Έτος Δάντη το 2021 – Διαδικτυακή έκθεση για τη Θεία Κωμωδία

Έτος Δάντη το 2021 – Διαδικτυακή έκθεση για τη Θεία Κωμωδία

Η Ιταλία ξεκινά δυναμικά το πολιτιστικό της πρόγραμμα για το 2021, έτος της 700ής επετείου από το θάνατο του Δάντη, με άφθονες επετειακές εκδηλώσεις. Η πρώτη είναι μια διαδικτυακή έκθεση 88 σχεδίων του αναγεννησιακού καλλιτέχνη Φεντερίκο Τζουκάρι για τη Θεία Κωμωδία, στην πινακοθήκη Uffizi της Φλορεντίας.

Πρόκειται για έργα που έχουν καταστεί ανοιχτά στο κοινό μόνο δύο φορές, μία φορά το 1865 και μία το 1993. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, γι’ αυτό και σε αυτά έχουν πρόσβαση κυρίως μελετητές και ερευνητές. Μέχρι το 18ο αιώνα ανήκαν στις “δυναστείες” της Ιταλίας, όπως η οικογένεια των Μεδίκων. Τα σκίτσα και τα σχέδια του Τζουκάρι απεικονίζουν σκηνές από την κόλαση (28 έργα), το καθαρτήριο (49 έργα) και τον παράδεισο (11 έργα), ενώ η έκθεση θα προβάλλει και τις χειρόγραφες σημειώσεις του καλλιτέχνη στο πίσω μέρος των σχεδίων.

Ο Τζουκάρι έχει εστιάσει ιδιαίτερα στο καθαρτήριο, όπου και χρησιμοποίησε διαφορετικές τεχνικές, για παράδειγμα νερομπογιά, και όχι μολύβι, σηματοδοτώντας ενδεχομένως τη δυνατότητα αλλαγής που διατηρεί μια ψυχή στο καθαρτήριο. Επίσης, στην έκθεση περιλαμβάνεται και η απεικόνιση του Εωσφόρου, και των τιμωριών στις οποίες υπόκεινται οι άνθρωποι στο καθαρτήριο.

Σημειωτέον ότι ο Τζουκάρι, που γεννήθηκε περί τα 1540 και ανήκει στο ρεύμα του Μανιερισμού, είχε φιλοτεχνήσει έργα για τον Πάπα Πίο Δ’, τον Γρηγόριο ΙΓ’ και πορτρέτα της βασίλισσας Ελισάβετ Α’. Τα σχέδιά του για τη Θεία Κωμωδία τα ολοκλήρωσε την εποχή που βρισκόταν στην αυλή του βασιλιά Φιλίππου Β’ της Ισπανίας. Μετά το θάνατό του, το 1609, τα σχέδια πέρασαν στην κατοχή της οικογένειας ευγενών Ορσίνι και ύστερα των Μεδίκων, η οποία τα δώρισε στην πινακοθήκη Ουφίτσι το 1738.

Το επετειακό πρόγραμμα για το Δάντη (#Dante2021) περιλαμβάνει δράσεις και εκδηλώσεις σε τουλάχιστον 70 ιταλικές πόλεις και χωριά που συνδέονται με τον ποιητή. Τις δικές τους πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει και άλλοι φορείς, όπως η ακαδημία ιταλικής γλώσσας Accademia della Crusca, η οποία καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 θα δημοσιεύει εκφράσεις από το έργο του Δάντη, κάθε μέρα, με την κατάλληλη επεξήγηση.

Επίσης, στις 25 Μαρτίου, η Ιταλία θα γιορτάσει την “εθνική ημέρα” που αφιερώνεται στον Δάντη –και η οποία ονομάζεται Dantedì– , με βάση πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού. Το μήνυμα που θέλησαν να δώσουν οι άνθρωποι του υπουργείου στη φετινή επέτειο αφορά «στην ενότητα της χώρας. Ο Δάντης είναι η ιταλική γλώσσα, είναι η ίδια η ιδέα της Ιταλίας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι