ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ένα ξεχωριστό αντάμωμα στην γιορτή των Ρόδων

Ένα ξεχωριστό αντάμωμα στην γιορτή των Ρόδων, Μελαχροινή Μαρτίδου

Στην κεντρική Βουλγαρία εδώ και 120 χρόνια ζωντανεύει η μεγαλύτερη γιορτή του τριαντάφυλλου ή των Ρόδων όπως είναι γνωστή, στην κοιλάδα του Καζανλάκ της πόλης, όπου επικεντρώνονται εντυπωσιακοί γιορτασμοί που προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες στην κεντρική Βουλγαρία.

Παρελάσεις σχημάτων, καλλιστεία ομορφιάς για την βασίλισσα των ρόδων, φολκλορικοί διαγωνισμοί, επίσκεψη και δραστηριότητες στο μουσείο των τριαντάφυλλων, εκθέσεις προϊόντων, αρωματικών ελαίων, καλλιτεχνημάτων, ρούχων, γλυκισμάτων, η γειτονική χώρα είναι κάθε πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, παράλληλα με το ενδιαφέρον ευρύτερα της περιοχής.

Ένα μεγαλειώδες πανηγύρι που ελκύει τουρίστες από παντού. Βαλκάνιους, αλλά και Ασιάτες, κυρίως Κινέζους. Μην λησμονήσουμε ότι από τα ροδοπέταλα παράγεται το ξακουστό σ’ όλο τον κόσμο “βουλγαρικό ροδέλαιο”, που χρησιμοποιείται κυρίως στη βιομηχανία καλλυντικών, αλλά ορισμένες φορές και στην ιατρική. Τα ροδοπέταλα συλλέγονται νωρίς τα χαράματα με το χέρι, γιατί το άνθος πρέπει να διατηρήσει τη φρεσκάδα του για να μπορεί το άρωμα του να διαφυλαχθεί και το ροδέλαιο να πληροί τις προδιαγραφές.

Όλες οι κοπέλες αλλά και οι μεγαλύτερες κυρίες, με παραδοσιακές πανέμορφες στολές και τα ψάθινα καλάθια τους, μαζεύουν τα ροδοπέταλα και φυσικά γίνονται θέαμα και θέμα φωτογράφησης σε ένα μαγευτικό τοπίο χρωμάτων της κοιλάδας αυτής.

Βέβαια σε όλα τα χωριά των ρόδων Rozovo, Enina, Kran, Ovoshtnik, Razhena, υπάρχουν σταντ για να φωτογραφηθεί κάποιος με τους ντόπιους κατοίκους, να πάρει θεϊκό μέλι, κουλούρια, γλυκά του κουταλιού, παραδοσιακά υφαντά γιλέκα, αναμνηστικά ξύλινα χειροποίητα διακοσμητικά, να δοκιμάσει κρασιά και τσιπούρα από καζάνια της γύρω περιοχής.

Είναι η βαλκανική γειτονιά μας που προσφέρεται με τις δικές της χαρακτηριστικές γιορτές. Όπως υπογράμμισε η δήμαρχος του Καζανλάκ, Γκαλίνα Στογιαννοβα, φέτος ήταν η πρώτη χρονιά στην οποία δίνουν το παρόν, αντιπροσωπείες από όλες τις αδελφοποιημένες πόλεις, ξεκινώντας από τη Σεούλ της Νότιας Κορέας, την Κίνα, την Ιταλία, τη Γαλλία… Από την Ελλάδα, υπάρχουν δύο αδελφοποιημένες πόλεις – Διδυμότειχο και Βέροια, από τη Βόρεια Μακεδονία – την πόλη Κότσεβο, ενώ φέτος θα αδελφοποιηθούν με πόλεις από την Πολωνία, το Βιετνάμ και το Ιράν.

Δημοσιογραφική συνάντηση στο Καζανλάκ

Αυτή την πρώτη εβδομάδα του Ιούνη οργανώθηκε και η 18η παγκόσμια συνάντηση βουλγαρικών Μέσων Ενημέρωσης, με πρωτοβουλία του εθνικού πρακτορείου ΒΤΑ και με θέμα “ΜΜΕ και Ελευθερία”. Συμμετείχαν δημοσιογράφοι από 33 χώρες, ενώ δόθηκε η δυνατότητα υπογραφής μνημονίου συνεργασιών του κρατικού Πρακτορείου τους με έξη διεθνή Πρακτορεία ειδήσεων. Αυτό βεβαίως συνέβαλλε και στην προβολή των εκδηλώσεων και την καταγραφή τους από media που προσκλήθηκαν και παραβρέθηκαν.

Στη Βουλγαρία έδωσαν το παρόν και 12 ρεπόρτερ των συνεργαζόμενων πρακτορείων του BTA από γειτονικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Αλβανία και η Τουρκία, δημοσιογράφοι από το μεγαλύτερο πρακτορείο ειδήσεων στην Αφρική – το Πρακτορείο Ειδήσεων της Νιγηρίας (NAN), από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από το Ισραήλ και από το γνωστό ισπανόφωνο πρακτορείου EFE. Η καινοτομία ήταν να δημοσιεύουν μία είδηση από τη Βουλγαρία κάθε μέρα, σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά τους και τις ανάγκες του κοινού τους, κάτι που ζήτησε ο διευθυντής του πρακτορείου Κιρίλ Βάλτσεφ.

Το πρόγραμμα της συνάντησης των ΜΜΕ είχε συγκεκριμένες συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας. «Η πρώτη αφορούσε την ελευθερία επιλογής των δημοσιογράφων, η δεύτερη συνεδρία την ελευθερία επιλογής του κοινού, με τη συμμετοχή της Φίλι Λάτζμαν, εκτελεστικής διευθύντριας του βουλγαρικού τμήματος του SBS στην Αυστραλία, ως παράδειγμα του πώς σε μια δημοκρατική χώρα, μια κοινότητα στερείται πρόγραμμα στη μητρική της γλώσσα, αλλά και τον πλουραλισμό με τη φιλοξενία όλων των απόψεων» επεσήμανε ο γενικός διευθυντής του ΒΤΑ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ράντεβ

Στο Καζανλάκ παραβρέθηκε και παρακολούθησε χθες Κυριακή την χαρακτηριστική πολύχρωμη παρέλαση με πολιτιστικούς συλλόγους, αθλητικά σωματεία, σχολεία, μωμογέρια, κουδουνάδες, σχολές χορού, καλλιτέχνες δρόμου, μπαλέτα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Ρούμεν Ραντέβ – επιστρέφοντας από την τελετή ορκωμοσίας του Τούρκου προέδρου στην Άγκυρα – που χειροκρότησε τις εκδηλώσεις και συνεχάρη τους διοργανωτές και την δήμαρχο Γκαλίνα Στογιάννοβα.

Τον συνόδευε η σύζυγός του Ντεσισλάβα Ραντέβα. Η Ντεσισλάβα Ραντέβα χειροκρότησε ιδιαιτέρως την ομάδα ταλαντούχων μικρών καλλιτεχνών που παρέλασαν με μια ζωγραφιά μήκους 130 μέτρων και θέμα την “Ολυμπιακή φλόγα”, που τη συνόδευε ο Βούλγαρος μαραθωνοδρόμος Ράντι Μιλεβ.

Οι επισκέπτες και φέτος πολλοί κυρίως Βαλκάνιοι, αλλά και Κινέζοι που ξέρουν το ονομαστό βουλγαρικό ροδέλαιο και συνδυάζουν ένα ταξίδι στους αγρούς με τις ολάνθιστες ροζ τριανταφυλλιές, σε συνδυασμό με επισκέψεις στην ιστορική πρωτεύουσα Στάρα Ζαγάρα, στην χαρακτηριστική πόλη Βέλικο Τάρνοβο, την πρωτεύουσα Σόφια με τα μουσεία, τις πινακοθήκες και τα πολυποίκιλα event’s.

Καταιγισμός τέχνης και ομορφιάς

Δεν μπορεί να είσαι στην κοιλάδα των ρόδων στην κεντρική Βουλγαρία, με Κινέζους, Βιετναμέζους, Ρουμάνους, Ούγγρους και μια βαβυλωνία φυλών και να μην θαυμάσεις την ολόχρυση προσωπίδα του Θράκα βασιλέα, που έχουν ως κόρη οφθαλμού στο ιστορικό μουσείο του Καζανλάκ. Εκεί βρίσκεται και ο τύμβος του γιου του βασιλιά των Θρακών Σεύθη ΙΙΙ, με τα καλύτερα διατηρημένα fresco που έχουν βρεθεί σε τάφο.

Καταιγισμός εικόνων, γνώσεων, τέχνης και ομορφιάς… Στο δε σπίτι του διάσημου ζωγράφου Ντέκο Ουζούνοφ, με εξαιρετική λιτή διακόσμηση, αναδεικνύονται τα έργα του και βλέπει κανείς την αδυναμία στα γυμνά, αλλά όχι αποστεωμένα σώματα. Ευκαιρία και για επίσκεψη στον υπέροχο ναό του Προφήτη Ηλία της παλιάς πόλης του Καζανλάκ και απόλαυση τοπικής μπύρας Ζαγκόρκα με επιλογές βουλγαρικής κουζίνας με μανιτάρια και πολλά καλούδια, ενώ επιμένουν να δοκιμάσει ο επισκέπτης και το τσίπουρο από τριαντάφυλλο.

Ακόμη και οι βιτρίνες των καταστημάτων είναι εναρμονισμένες στην τριανταφυλλένια εκδοχή της πόλης: Τα αρωματοπωλεΊα προτείνουν κολόνιες, κρέμες, σπρέι χώρου, κοσμήματα φο μπιζού, αρωματικά χαρτομάντιλα, αρωματικά σαπούνια ευεξίας…

Ο Θρακικός τύμβος εντυπωσιάζει

Οι προκλήσεις πολλές, καθώς εκεί συνειδητοποιείς πως αξιοποιείται η κοιλάδα των ρόδων ως μέγιστο τουριστικό προϊόν και συνδυάζεται με επισκέψεις στον Θρακικό τύμβο που διατηρείται ανέπαφος, το μνημείο της απελευθέρωσης στη βουνοκορφή Άγιος Νικόλαος στο όρος Στολετίβ, αφιερωμένο στους ήρωες του Ρωσοτουρκικού πολέμου του 1877 και τόσα άλλα που σου προτείνονται.

Επιβάλλεται η στάση στο εκκλησιαστικό συγκρότημα της Shipka του 1902, που εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική του. Είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς κι αυτό αφιερωμένο στους Ρώσους και Βούλγαρους στρατιώτες που πέθαναν για την απελευθέρωση της Βουλγαρίας, ενώ πληροφορούμαστε ότι η μία καμπάνα του που ζυγίζει 12 τόνους χυτεύτηκε από τα φυσίγγια των μαχών!

Φυσικά ο επισκέπτης βιώνει ωραίες εμπειρίες, έχει και άλλες πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες, παράλληλα με περπάτημα σε μονοπάτια στην φύση και αναζωογόνηση σε οργανωμένα spa center.

Λεύκωμα με 5000 φωτογραφίες

Παράλληλα οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν την έκδοση με μορφή άλμπουμ “Το παλιό Καζανλάκ” που κυκλοφόρησε φέτος κι αποτελεί ένα πολύτιμο αρχείο για την ευρύτερη περιοχή.

«Περιέχει επιλεγμένες φωτογραφίες που προσέφεραν 276 κάτοικοι της πόλης από οικογενειακά άλμπουμ, οι οποίοι συγκέντρωσαν πάνω από 5000 φωτογραφίες από την ιστορία της πόλης μας που καταγράφεται, αποτυπώνεται και μένει» θα πει με ικανοποίηση η δήμαρχος του Καζανλάκ, ευχαριστώντας όλους όσους συνέδραμαν.

Η υπόσχεση της του χρόνου οι γιορτασμοί να είναι ακόμη καλύτεροι σε ιδέες σχήματα και δραστηριότητες με επίκεντρο την φυσική ομορφιά και την ενθάρρυνση των καλλιεργητών ρόδων, «μια και το τριαντάφυλλο – όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – είναι σύμβολο ταυτότητας στην Βουλγαρία» κι έτσι θα παραμείνει.


Οι φωτογραφίες είναι της Μελαχροινής Μαρτίδου και του Δήμου Καζανλάκ Βουλγαρίας

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx