ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η κραυγή της μαύρης τρύπας από το διάστημα – Ακούστε την

Η κραυγή της μαύρης τρύπας από το διάστημα - Ακούστε την, Όλγα Μαύρου
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ερευνητές της NASA μετέτρεψαν σε ήχο τις εκπομπές που λάμβαναν από μια μαύρη τρύπα και μπορείτε να ακούσετε εδώ, αλλά και στο βίντεο που ακολουθεί. Τους κατέγραψαν μετατρέποντας σε ήχο τα ωστικά κύματα που εκπέμπονταν από το κέντρο του σμήνους γαλαξιών του Περσέα, όπου έχει καταγραφεί η ύπαρξη μιας γιγαντιαίας μαύρης τρύπας. Αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα ως “πρόλογος” για τις ανακοινώσεις που θα γίνουν, στις 12 Μαΐου, για όλα τα νεότερα σχετικά με τις μαύρες τρύπες –ενημερωτικές εκδηλώσεις που γίνονται επί του θέματος σε ετήσια βάση.

Οι αστροφυσικοί, σε μια προσπάθεια να δώσουν “φωνή” στο φαινομενικό ή υπαρκτό σιωπηρό χάος που μας περιβάλλει στο διάστημα, μετασχημάτισαν κατά κάποιο τρόπο αυτά τα κύματα πίεσης σε ήχο, που μπορούμε να ακούσουμε εμείς οι απλοί άνθρωποι. Κάποιοι μάλιστα το περιγράφουν ως «η κραυγή της μαύρης τρύπας». Εν προκειμένω, ανασύνθεσαν τα κύματα από τα σμήνη γαλαξιών του Περσέα αφού προηγουμένως ενίσχυσαν τη συχνότητά τους κατά τετράκις εκατομμύρια φορές (ή κατά 10 υψωμένο στην 15η).

Ήδη από το  2003 αστροφυσικοί της NASA είχαν εντοπίσει ένα μοτίβο από κύματα ή διαδοχικές πτυχώσεις στην λάμψη ενός γιγαντιαίου σμήνους γαλαξιών στον Περσέα. Ήταν ωστικά κύματα, άρα και ηχητικά, περίπου 30.000 έτη φωτός μακριά και εκπέμπονταν σαν ακτινοβολία -τρόπον τινά- μέσα από το λεπτό, εξαιρετικά θερμό αέριο που διαχέεται και απλώνεται γύρω από τα σμήνη γαλαξιών. Αυτά τα κύματα προκαλούνταν από περιοδικές εκρήξεις, από μια τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο του σμήνους, σε απόσταση 250 εκατομμυρίων ετών φωτός από εμάς και περιέχει χιλιάδες γαλαξίες.

Είχαν μία περίοδο ταλάντωσης εξαιρετικά μεγάλη και συγκεκριμένα η περίοδος αυτή ήταν της τάξης των 10 εκατομμυρίων “ανθρώπινων” ή γήινων ετών. Βρήκαν τρόπο να τα μετατρέψουν σε, τρόπον τινά, οκτάβες. Οι αστροφυσικοί εκτιμούν πως αυτά τα κύματα λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο ως “φρένο” στο σχηματισμό αστέρων και κρατούν το αέριο στο σμήνος σε υψηλή θερμοκρασία και, άρα, σε θερμοκρασία που δεν επιτρέπει να συμπτυχθεί η ύλη τους για να σχηματίσει νέο αστέρα.

Πρόσφατα κατάφεραν να “ηχοποιήσουν” αυτές τις πτυχές ή κύματα επιταχύνοντας τα σήματα κατά 58 οκτάβες, ενισχύοντας τη συχνότητά τους όπως προαναφέρεται κατά τέσσερα εκατομμύρια φορές ώστε να μπορεί να τις ακούσει το ανθρώπινο αυτί. Ο ήχος μοιάζει σε κάποιες φάσεις με εκείνον που ακούγεται στην ταινία “Επαφή” (με πρωταγωνίστρια τη Τζόντι Φόστερ), όπως στο κατωτέρω βίντεο:

  Τί λένε οι άριες στις όπερες που αγαπήσαμε (Μέρος Β')

Η κραυγή της μαύρης τρύπας

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα και άλλο βίντεο με τους ήχους που παράγει η ενέργεια που εκπέμπεται από γιγαντιαία μαύρη τρύπα στο κέντρο του αχανούς γαλαξία που ονομάζεται M87.  Αυτοί οι ήχοι μοιάζουν ορχηστρικοί  και μπορείτε να τους ακούσετε εδώ στο βίντεο που έχει διάρκεια 0:32΄.

Οι μαύρες τρύπες ορίσθηκαν από τη γενική θεωρία της σχετικότητας ως αντικείμενα με τόσο μεγάλη βαρύτητα ώστε τίποτα –ούτε καν το φως, πόσο μάλλον ο ήχος– να μπορεί να “βγει” από αυτά. Παραδόξως, θα μπορούσαν θεωρητικά να είναι τα λαμπρότερα “πράγματα” στο σύμπαν. Προτού η ύλη αφανιστεί για πάντα μέσα σε μια μαύρη τρύπα, οι θεωρητικοί πιστεύουν ότι τα “υλικά” της επιταχύνονται τρομακτικά από το βαρυτικό πεδίο της τρύπας και υπερθερμαίνονται σε θερμοκρασίες εκατομμυρίων βαθμών.

Αυτό προκαλεί εκλάμψεις, και “ωστικά κύματα” στον περιβάλλοντα χώρο του διαστήματος και ταυτόχρονα ζουπάει και συνθλίβει τα μόρια. Ένας αστροφυσικός περιγράφει το φαινόμενο σαν τη στιγμή που ζουπάμε το σωληνάριο για να βγάλουμε οδοντόπαστα πάνω στην οδοντόβουρτσά μας. Με αυτή την παρομοίωση, ουσιαστικά κατέγραψαν σε ήχο την “οδοντόπαστα” που βγαίνει από την μαύρη τρύπα.

Μια θεωρητική εκδοχή θέλει την μαύρη τρύπα να είναι κάτι που υπάρχει σε δυαδικό σύστημα με έναν αστέρα από τον οποίο κλέβει υλικά και σωρευτικά αυξάνεται σε έναν πολύ πυκνό και λαμπερό δίσκο που περιοδικά παράγει εκρηκτικές εκλάμψεις ακτίνων Χ. Αυτές είναι σαν βίαια ξεσπάσματα, που έχουν όμως μια περιοδικότητα, την οποία “μερακλήδες” αστροφυσικοί πάλεψαν και μετασχημάτισαν σε μουσική!

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι