ΘΕΜΑ

Η ιστορία της αιωνόβιας πινακίδας “Hollywood”

Η ιστορία της αιωνόβιας πινακίδας "Hollywood", Νεφέλη Λυγερού

Η εμβληματική πινακίδα “Hollywood” έχει μια μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία 100 χρόνων. Ειδική επιτροπή, μάλιστα, στο Λος Άντζελες σχεδιάζει μια εορταστική εβδομάδα μέσα στο Νοέμβριο για να τιμήσει τον αιώνα αυτόν! Κάτι που ξεκίνησε ως διαφήμιση μιας κτηματομεσιτικής εταιρείας, μετατράπηκε σε σύμβολο της βιομηχανίας του θεάματος και της ποπ κουλτούρας.

Είναι δίχως αμφιβολία ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μέρη στη γη και ως τέτοιο έχει γίνει τόπος τραγωδιών, έχει υποστεί πολλές αλλαγές, ενώ έχει αποτελέσει ακόμα και αντικείμενο  βανδαλισμών μέσα στο πέρασμα των δεκαετιών. Η διάσημη ταμπέλα βρίσκεται τοποθετημένη στους λόφους του Hollywood και πιο συγκεκριμένα πάνω στο όρος Lee, στην περιοχή της οροσειράς Santa Monica.

Η λέξη “HOLLYWOOD” αποδίδεται με κεφαλαίους χαρακτήρες λευκού χρώματος, έχει μήκος πάνω από 100 μέτρα και ύψος γύρω στα 13 με 14 μέτρα. Η πρώτη πινακίδα δημιουργήθηκε από τον κτηματομεσίτη αλλά και ιδιοκτήτη της εφημερίδας Los Angeles Times Χάρι Τσάντλερ. Κατασκευάστηκε και τοποθετήθηκε το 1923 σαν διαφήμιση μιας κτηματομεσιτικής εταιρίας η οποία κατασκεύαζε σπίτια μόνο για λευκούς στους λόφους πάνω από την περιοχή του Χόλιγουντ. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι δεν έγραφε αρχικά Hollywood, αλλά Hollywoodland. Κάθε γράμμα είχε πλάτος 9 μέτρων και ύψος που ξεπερνούσε για λίγο τα 15 μέτρα.

Η πινακίδα φωτιζόταν από 4000 λαμπτήρες και μάλιστα υπήρχε και ένας προβολέας για να τραβάει ακόμη περισσότερο την προσοχή. Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο η πινακίδα θα έμενε εκεί μόνο ενάμιση χρόνο, καθώς τόσο θα διαρκούσε η καμπάνια, ωστόσο, λόγω της υψηλής αναγνωρισιμότητας της, σε συνδυασμό με την άνοδο της κινηματογραφικής βιομηχανίας του Hollywood, η ταμπέλα διατηρήθηκε. Το κόστος για την κατασκευή της πινακίδας ήταν 21.000 δολάρια, αρκετά υψηλό αν αναλογιστούμε ότι μιλάμε για σημερινή αξία που ξεπερνάει τα 300.000 δολάρια.

Το πάρτι του Χέφνερ

Για αυτό και άντεξε, με αρκετές φθορές βέβαια, για πάνω από 50 χρόνια. Μια πρώτη αποκατάσταση έγινε το 1949 από το εμπορικό επιμελητήριο του Hollywood σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς του Λος Άντζελες. Η συμφωνία ήταν να αφαιρεθεί η λέξη “LAND” για να μείνει σκέτο το γνωστό “HOLLYWOOD” προς τιμήν της πόλης και όχι της κτηματομεσιτικής εταιρίας. Το 1978, το επιμελητήριο αποφάσισε να αντικαταστήσει την φθαρμένη πινακίδα με μια νέα, πιο μόνιμη κατασκευή, έπειτα και από πρωτοβουλία ιδιωτών, οι οποίοι με διάφορες δωρεές μάζεψαν το ποσό των 250.000 δολαρίων.

Δέκα χρόνια αργότερα ο ιδιοκτήτης του περιοδικού playboy Χίου Χέφνερ ανέλαβε την αναστήλωση της. Οργάνωσε ένα πάρτι και συζήτησε το θέμα με καλούς φίλους. Οκτώ από αυτούς, μεταξύ τους και ο τραγουδιστής Άλις Κούπερ, έβγαλαν από την τσέπη τους 28 χιλιάρικα ο καθένας για να τη συντηρήσουν. Ένα ακόμα φρεσκάρισμα έγινε το 2013 για τα 90ά της γενέθλια και σήμερα που ετοιμάζονται για τη μεγάλη επέτειο. Η πινακίδα παρότι αντιπροσωπεύει την πόλη των ονείρων, συμβολίζει και τις γκρεμισμένες προσδοκίες.

Την άνοιξη του 1932, η θεατρική ηθοποιός Peg Entwistle μετακόμισε από τη Νέα Υόρκη στο Λος Άντζελες για να κυνηγήσει το όνειρο της στον κινηματογράφο. Όταν δεν τα κατάφερε, σκαρφάλωσε στο γράμμα H της πινακίδας και αυτοκτόνησε. Οι εφημερίδες κάλυψαν την τραγωδία αυτή, αποκαλώντας το κορίτσι “Hollywood Sign Girl”… Μέσα στα χρόνια είναι δεκάδες οι αυτοκτονίες. Το περιοδικό Vanity Fair αφιέρωσε τέσσερις σελίδες στην πινακίδα και στις ιστορίες που την συνοδεύουν. «Είναι καταραμένη η διασημότερη πινακίδα στον κόσμο», αναρωτιέται.

Φράχτης

Εκτός, όμως από τις τραγωδίες, υπάρχουν και διαφορά τραγελαφικά. Ένα από αυτά είναι όταν Πρωτοχρονιά του 1976, ο σπουδαστής Danny Finegood και η παρέα του ανέβηκαν ως την πινακίδα με μερικά ρολά λευκού και μαύρου υφάσματος. Με αυτά έκαναν την πινακίδα να γράφει Hollyweed, γιορτάζοντας τον πολιτειακό νόμο που αποποινικοποιούσε ουσιαστικά την κατοχή μικροποσότητας μαριχουάνας. Στην απολογία του, ο δράστης είπε πως αυτή ήταν η εργασία του στο μάθημα καλλιτεχνικών στο πανεπιστήμιο και ο καθηγητής τού έβαλε άριστα!

Η διάσημη πινακίδα πειράχτηκε άλλες τρεις φορές. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των καμωμάτων, η πρόσβαση στην πινακίδα απαγορεύεται πλέον και κάμερες ασφαλείας αναλαμβάνουν πια να διαφυλάξουν την τάξη. Πλάι στον φράχτη με το συρματόπλεγμα, τους αισθητήρες κίνησης και τα μικρόφωνα!  Ακόμα και έτσι, όμως, η πινακίδα μοιάζει να αποτελεί το φόντο για όλα όσα τρέλα διαδραματίζονται στην πιο ελπιδοφόρα πόλη. Εκεί που ακόμα τα όνειρα μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι