ΘΕΑΤΡΟ

“Η Ιφιγένεια των Ταύρων”: Μια παράσταση που αξίζει να δείτε

Ιφιγένεια των ταύρων. Αρωνιάδα

Στις 14/1/2025 παρακολουθήσαμε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης μια ακόμα πολύ καλή και ιδιαίτερη παράσταση του Χριστόφορου Χριστοφή. Κάπου στην Κριμαία, στο λιμάνι Ταγκανρόγκ την γενέτειρα του Ρώσου συγγραφέα Άντον Τσέχοφ εκτυλίσσεται η ιστορία του Χριστοφή.

Ο συγγραφέας, τοποθέτησε ειδικό βάρος στους ώμους των ηρώων του δίνοντάς τους ιστορικά ονόματα. Ιφιγένεια, Πυλάδης, Ορέστης αυτά έφεραν οι Έλληνες που βρέθηκαν να ζουν σ’ αυτό το μέρος και ο Άντον Τσέχοφ ο ντόπιος, μακρινός απόγονος του μεγάλου συγγραφέα, δημιουργούν μια απρόσμενη πλοκή. Η βία κυριαρχεί, δεν περιορίζεται μόνο στα πεδία της μάχης, αλλά εισχωρεί και στις απλές ανθρώπινες σχέσεις.

Έτσι, η Ιφιγένεια προσπαθεί να επιβιώσει με κάθε τρόπο, μόνη, στην χώρα των Ταύρων, αφού, η οικογένειά της έχει πεθάνει. Ζει με αυταπάτες, αφού για εκείνη η αλήθεια δεν αντέχεται. Ανυπεράσπιστη καθώς ήταν, επιβίωνε ερχόμενη σ’ επαφή, με τους ξένους, κυρίως φαντάρους, που έφταναν κατά καιρούς στο λιμάνι.

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης του έργου, τοποθέτησε queer σχέση, μεταξύ του Ορέστη και του Πυλάδη, ίσως, για να τονίσει την διάθεση της εποχής μας, σε σχέση με την σεξουαλικότητα των ανθρώπων. Στην μικρή κοινωνία τους, επικρατούσε η φήμη, πως όποια γυναίκα φέρει το όνομα Ιφιγένεια, δεν θα έχει καλή ζωή, ούτε καλό τέλος. Ωστόσο, φάνηκε μια προσωρινή ελπίδα, όταν επέστρεψε ο αδερφός της, ο μόνος που επέζησε, όμως τυφλός. Από την μυρωδιά προσπαθούσε να καταλάβει, αν αυτή η γυναίκα είναι η πραγματική του αδερφή.

Ό Άντον, ο υπεύθυνος του χωριού και προστάτης της Ιφιγένειας, αφού, είναι πολύ ερωτευμένος μαζί της. Μετά από διάφορα γεγονότα, ξεκαθάρισε το τοπίο, απέμειναν δυο τους και της υποσχέθηκε μια όμορφη και ξέγνοιαστη ζωή στην Γιάλτα, μακριά απ’ όλους και απ’ όλα.

“Ιφιγένεια των Ταύρων”

Η αναλυτική σκέψη τού Χριστοφή συνδέεται άρρηκτα με την συνδετική του ικανότητα. Δίνει ποιητικές λύσεις στις αναπόφευκτες δραματικές συγκρούσεις με τη σοφία των ποιητών της Ανατολής, με τον ρεαλισμό των διανοητών τής Δύσης.

Η αλήθεια είναι πως ο Χριστόφορος Χριστοφής, έχει παρουσιάσει εξαιρετικά έργα, συνδυάζοντας συγγραφή, σκηνοθεσία, δραματουργική σύνθεση και επιμέλεια φωτισμών, με μοναδικά όμορφα αποτελέσματα.

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ – ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
“Ιφιγένεια των Ταύρων”

Συγγραφέας: Χριστόφορος Χριστοφής
Σκηνοθεσία: Χριστόφορος Χριστοφής
Πρωταγωνιστούν: Μαρία Παπαφωτίου, Δημήτρης Μαύρος, Αλμπέρτο Φάις, Κωνσταντίνος Λιάρος, Αναστασία. Στον ρόλο του Ερμή ο Magnus Pedersen Χορός Νάστια Ντεντιάεβα, Ελένη Φώτου
Άλλοι συντελεστές: Μουσική επένδυση Χριστόφορος Χριστοφής Σκηνικά, κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου Χορογραφίες: Έρση Πήττα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Καλό θα ήταν ο κάθε φέρελπις συγγραφέας αντί να χρησιμοποιεί τους αρχετυπικούς μύθους αδειάζοντάς τους τους από το αυθεντικό τους περιεχόμενο, για το οποίο ο ελληνικός πολιτισμός αναγνωρίστηκε ως μέγας, να φτιάχνει τα παραμυθάκια του αναλαμβάνοντας την ευθύνη της μετριότητάς και ατεχνίας του. Διότι αυτό ούτε Ιφιγένεια είναι, ούτε εν… Διαβάστε περισσότερα »

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx