Γιατί δεν ήμασταν έτοιμοι για τον Covid-19; – Ντοκιμαντέρ από γιατρό-σκηνοθέτη
01/12/2020Υπηρέτησε στην πρώτη γραμμή νοσοκομείου του Λονδίνου, κατά το ξέσπασμα της πανδημίας, ως γιατρός του βρετανικού συστήματος Υγείας (NHS). Σήμερα, ως σκηνοθέτης, αναζητά απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα. «Γιατί δεν ήμασταν έτοιμοι;», αναρωτιέται η δρ. Νίντι Γκούπτα, στο ντοκυμαντέρ της “Start. Stop. Repeat” (Άρχισε, σταμάτα, επανάλαβε), που εξερευνά την επίδραση της πανδημίας στην κοινωνία, συνολικά, και τι μπορεί να διδαχθεί η ανθρωπότητα από αυτή την κρίση.
Στην ταινία της αφηγείται τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει σε καθημερινή βάση, φροντίζοντας τους ασθενείς με κορωνοϊό. «Με κάθε άτομο μαθαίναμε, γιατί μιλάμε για μια καινούρια νόσο», αναφέρει η Νίντι, η οποία σπούδασε βιοχημεία και ιατρική στο Σεντ Τζορτζ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και εργάζεται στο NHS από το 2004.
Εκτός του ότι βρισκόταν, ως γιατρός, στο νοσοκομείο, χρειάστηκε να νοσηλευθεί η ίδια, καθώς κόλλησε τον ιό. Πέρασε, ως ασθενής, μια εβδομάδα στο νοσοκομείο Whipps Cross και παρόλο που έχουν περάσει μήνες από τότε, δεν νιώθει να έχει επανέλθει εντελώς. Η ιδέα για το ντοκυμαντέρ προέκυψε καθώς άρχισε να μελετά πανδημικές ασθένειες. «Από την εκπαίδευσή μου, γνώριζα ότι αναμέναμε κάποια πανδημία, αλλά συνειδητοποίησα ότι δεν γνώριζα αρκετά για τις προηγούμενες. Άρχισα να διαβάζω για την Ισπανική Γρίπη, για τις συζητήσεις σχετικά με τις μάσκες και την απουσία θεραπείας, και πραγματικά έμοιαζε να είναι σαν το σήμερα».
Ο κόσμος μετά τον κορωνοϊό
Το ντοκυμαντέρ βρίσκεται σε φάση παραγωγής από την εταιρεία της Νίντι, που ονομάζεται Busy Doctors’ Films και έχει στο ενεργητικό της αρκετά ντοκυμαντέρ. Το “Start. Stop. Repeat.” περιλαμβάνει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και συνεντεύξεις με ακαδημαϊκούς, ακτιβιστές και πολιτικούς. Στα ερωτήματα που θέτει κυριαρχεί το ζήτημα του τι πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον και πώς η πανδημία του κορωνοϊού θα επιδράσει στον κόσμο.
Συγκρίνοντας την κρίση αυτή με την Ισπανική Γρίπη του 1918, η Νίντι εντοπίζει και κοινωνικού χαρακτήρα αλλαγές. Ο κορωνοϊός λειτουργεί σαν καταλύτης, «όπως φάνηκε για παράδειγμα με όσα συνέβησαν στις διαμαρτυρίες του κινήματος Black Lives Matter. Ο κόσμος μιλά για την ανισότητα», τονίζει.
«Γιατί δεν μαθαίνουμε από το παρελθόν; Πρέπει να διδαχθούμε από την ιστορία. Έχω δει τόσο πόνο και προσπαθώ να βρω κάτι θετικό. Αν μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις ζωές των εργαζομένων, να διευθετήσουμε φυλετικά ζητήματα, να κάνουμε την κοινωνία πιο δίκαιη, αυτός ο πόνος και οι απώλειες δεν θα αποβούν μάταιες».
Όπως αρκετοί σκηνοθέτες, η Νίντι αναζητά χρηματοδότηση για το ντοκυμαντέρ της μέσω crowdfunding, ή αλλιώς συμμετοχική χρηματοδότηση, μέσω διαδικτύου και της πλατφόρμας Greenlit. Όλα τα κέρδη που θα προκύψουν από την ταινία θα αποδοθούν στο Trussell Trust, ένα δίκτυο τραπεζών τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο που βοηθά τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανέχεια.