ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ένας εκδοτικός θησαυρός στο κέντρο της Αθήνας!

Ένας εκδοτικός θησαυρός στο κέντρο της Αθήνας! Μελαχροινή Μαρτίδου

Κάποιοι απαξιώνουν τις εκθέσεις αυτές εκ προοιμίου, μιλώντας για το στήσιμο ή το επίπεδο των προσφερόμενων βιβλίων, αλλά υπάρχουν και οι φαν που τις περιμένουν με χαρά για να χαθούν στους πάγκους τους ξεφυλλίζοντας άπειρα βιβλία γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος, που μπορεί να τα αποκτήσουν μισοτιμής. Κι αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην εποχή της αλματώδους ακρίβειας.

Αν αγαπάτε την μυρωδιά του χαρτιού, το ξεφύλλισμα του εντύπου, τις παλιές γραμματοσειρές, τα παλιομοδίτικα εξώφυλλα πριν το ντιζάιν των υπολογιστών και την όλη φιλοσοφία για την ελκυστικότητα του βιβλίου, από την πρώτη ματιά του εξωφύλλου, τα χαρακτηριστικά καπάκια, το υπομονετικό ψάξιμο, αν σας ενδιαφέρει η προσέγγιση σε ένα χώρο με πλήθος ετερόκλητο, με ελεύθερα σχόλια φωναχτά, με άπειρο χρόνο στην διάθεσή σας δίχως πίεση και βιασύνη, η τέντα στην υπαίθρια έκθεση της πλατείας Κλαυθμώνος Αθηνών, σας το εγγυάται.

Διαβαστερά, εύπεπτα, παρεϊστικα, λαϊκά αναγνώσματα, στοχαστικά, σε καθαρεύουσα ή δημοτική, στοκ, εκδόσεις που εξαντλήθηκαν και ω(!) του θαύματος θα τις βρεις σε κάποιους πάγκους, πιο σύνθετα και ψαγμένα, είναι όλα μαζί σε μια μοναδική συνύπαρξη, που εκτός από την έκπληξη, προκαλούν και ποικίλα συναισθήματα. Ανασύρουν μνήμες, επικαιροποιούν γεγονότα που πήγαν πίσω, π.χ. η σύλληψη του Οτσαλάν με την ματιά του Ναξάκη κι άλλα.

Στην υπαίθρια έκθεση της πλατείας Κλαυθμώνος θα βρεις επιπλέον τσελεμεντέδες πάσης φύσεως, για φαγητά, γλυκά κουταλιού, παραδοσιακές συνταγές νησιών, αλλά και ηπειρωτικής Ελλάδας, πίτες, ψωμιά, λικέρ, βιβλία σεφ άλλων εποχών.

Παιδικά βιβλία γνώσεων, αλλά και παραμύθια που με αυτά μεγαλώσαμε, κλασσική λογοτεχνία με τα δερματόδετα “ντυσίματα” όπως την θυμόμαστε στις παλιές βιβλιοθήκες, βιογραφίες προσωπικοτήτων, προτάσεις για προορισμούς σε Ανταρκτική, Αίγυπτο, Καππαδοκία, Ινδία, ταξίδια χρόνου στην αρχαιότητα και το Μεσαίωνα, το Βυζάντιο, σε ημερομηνίες σταθμούς του πιο σύγχρονου λληνισμού, Μικρασιατική καταστροφή, Δεκεμβριανά, χούντα, Κυπριακό, Αριστερά, αποδελτίωση Τύπου εποχής…

Αφιερώματα σε Πρόσφυγες, σε νομίσματα και την προέλευσή τους, σε κανόνες μάρκετιγκ, συμβουλές ομορφιάς άλλων εποχών και προτύπων. Μια πανσπερμία τίτλων στην πλατεία Κλαυθμώνος, προσεγγίσεων εκδοτικών οίκων που κάποιοι έσβησαν, ατόνησαν κι άλλοι που ξεκίνησαν με όνειρα και φιλοδοξίες και προσπαθούν.

 

Μία έκθεση-θησαυρός στην Κλαυθμώνος

Σε αυτή την έκθεση-παζάρι βιβλίου δεν θα δει ο επισκέπτης καινούργιες εκδόσεις, μόνο ίσως κατά τύχη, αλλά θα σε ανταμείψει η δυνατότητα να εμπλουτίσεις το αρχείο σου από βιβλία ιστορικών που δεν είναι στην ζωή αλλά άφησαν το αποτύπωμά τους.

Βιβλία ποίησης μαζί με… οδηγούς αυτόνομης διαβίωσης, εγχειρίδια του καλού κυνηγού, του επιδέξιου ψαρά, πορτρέτα ηθοποιών Ελλήνων και ξένων, κανόνες αυτοβελτίωσης, ψυχολογικής ενδυνάμωσης άλλων εποχών, που θα είχε ενδιαφέρον κάποιος να τους ψηλαφίσει, μια και πολλά έχουν ήδη ανατραπεί από την ζωή και την επιστήμη. Αναφορά με ειδικές εκδόσεις στη γυναίκα, στον άνδρα, στο παιδί.

Εκκλησιαστικές εκδόσεις, ηθικο-παιδαγωγικές με εθνική ανάταση και προσέγγιση στις προαιώνιες αξίες της κλασσικής οικογένειας, αλλά και λογοτεχνία, ελληνική και ξένη. Δεν είναι τυχαίο ότι, παίρνοντας το καλάθι στην είσοδο με την αντίληψη ότι μόνο θα περιδιαβείς τους τεράστιους πάγκους με τις λογής εκδόσεις, τελικά επιστρέφεις προς την έξοδο των ταμείων με ένα όγκο βιβλίων είτε για δώρα, είτε συμπληρώνοντας ελλείψεις στην βιβλιοθήκη σου, εκτιμώντας και την πολύ προσιτή τιμή τους, σε σχέση με τα βιβλιοπωλεία. Φυσικά, δεν γίνεται σύγκριση των νέων εκδόσεων με αυτές της έκθεσης βιβλίου, που αφήνει πεδίο λαμπρό στα book stores, απευθυνόμενη σε ένα πιο ευρύ κοινό, όχι απαραίτητα λαϊκό ή μεσαίου επιπέδου, αλλά με ποικίλα ενδιαφέροντα.

Άπειρα βιβλία εικονογραφημένα, κλασσικά περιοδικά, ταξιδιωτικοί οδηγοί, εγχειρίδια άθλησης, ψυχολογίας, ιατρικά, η ματιά μας πέφτει στον τίτλο “O covid την Ελλάδα”… To κοινό προσέρχεται πιο μαζικά τις απογευματινές ώρες περνώντας το κατώφλι της εισόδου για να ταξιδέψει σ’ αυτήν την κλαδική έκθεση βιβλίου. Η επιτήρηση έντονη με κάμερες, αλλά και σεκιούριτι, αν και κάποιες απώλειες δεν αποφεύγονται…

Υπενθυμίζουμε ότι, το παζάρι του βιβλίου που ζωντανεύει για 20η χρονιά στην Αθήνα, διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών, με την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και την υποστήριξη του Οργανισμού πολιτισμού, αθλητισμού και νεολαίας, του ιδίου Δήμου.

Κλείνοντας, θυμίζω την σκέψη του Γάλλου διανοητή Πωλ Βαλερύ: «Τα βιβλία έχουν τους ίδιους εχθρούς με τον άνθρωπο: τη φωτιά, την υγρασία, την ανοησία, τον ίδιο τους τον εαυτό, το περιεχόμενό τους» και θυμίζω το φετινό σλόγκαν της έκθεσης «Το βιβλίο είναι η δύναμή σου», με την ευχή να υιοθετηθεί ευρύτερα! Προλαβαίνετε μέχρι τις 18 Φλεβάρη.

 


 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι