ΘΕΑΤΡΟ

“Ερωφίλη” από το Θέατρο “Αλκμήνη”

"Ερωφίλη" από το Θέατρο "Αλκμήνη", ΑΡΩΝΙΑΔΑ

Το έργο του Γεωργίου Χορτάτση, παρουσιάζει η θεατρική ομάδα Μήδεια σε σκηνοθεσία Εμμανουήλ Γ. Μαύρου. Μουσική: Βασίλης Χατζημακρής, Σκηνικά – Art Director: Ρένα Σανταμούρη με την RS Architecture + Design Studio, Κινησιολογία – Χορογραφίες: Δάφνη Μαρκάκη, Κουστούμια: Ρένα Σανταμούρη, Φωτισμοί: Γρηγόρης Θεοδωρίδης & Εμμανουήλ Μαύρος, Β. Σκηνοθέτη: Στυλιανή Κλείδωνα, Φωτογράφιση: Ιωάννα Χαραλάμπου, Μουσική Επιμέλεια & Ηχητικός Σχεδιασμός: Βασίλης Χατζημακρής, Εμμανουήλ Γ. Μαύρος, Μουσικοί: Μάνος Καρτέρης (Λαούτο), Δημήτρης Φλεβάρης (Κιθάρα – Ούτι), Ραφαήλ Λουλούδης (Μπάσο – Πλήκτρα), Omar Reda (Drums) Διανομή: Χριστίνα Μάλλιου – Ερωφίλη, Γιώργος Λιάκος – Πανάρετος, Σάββας Πογιατζής – Φιλόγονος, Στέφανος Τσιφάς – Σύμβουλος, Γιώτα Τσιότσκα – Νένα, Σοφία Γεωργοπούλου – Κορασίδα, Δάφνη Μαρκάκη – Χάρος, Μάνος Σφυράκης – Ασκιά.

Μια μεγάλη και δύσκολη παράσταση, καθώς διατηρεί το υψηλό επίπεδο της γλώσσας και τον έμμετρο λόγο. Το έργο του Γεωργίου Χορτάτση “Ερωφίλη” μιλά για την χαρά και την γοητεία του έρωτα, ο οποίος όμως τελικά βρίσκεται αδύναμος μπροστά στην παγιωμένη κι ανάλγητη πατριαρχεία. Η πιο δημοφιλής τραγωδία του θεάτρου της Κρητικής Αναγέννησης, γραμμένη γύρω στα 1600 από τον μεγάλο ποιητή, σε μια δυστοπική προσέγγιση από τον σκηνοθέτη Εμμανουήλ Μαύρο. Όμορφα και κατάλληλα κοστούμια, μουσική κατάλληλη, μόνο που η έντασή της πολλές φορές κάλυπτε τον λόγο.

Ερωφίλη: Η υπόθεση του έργου

Ο Φιλόγονος μετά από ένα καταστροφικό πόλεμο και την ίδρυση ενός νέου κόσμου, άρπαξε με τη βία την διακυβέρνηση σκοτώνοντας τον αδελφό του, που ήταν ο νόμιμος κυβερνήτης. Στη συνέχεια νυμφεύτηκε τη χήρα του δολοφονημένου αδελφού του, και έκανε μαζί της μια κόρη, την Ερωφίλη. Στο έρημο κτίσμα από σίδερο και νερό όπου έχει μεγαλώσει η κόρη του βασιλιά, έχει ανατραφεί και ένα αγόρι που ξεχωρίζει για την ανδρεία και την αρετή του, ο Πανάρετος.

Ο έρωτας ενώνει τους δύο νέους και παντρεύονται κρυφά. Όταν ο Φιλόγονος αποφασίζει να παντρέψει την κόρη του με τον γιο κάποιου άλλου κυβερνήτη μιας νομάδας, στέλνει τον Πανάρετο ως μεσάζοντα για το προξενιό της Ερωφίλης. Το ζευγάρι νιώθει τότε ότι ήρθε η ώρα της αποκάλυψης. Όταν η κρυφή τους ένωση έρχεται στο φως, ο Φιλόγονος θα εκδικηθεί τους δύο νέους με τον πιο σκληρό, αιμοσταγή και μακάβριο τρόπο.

Οι ερμηνείες του πολυπληθούς θιάσου πολύ καλές. Θαυμασμός για την αποστήθιση ενός τόσο ιδιαίτερου και δύσκολου κειμένου. Επίσης αυτό που έδωσε μια περαιτέρω γοητεία, ήταν το ζωντανό τραγούδι από τους ηθοποιούς συνδυαζόμενο όμορφα με τον πεζό λόγο, ώστε να σπάει την μονοτονία. Μια άξια λόγου παράσταση, που δεν πρέπει να χάσετε!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι