Η Αθήνα θυμάται την Γενοκτονία των Αρμενίων
03/05/2025
Οι Αρμένιοι συμβάλλουν στην παγκόσμια πρόοδο παρά τη γενοκτονία που υπέστησαν! Εορτασμοί, εκδηλώσεις μνήμης των 110 χρόνων από τον αφανισμό 1.5 εκατομμυρίων ψυχών, σε Ερεβάν αλλά και προχθές στο Μέγαρο Μουσικής της Αθηνών με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών και της πρεσβείας της Αρμενίας πραγματοποιήθηκαν με την τιμητική παρουσία του διεθνούς φήμης πιανίστα Hayk Melikyan στην εκδήλωση “Thin Air”.
Ένα βίωμα ψυχής, μνήμης, καλλιτεχνικής αξίας έζησαν οι προσκεκλημένοι της αρμενικής πρεσβείας στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του πρέσβη στην Αθήνα, Tigran Mkrtchyan που ήταν ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης που φιλοξενήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Μια βραδιά αφιερωμένη στα 110 χρόνια της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς.
Πολλοί πρεσβευτές ευρωπαϊκών χωρών και της Ασίας έδωσαν το παρόν τους, εκπρόσωποι της εκτελεστικής εξουσίας, του ελληνικού Κοινοβουλίου, του υπουργείου Εξωτερικών, πνευματικοί ηγέτες της Αρμενικής Αποστολικής και Ευαγγελικής εκκλησίας στην Ελλάδα, o επ. πρόξενος της Αρμενίας στην Θεσσαλονίκη Άκης Δαγκαζιάν, εκπρόσωποι αρμενικών κοινοτήτων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, πανεπιστημιακοί, φίλοι της Αρμενίας γέμισαν ασφυκτικά τον συναυλιακό χώρο Δημ. Μητρόπουλος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην επετειακή εκδήλωση που υπενθυμίζει τα δραματικά γεγονότα και διατρανώνει την πίστη στην ειρήνη και την ευημερία των λαών.
Με κολακευτικά λόγια αναφέρθηκε στην εκδήλωση ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλαδα Σταύρος Αυγουστίδης σε ανάρτηση του, ενώ για τα όσα εισέπραξε το κοινό, με την ζωντάνια της αρμενικής ψυχής, σχολιάζει η Αναχιτ Ταλαν αναφερόμενη σε ” μια παράσταση που μετέτρεψε τις λέξεις μεταμορφώνοντας την ανάμνηση σε τέχνη, την θλίψη σε ομορφιά και την σιωπή σε ανθεκτικότητα”.
Η γενοκτονία των Αρμενίων ζητά δικαίωση
Ο πρέσβης Τιγκράν Μκρτσιάν στον επίσημο χαιρετισμό υπογράμμισε ότι η Γενοκτονία των Αρμενίων οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μαζί με τις γενοκτονίες των Ελλήνων και των Ασσυρίων, οι οποίες θεωρούνται από πολλούς γενοκτονολόγους ως οι “οθωμανικές Γενοκτονίες, για να επικαλεστεί απόσπασμα από τα απομνημονεύματα του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην οθωμανική Αυτοκρατορία, Χένρι Μοργκεντάου, στο οποίο ο τελευταίος συγκρίνει αυτές τις τρεις σφαγές και επισημαίνει ότι, εάν υπήρχε διεθνής αντίδραση εγκαίρως, πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι μαζικές εκτοπίσεις και σφαγές των Ελλήνων, αλλά και των Αρμενίων και των Ασσυρίων, ίσως να μην πραγματοποιούνταν σε τόσο μεγάλη έκταση.
Τονίστηκε επίσης ότι «Η Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων της Γενοκτονίας δεν αφορά μόνο τα θύματα, αλλά και τους επιζώντες. Από τον εορτασμό της 100ής επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων και έπειτα, η Αναγέννηση θεωρείται βασική έννοια. Η Αναγέννηση είναι εξίσου σημαντική για τους Αρμένιους, τους Έλληνες και τους Εβραίους μετά το Ολοκαύτωμα.
Το μήνυμα είναι ότι οι δράστες της γενοκτονίας δεν κατάφεραν να αφανίσουν τους λαούς μας, οι οποίοι με τη δημιουργικότητα και την πολιτιστική τους παραγωγή αποδεικνύουν τη συμβολή τους στην παγκόσμια πρόοδο αφού τα έργα που ακούστηκαν με εξαίρεση τον Κομιτάς, δημιουργήθηκαν μετά τη Γενοκτονία. Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε αναφορά στον Χαρουτιούν Ντελαλιάν, παιδί επιζησάντων της διπλής γενοκτονίας, γεννημένου στην Αθήνα το 1937, του οποίου το έργο αφιερωμένο στον Κομιτάς αποτελεί ένα μοναδικό καλλιτεχνικό επίτευγμα χωρίς να παραλείψει τον Έλληνα αρμενικής καταγωγής συνθέτη Γεώργιο Γκιουρτζίεφ, γεννημένο στην Αρμενία.
Οι χώρες που αναγνώρισαν την γενοκτονία είναι: Αργεντινή, Βέλγιο, Καναδάς, Χιλή, Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λεττονία, Λιθουανία, Λίβανος, Ολλανδία, Πολωνία, Ρωσία, Σλοβακία, Σουηδία, Ελβετία, Ουρουγουάη, Βατικανό, Βενεζουέλα, Αρμενία, Αυστρία, Βολιβία, Τσεχία, Συρία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Βραζιλία, Βουλγαρία, Λιβύη, Λουξεμβούργο, Παραγουάη, Πορτογαλία. Τη Γενοκτονία των Αρμενίων έχουν αναγνωρίσει, επίσης, τέσσερις περιοχές της Ισπανίας (Βασκονία, Καταλονία, Βαλεαρίδες Νήσοι, Ναβάρρα), η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρειος Ιρλανδία (από το Ηνωμένο Βασίλειο) και δύο Πολιτείες της Αυστραλίας (Νέα Νότια Ουαλία και Νότια Αυστραλία).
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελληνοαρμενικη φιλία στην πράξη καταγράφεται όχι μόνο σε διπλωματικό επίπεδο αλλά βασίζεται σε στέρεους δεσμούς κοινών πολιτιστικών, θρησκευτικών και πολιτικών πρωτοβουλιών των δύο χωρών. Υπενθυμίζουμε την προσπάθεια επέκτασης της συνεργασίας σε επιχειρηματικό επίπεδο με την δημιουργία ΕλληνοΑρμενικου επιμελητηρίου, την πρόταση να εργασθούν νόμιμα Αρμένιοι στην Ελλάδα, την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης γλώσσας στο πανεπιστήμιο του Ερεβάν κ. α.
Η πολύπαθη Αρμενία και με τον πρόσφατο πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τους χιλιάδες πρόσφυγες επέδειξε νέα αντοχή ενώ κατανοεί την ανάγκη ειρήνευσης με το Αζερμπαϊτζάν κάτι που θα συζητηθεί σε πολυμερή συνάντηση στο έδαφος της Αλβανίας προσεχώς.
Το κονσέρτο του διάσημου πιανίστα Χάικ Μελικιάν που προσκλήθηκε από το Ερεβάν, συγκίνησε το κοινό, χαρίζοντας εξαιρετικές μελωδίες μεγάλων συνθετών. Ακούστηκαν έργα των Καλλιόπη Τσουπάκη, Αράμ Χατσατουριάν-Κομιτάς, Γεωργίου Γκουρτζίεφ, Γιάννη Ξενάκη, Χαρουτιούν Ντελαλιάν, Μανώλη Καλομοίρη, Αρνό Μπαμπατζανιάν.
Όπως είπε μιλώντας στο Slpress είναι η πρώτη φορά που έρχεται στην Ελλάδα, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του και την διάθεση να γνωρίσει την χώρα σε όλα τα επίπεδα. Φιλικός και προσηνής με την ολοκλήρωση του κονσερτου υπέγραψε αυτόγραφα στις προσκλήσεις της εκδήλωσης, φωτογραφήθηκε με όσους ήθελαν να τον γνωρίσουν από κοντά, κι ευχαρίστησε το κοινό για την θερμή υποδοχή του.
Εκδηλώσεις με συμμετοχή Ελλήνων και στο Ερεβάν
Στο μνημείο των θυμάτων της Αρμενικής Γενοκτονίας, πάνω στον λόφο Τσιτσερνακαμπέρντ, επεδίωξε να βρεθεί πριν 6 ημέρες, η Ελληνίδα ηθοποιός, Χάρις Συμεωνίδου αποτιωντας φόρο τιμής στα αθώα θύματα, ενώ μας μεταφέρει την συγκίνηση της απ’ όλη την πορεία που συμμετείχε με χιλιάδες άνθρωπους που διαδήλωσαν κρατώντας λουλούδια και αναμμένα κεριά στην πρωτεύουσα της Αρμενίας το Ερεβάν. Στιγμές που καταγράφονται ανεξίτηλα στην μνήμη της.
“Οι ντόπιοι Αρμένιοι με σκλάβωσαν με την ευγένεια, την ειλικρινή φιλοξενία τους, στο άκουσμα Έλληνα αν και δεν ήξεραν αγγλικά, μιλούσαν με το βλέμμα,το χαμόγελο τα νοήματα,εκφράζοντας πολύ περισσότερα από τα λόγια, πρόθυμοι να σε κεράσουν τσάι και χίλια καλούδια. Το σίγουρο είναι ότι θέλω να ξαναπάω με μεγαλύτερο εύρος χρόνου να γνωρίσω όλη τη χώρα” θα πει.
Στο Ερεβάν στρατιώτες, κληρικοί, γυναίκες με μικρά παιδιά και κυβερνητικά στελέχη με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν, έκαναν αυτήν την πορεία, όπως κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου, την επέτειο της σφαγής του 1915. Ο καθολικός Πατριάρχης της αρμενικής Εκκλησίας Καρεκίν Β΄ τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση ενώ χιλιάδες ματιά βούρκωσαν και πάνω από 30 χώρες που προαναφέρθηκαν αναγνώρισαν την σφαγή-γενοκτονία, εκτός του θύτη, της Τουρκίας.
Με λαμπρότητα αναμένεται να γιορταστεί στην Ελλάδα η ημέρα Ανεξαρτησίας της Αρμενίας
Κορυφαίες εκδηλώσεις πάντως προετοιμάζονται να φιλοξενηθούν στην Ελλάδα στις 21 Σεπτεμβρίου 2025, ημέρα της Ανεξαρτησίας της Αρμενίας, που είναι η σημαντικότερη εθνική γιορτή με παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας της χώρας και καλλιτεχνών. Ήδη υπάρχει μια κινητικότητα για την επιτυχία τους και τη δυναμική της διοργάνωσης του εορτασμού όπου υπάρχουν ενεργές αρμενικές κοινότητες κι εκτός Αθηνών.