που χρησιμοποιήθηκε τότε από το παλάτι για την υποδοχή των ξένων αποστολών, που έφθαναν στα απομακρυσμένα νησιά.

Αργότερα, χορευτικές ομάδες Ryokyu ταξίδευαν στις πόλεις Edo, το σημερινό Τόκιο και Satsuma, για να ψυχαγωγήσουν τους Shogun, τους στρατιωτικούς ηγέτες της Ιαπωνίας. Μετά το τέλος της δυναστείας (19ος αι.), ο χορός συνοδεία της παραδοσιακής μουσικής απέκτησε θεατρική μορφή και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στους ντόπιους.

Ανάμεσα στο καράτε και την ιαπωνική απλότητα  

Μέσα από την χάρη και την κομψότητα των κινήσεων τους, τα μέλη της ομάδας IZENA-no KAI αφηγούνται ιστορίες, που περιγράφουν την καθημερινή ζωή των γεωργών στα χωράφια, κάτω από τον καυτό ήλιο, ή των ψαράδων που υμνούν τους θεούς για μια πλούσια συγκομιδή και καλοτυχία. Οι ιστορίες τους, ο χορός και οι μελωδίες που τους συνοδεύουν, μιλούν για την ολάνθιστη τροπική φύση, την ομορφιά των ιαπωνικών νησιών, τη χαρά της ζωής και του έρωτα.

Το φημισμένο καλλιτεχνικό συγκρότημα, μέσα από ομαδικές χορογραφίες, κλασικές και νέες, σε ντουέτα ή σόλο, δίνουν νέα πνοή σε λαϊκούς, αλλά και σε αυλικούς τελετουργικούς χορούς, οι οποίοι παραπέμπουν άλλες φορές στις πολεμικές τέχνες (karate) και άλλες  στην απλότητα της ιαπωνικής χειρονομίας.

Μεταξένια κιμονό, πολύχρωμες μάσκες, καστανιέτες από μπαμπού, βεντάλιες από φοινικόφυλλα, ομπρέλες από ριζόχαρτο, μικρά παραδοσιακά τύμπανα και ψάθινα καλάθια συμπληρώνουν το χωρευτικό τοπίο, δημιουργώντας ένα μοναδικό εξωτικό σύνολο.

Η ομάδα χορού IZENA-no-KAΙ ιδρύθηκε το 1988 στην Ιαπωνία με σκοπό τη διάδοση της τέχνη του παραδοσιακού χορού της Okinawa και των νήσων Amari. Στα 30 χρόνια της καλλιτεχνικής πορείας της, η Ομάδα έχει εμφανιστεί σε όλο τον κόσμο παρουσιάζοντας φολκλορικούς χορούς σε παραστάσεις στις ΗΠΑ, την Ταϊβάν, την Φιλανδία, την Βουλγαρία, την Ινδονησία, την Κορέα, την Ρουμανία, την Σλοβακία και την Αυστρία.

Οι χορογράφοι της φημίζονται όχι μόνο για την διατήρηση της παράδοσης, αλλά και για την ευρηματικότητά τους. Καθώς πλησιάζουμε προς τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες Τόκιο 2020, η χορευτική ομάδα προετοιμάζεται για την ευρύτερη διάδοση της κουλτούρας της Okinawa και των νήσων Amari σε όλο τον κόσμο.

Στην Αθήνα θα εμφανιστούν για δύο παραστάσεις, στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας, την Δευτέρα 12 και την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου στις 8:00 το βράδυ στο πλαίσιο της Σειράς Γέφυρες, την οποία επιμελείται ο   Δημήτρης Μαραγκόπουλος. Οι παραστάσεις στην Αθήνα γίνονται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι