ΘΕΜΑ

Γάζα: 5.000 χρόνια αντίστασης

Γάζα: 5.000 χρόνια αντίστασης, Βάνα Στέλλου

Πριν μετατραπεί σε στρατόπεδο θανάτου που μοιάζει με κρατήρα στον Άρη, η Γάζα ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό. Μια όαση εμπορίου και πολιτισμού, βρισκόταν επί αιώνες στο σταυροδρόμι των αυτοκρατοριών. Από τον ανταγωνισμό μεταξύ του Νείλου και του Ευφράτη έως τη νότια ακτή της Μεσογείου, η Γάζα υπήρξε και βραβείο και αγωγός: ποθητή από Αιγύπτιους, Ασσύριους, Βαβυλώνιους, Πέρσες, Έλληνες, Ρωμαίους, Σταυροφόρους, Μαμελούκους, Οθωμανούς.

Ο Στράβων αποκαλούσε τη Γάζα «τη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας». Ήταν λιμάνι διέλευσης και κόμβος καραβανιών που συνέδεε την Αφρική, την Αραβία και την Ινδία. Η στρατηγική και συμβολική αξία της την κατέστησε έναν από τους πιο αμφισβητούμενους τόπους στην ιστορία.

Αυτό είναι που αιώνες αποικιακού πολέμου και δεκαετίες κατοχής έχουν θολώσει. Ο αρχαίος κοσμοπολιτισμός της Γάζας έχει θαφτεί, σκόπιμα, στα ερείπια της σύγχρονης καταστροφής.

Η επίσκεψη στην έκθεση Gaza: 5.000 χρόνια, που φιλοξενείται στο Institut du Monde Arabe (IMA) στο Παρίσι, ήταν το ελάχιστο που μπορούσα να κάνω απέναντι στη μνήμη της ισοπεδωμένης Γάζας και στον ανθρώπινο πόνο.

Η έκθεση παρουσιάζει θραύσματα ενός πολιτισμού υπό πολιορκία: αντικείμενα που διέφυγαν τον πόλεμο, την αμέλεια και την καταστροφή. Από το 2007, το Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας της Γενεύης (Musée d’Art et d’Histoire de Genève) φιλοξενεί περίπου 530 αρχαιολογικά αντικείμενα που ανήκουν στην Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή: αμφορείς, λυχνάρια, ειδώλια, επιτύμβιες στήλες, ψηφιδωτά – από την Εποχή του Χαλκού έως την Οθωμανική περίοδο. Αυτά τα αντικείμενα δεν έχουν επιστρέψει στη Γάζα, αλλά συγκροτούν ένα αρχείο… αντοχής.

Με την υποστήριξη του MAH και της Παλαιστινιακής Αρχής, το IMA επέλεξε 130 έργα: ανασκαμμένα από τη δεκαετία του 1990 μέσω γαλλο-παλαιστινιακών συνεργασιών (όπως το εξαιρετικό ψηφιδωτό του Άμπου Μπαράκεχ) και κομμάτια από την ιδιωτική συλλογή του Χουντάρι, η οποία δωρήθηκε το 2018 και εκτίθεται για πρώτη φορά στη Γαλλία.

Πλάι σε αυτά τα έργα παρουσιάζονται χάρτες βομβαρδισμών από ερευνητικές ομάδες, ένα χρονολόγιο πρόσφατων αρχαιολογικών ευρημάτων και σπάνιες φωτογραφίες της Γάζας από τις αρχές του 20ού αιώνα. Όμως η πιο ουσιαστική συνεισφορά της έκθεσης βρίσκεται αλλού: επαναβεβαιώνει την ιστορικότητα της Γάζας. Μαρτυρεί τη συνέχεια ενός πολιτισμού που αρνείται να σβήσει και να θαφτεί στα ερείπια.

Η μνήμη και η τέχνη έχουν σημασία. Ιδίως τώρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx