Η Φύση, η Ανάγκη και ο Θάνος – Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας στην εποχή του κορωνοϊού

Η Φύση, η Ανάγκη και ο Θάνος – Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας στην εποχή του κορωνοϊού, slpress

Προσαρμοσμένο στις ανάγκες που επιτάσσει η εποχή του κορωνοϊού είναι το  Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, όπως, άλλωστε και όλα τα καλλιτεχνικά γεγονότα αυτού του καλοκαιριού. Το φετινό φεστιβάλ θα έχει ως βασικό άξονα τη σχέση των σύγχρονων ανθρώπων με τη Φύση και την Ανάγκη, ενώ θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Θάνου Μικρούτσικου, που ως υπουργός Πολιτισμού, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία αυτού του θεσμού.

«Το φετινό Φεστιβάλ γεννήθηκε υπό παράδοξες συνθήκες. Αλλάζοντας πάρα πολλά από τον αρχικό του σχεδιασμό, με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε πως θα διεξαχθεί από τις 21 έως τις 30 Αυγούστου σε ανοιχτούς χώρους της Καλαμάτας». Με αυτά τα λόγια και σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ξεκίνησε την παρουσίαση του προγράμματος η καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού της πόλης, χορογράφος και χορεύτρια Λίντα Καπετανέα, δίνοντας το στίγμα της φετινής διοργάνωσης, η οποία γίνεται «κόντρα στην γκρίζα πραγματικότητα της πανδημίας».

Η επαφή στην εποχή της κοινωνικής απόστασης

Διατηρώντας την αισιοδοξία, την υπομονή και την επιμονή των συντελεστών του,  το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, δηλώνει παρών, κρατά την παράδοση και τον διεθνή χαρακτήρα του και επιδιώκει να δώσει, έστω και με αναγκαστικές αλλαγές λόγω της πανδημίας, εκείνο το διαφορετικό χρώμα που δίνει κάθε καλοκαίρι στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Στο φετινό πρόγραμμά του αριθμεί δέκα ελληνικές και έντεκα ξένες παραγωγές, συνδυάζοντας  διαφορετικά είδη, από το σύγχρονο και το χιπ χοπ μέχρι τα ακροβατικά και το φλαμένκο. Παραλλήλως κρατά την παράδοση της “ανοιχτής πόρτας στους νέους”, αφού και φέτος πρωτοεμφανιζόμενοι δημιουργοί θα παρουσιάσουν το έργο τους δίπλα σε δημιουργούς με ιστορική πορεία στον σύγχρονο χορό.

«Πολλά Φεστιβάλ γίνονται για να ανταποκριθούν στην ανάγκη της ιστορικής στιγμής και όχι μόνο για να προωθήσουν μια Τέχνη. Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι όμως εδώ, παρόν, για να στείλει το δικό του μήνυμα και να θέσει ζητήματα στο κοινό» σημειώνει η κ. Καπετανέα. Και όπως εξηγεί στη συνέχεια «στόχος του είναι να ανταποκριθεί στις ανάγκες της περιόδου που διανύουμε και να επικοινωνήσει σε όλο τον κόσμο ότι πρέπει με κάθε τρόπο να κρατήσουμε την επαφή μας με την τέχνη ζωντανή και κυρίως την τέχνη του χορού, που τόσο πολύ βασίζεται στην ανθρώπινη επαφή και στο ανθρώπινο σώμα». Αυτή την επαφή προσπαθεί να κρατήσει και το Φεστιβάλ και μάλιστα στην εποχή της επιβεβλημένης από την πανδημία κοινωνικής απόστασης.

Το πρόγραμμα

Φέτος, στο Κάστρο θα φιλοξενηθούν ο Wim Vandekeybus, με την ομάδα Ultima Vez και το τελευταίο τους έργο «Traces», οι Peeping Tom, με το επίσης  τελευταίο έργο τους «Diptych» και ο κορυφαίος χορευτής του φλαμένκο Israel Galván, με το σόλο του «Revolution without Music». Πρόκειται για τρεις παραγωγές που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Στο Κάστρο θα  εμφανιστεί και ο Φώτης Νικολάου με την ομάδα του και το έργο «Τάματα».

Αλλαγές υπάρχουν για τα έργα που ήταν προγραμματισμένο να παρουσιαστούν στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού, αλλά λόγω των έκτακτων συνθηκών η παρουσίασή τους θα γίνει σε ανοιχτό χώρο της πόλης. Τα έργα αυτά είναι τo «Kaos» της Ιωάννας Πορτόλου από την ομάδα Griffón, τo «ὕλη» του ντουέτου kóka&panú, της Κωνσταντίνας Ευθυμιάδου και του Παναγιώτη Μανουιλίδη, σε παγκόσμια πρεμιέρα, τo «Same Same» της Karine Ponties, τo «Here» της Lali Ayguadé και το πολυβραβευμένο «Pli» του Viktor Černický.

Αυτό που δεν αλλάζει είναι το βραδινό ραντεβού των 9 μμ, με ελεύθερη είσοδο, στην Κεντρική Πλατεία. Εκεί θα εμφανιστούν το ντουέτο των Laura Aris και Álvaro Esteban, το ντουέτο των Ren Qing Cai Rang και Ελευθερίας Ηλιοπούλου, η  ομάδα Kirn Compagnie, αλλά και το σόλο του Iesu Escalante, του Edivaldo Ernesto και της Αναστασίας Βαλσαμάκη.

Στον ίδιο χώρο θα εμφανιστούν επίσης το ντουέτο του Ηλία Χατζηγεωργίου και το σόλο της Ηρώς Κόντη, η ομάδα Wonderground Dance Company των Tom Weksler και Roser Tutusaus, η solo performance του Γιάννη Καρούνη, το ντουέτο των Ben Fury & Simon Thierrée και της Ευτυχίας Στεφάνου, το σόλο της Δήμητρας Μερτζάνη και της Μαρίας Μανουκιάν.

Αλλαγές υπάρχουν όμως και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο φέτος θα περιοριστεί στα επαγγελματικά εργαστήρια, όπου θα διδάξουν οι Edivaldo Ernesto, Jozef Fruček και Λίντα Καπετανέα. Τα μαθήματα, τα οποία θα έχουν μειωμένα δίδακτρα, θα γίνουν στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας. Τέλος, στο Costa Navarino, με το οποίο το συνεργάζεται το Διεθνές Φεστιβάλ, θα παρουσιαστεί το ντουέτο των Laura Aris και Álvaro Esteban.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι