Ένα πολύχρωμο ταξίδι στην ελληνική βιομηχανία
09/01/2018Περισσότερα από 800 αντικείμενα, μηχανήματα, πρώτες ύλες, φωτογραφίες, σπάνια έγγραφα και πρωτότυπα ιστορικά κείμενα, οπτικοακουστικό υλικό και κρυμμένες πληροφορίες, συνθέτουν την έκθεση «160 χρόνια made in Greece».
Έναν χρόνο μετά τα «GR80s», την έκθεση αναδρομή στην Ελλάδα του ΄80, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου παρουσιάζουν αυτήν την μεγάλη ιστορική έκθεση για την ελληνική βιομηχανία, αναδεικνύοντας την έκταση και το βάθος της βιομηχανικής ανάπτυξη στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 1860-1970, καθώς και την εξέλιξή της μέχρι σήμερα.
Πρόκειται για ένα πολύχρωμο και συναρπαστικό ταξίδι, το οποίο περιλαμβάνει τις απαρχές και το απόγειο της ελληνικής βιομηχανίας, αλλά και την αποβιομηχάνιση της Ελλάδας. Η έκθεση φωτίζει άγνωστες πτυχές της ιστορίας της ελληνικής βιομηχανίας, ενώ παραλλήλως ανοίγει τον διάλογο για το παρόν και το μέλλον της.
Με διαδραστικό τρόπο και μέσα από τρεις ενότητες αναδεικνύονται οκτώ κλάδοι της ελληνικής βιομηχανίας (μετάλλου, χημικών, οικοδομικών υλικών και υλών, ενέργειας, τροφίμων και ποτών, κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, καπνού, επίπλου) και περισσότερες από 90 βιομηχανίες, ενεργές και μη ενεργές.
Οι πρώτες ύλες, τα στάδια παραγωγής, τα παραγόμενα προϊόντα, οι τεχνολογικές εξελίξεις και καινοτομίες εκτίθενται με στόχο ο επισκέπτης να αποκτά μια συνολική εικόνα ανά βιομηχανία και κλάδο. Η έκθεση προβάλλει επίσης πρωτοπόρους επιχειρηματίες, εργαζόμενους, αλλά και ανεξερεύνητες ιστορίες της ελληνικής βιομηχανικής ιστορίας.
Απαντήσεις σε μερικά περίεργα ερωτήματα
Μέσα από τα εκθέματα, μηχανήματα και πρώτες ύλες, παλιές διαφημίσεις, βίντεο παραγωγής, αλλά και συνεντεύξεις δίνονται στον επισκέπτη απαντήσεις σε περίεργα ερωτήματα, όπως:
- ποιο αυτοκίνητο κατασκευάστηκε στη Σύρο
- ποιο εργοστάσιο έψηνε μπισκότα και μαζί κεραμίδια
- γιατί το λευκό χρώμα τοίχου στην Ελλάδα έχει περισσότερες αποχρώσεις από άλλες χώρες
- πότε συσκευάστηκε για πρώτη φορά το αλεύρι,
- ποιος είναι ο «χοντρός» της ελληνικής βιομηχανίας
- σε ποιο εργοστάσιο ανήκουν τα κτίρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών
- ποιος είναι ο 13ος άθλος του Ηρακλή
- ποιο εργοστάσιο φώτισε τους δρόμους της πρωτεύουσας
- ποια εταιρεία παραγωγής μπύρας έφτιαχνε και λεμονίτες
- ποια ελληνική βιομηχανία πήρε ξανά το δρόμο του μεταξιού και μετέφερε την παραγωγή της στην Κίνα
- ποιο εργοστάσιο επισκέπτονταν ιδιαίτερα συχνά εξέχουσες κυρίες της αθηναϊκής κοινωνίας και πολλά-πολλά ακόμα.
“Σε αυτήν την έκθεση για τη βιομηχανία, την καινοτομία, την πρωτοπορία θέλουμε να συγκεντρώσουμε βιομηχανίες από το 1860, την ίδια περίοδο που ξεκίνησε η λειτουργία του εργοστασίου φωταερίου, μέχρι το 1970. Έχουμε ξεχωρίσει κάποιες σημαντικές βιομηχανίες που έχουν πρωτοπορήσει και καινοτομήσει” αναφέρει η διευθύντρια του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου και υπεύθυνη της έκθεσης, Μαρία Φλώρου. Προσθέτει επίσης ότι «είναι μια πολυεπίπεδη έκθεση από άποψη αντικειμένων και τεκμηρίων» έτσι ώστε να απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό και να προσεγγίζει όλες τις ηλικίες.
Με το βλέμμα στο μέλλον
Αν και η έκθεση προβάλει το παρελθόν, μέσα από τις παράλληλες εκδηλώσεις που θα γίνουν σε συνεργασία με το INNOVATHENS Powered by Samsung, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, η έκθεση φιλοδοξεί να ανοίξει έναν διάλογο για το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας.
Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων περιλαμβάνει συζητήσεις, παρουσιάσεις και workshops για την οικονομία, αλλά και για την διοίκηση και την διαχείριση βιομηχανικών μονάδων, την καινοτομία, τον ανθρώπινο παράγοντα στη βιομηχανία και την σημαντική και αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια πολιτιστική επανάχρηση εργοστασίων στην Ελλάδα.
Η έκθεση «160 χρόνια made in Greece» ανοίγει τις πύλες της στις 18 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 25 Μαρτίου 2018