Γλυπτά του Παρθενώνα – “Σταθείτε στη σωστή πλευρά της ιστορίας”

Γλυπτά του Παρθενώνα – "Σταθείτε στη σωστή πλευρά της ιστορίας”

Την προσοχή διάσημων προσωπικοτήτων στη Βρετανία προσελκύει μια νέα πρωτοβουλία-εκστρατεία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Ο γνωστός ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης και παραγωγός, Στίβεν Φράι, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της νέας καμπάνιας “Reunite Marbles”, υποστηρίζοντας ότι πρέπει τα γλυπτά να επιστραφούν στην πατρίδα τους.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο βραβευμένος καλλιτέχνης, κάλεσε τη Βρετανία «να σταθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας και να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα», υπογράφοντας την ηλεκτρονική αίτηση της νέας εκστρατείας. Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει κάτι τέτοιο, καθώς ο Φράι έχει επανειλημμένως εκφράσει αυτή τη θέση και είναι γενικότερα θαυμαστής του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Μάλιστα, σε ιρλανδική παραγωγή σχετική με τη φιλοσοφία και τη θρησκευτική πίστη, έχει δηλώσει ότι ενστερνίζεται σε μεγάλο βαθμό την αρχαία ελληνική παράδοση σχετικά με τους θεούς. Σε αυτοβιογραφία του, έχει γράψει επίσης ότι δυσκολεύεται να εκφράσει πίστη σε έναν αλάνθαστο θεό και ότι η όψη του έχει… ελληνικά χαρακτηριστικά.

Η νέα καμπάνια στην οποία αναφέρθηκε ο Φράι έχει τον ευφάνταστο τίτλο “Lost my marbles” –παίζοντας με τη λέξη “marbles” που σημαίνει βόλοι και ταυτόχρονα μάρμαρα– και είναι ενεργή από το Σεπτέμβριο, σε Twitter, Facebook και Instagram. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από το ίδρυμα Lefas Humanitas, που έχει έδρα το Λουξεμβούργο.

Οι ηλεκτρονικές υπογραφές συγκεντρώνονται στον επίσημο ιστότοπο της βρετανικής Βουλής και μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί λίγες παραπάνω από 2.000, με στόχο τις 10.000, ώστε να υπάρξει ανταπόκριση από την κυβέρνηση, ενώ στις 100.000 το θέμα θα ληφθεί υπόψη για μια πιθανή συζήτηση στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι το ίδρυμα Lefas Humanitas ανήκει στην ελληνική επιχειρηματική οικογένεια Λέφα και, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπό του, ασχολείται με φιλανθρωπικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις στον κόσμο, οι οποίες χρηματοδοτούνται «αποκλειστικά από την οικογένεια Λέφα».

Αλλεπάλληλες συλλογές υπογραφών

Πέρα από τον Φράι, πρόσφατα έγραψε στην ηλεκτρονική έκδοση της The Scotsman και ο αρχιτέκτονας και μέλος της οργάνωσης Marbles Reunited, Μάθιου Τέιλορ, που δημιουργήθηκε το 2001, με αντικείμενο ακριβώς τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα. Στο κείμενό του, ο Τέιλορ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να βρεθεί επιτέλους μια λύση για το θέμα, μια και κάθε λίγους μήνες εμφανίζεται μια νέα πρωτοβουλία συγκέντρωσης ηλεκτρονικών υπογραφών.

Όπως σημειώνει, με αφορμή και το 2021 ως την επέτειο του αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας, η επιστροφή των γλυπτών στη Αθήνα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ευγενική χειρονομία οικοδόμησης εμπιστοσύνης προς τη Βρετανία, κατά τη διαδικασία του Brexit. Άλλωστε, «υπάρχει η τεχνολογία ώστε να υπάρξουν υψηλής ποιότητας αντίγραφα που θα μείνουν στη Βρετανία, και τα πρωτότυπα να κοσμήσουν ξανά τον Παρθενώνα».

Μέχρι πρότινος, μάλιστα υπήρχε σχετική νομοθετική διάταξη, υποστηρίζει ο Τέιλορ, από το 2009, που επιτρέπει στα μουσεία να επιστρέψουν αντικείμενα που εκλάπησαν κατά το Ολοκαύτωμα. Η κυβέρνηση των Συντηρητικών αφαίρεσε αυτή τη διάταξη. «Ήρθε η ώρα», καταλήγει ο Τέιλορ, «Τα γλυπτά σημαίνουν πολλά περισσότερα για την Ελλάδα από ό,τι σήμαιναν ποτέ για εμάς. Ας κάνουμε το σωστό και ας συμβάλλουμε ώστε να ξαναχτίσουμε τη φήμη μας και να προχωρήσουμε μπροστά».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι