Η Μενδώνη διαψεύδει το Bloomberg περί συμφωνίας για τα Γλυπτά
03/01/2023«Δεν ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο πολιτιστικών ανταλλαγών», αναφέρει το περιβάλλον της υπουργού Πολιτισμού.
Σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης, το ελληνικό υπουργείο έχει ουσιαστικά δεχτεί τα μάρμαρα να δανείζονται στη χώρα μας και σε αντάλλαγμα η Ελλάδα να δανείζει στο Βρετανικό Μουσείο άλλα σημαντικά αντικείμενα. Το σχέδιο προβλέπει κάποια στιγμή τα μάρμαρα να μείνουν οριστικά στην Ελλάδα, πλην όμως η χώρα μας να συνεχίζει να δανείζει διαρκώς κάποιο σπουδαίο έκθεμα. Το Bloomberg αναφέρει ότι το Βρετανικό Μουσείο έχει ζητήσει και γύψινα αντίγραφα των Γλυπτών του Παρθενώνα, όμως αυτά θα μπορούσαν οι Βρετανοί να τα έχουν και χωρίς την άδεια της Ελλάδας. Το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης φέρει την συμφωνία ως σχεδόν ολοκληρωμένη και η διάψευση του Υπουργείου Πολιτισμού ουσιαστικά δεν αφορά το σύνολο του δημοσιεύματος, αλλά το λεπτό σημείο των “πολιτιστικών ανταλλαγών” με αμοιβαίους δανεισμούς.
Όπως γράφει το Bloomberg πάντως αυτή η συμφωνία θα έθετε τέλος σε μια διαμάχη που κρατάει 200 χρόνια και οι πηγές του είναι πολύ έγκυρες, όμως δεν τις κατονομάζει επειδή δεν έχουν “πέσει ακόμη οι υπογραφές” και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Ένας βασικός λόγος είναι και το γεγονός ότι η μετακίνηση τέτοιων έργων προϋποθέτει μια πολύ απαιτητική διαδικασία. Η συμφωνία θα βελτίωνε τις ελληνοβρετανικές σχέσεις που υφίστανται συχνά τριγμούς εξαιτίας αυτού του ζητήματος, μια που ο Βρετανός διπλωμάτης μετέφερε τα μάρμαρα από την Ακρόπολη των Αθηνών στην πατρίδα του ως πρεσβευτής των Βρετανών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης αναφέρει τη συμφωνία με την οποία πήρε τις αρχαιότητες ο Τόμας Μπριούς, κόμης του Ελγιν ως αμφιλεγόμενες και ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν εντείνει πιεστικά τις εκκλήσεις για την επιστροφή τους τις τελευταίες δεκαετίες. Όπως γράφει, η τελική συμφωνία θα μπορούσε τελικά να είναι ανάλογη με τη συμφωνία που πέρσι κατέληξε στην θεωρητική ανάκτηση 161 αρχαιοτήτων από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με αυτήν αυτά τα έργα θα επιστραφούν στην Ελλάδα σταδιακά και με “δόσεις” σε βάθος δεκαετιών. Οι Αμερικανοί υπέγραψαν μια συμφωνία ότι αναγνωρίζουν πως αυτά τα 161 αντικείμενα ανήκουν στην Ελλάδα αλλά θα συνεχίσουν να τα εκθέτουν εκείνοι, “δανείζοντας” μας αρχικά μόλις15 από αυτά και τα άλλα… εν ευθέτω χρόνω.
Οι σχετικές διαπραγματεύσεις όσον αφορά τα μάρμαρα του Παρθενώνα άρχισαν το Νοέμβριο του 2021, δηλαδή πριν από 13 μήνες, και πρόσφατα –πριν από ένα μήνα– αντίστοιχο ρεπορτάζ είχε και το BBC, το οποίο στηριζόταν κυρίως σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”. Ανέφερε ότι οι συζητήσεις ναι μεν δεν είχαν καταλήξει σε οριστική συμφωνία, αλλά ήταν πολύ κοντά σε αυτήν. Σύμφωνα με το BBC οι Βρετανοί έψαχναν αφ΄ενός τρόπο να λύσουν νομικά ζητήματα για τη μεταφορά των μαρμάρων, αλλά παζάρευαν και συγκεκριμένα έργα της Ελλάδας. Ζητούν να τους δοθούν για μακροχρόνια έκθεση αντικείμενα που ποτέ άλλοτε δεν έχουν απομακρυνθεί από την Ελλάδα και δεν έχουν εκτεθεί πουθενά εκτός Ελλάδος. Επίσης συζητούν να δώσουν μόνον τμήμα των μαρμάρων, αλλά και πάλι για μακροχρόνιο δανεισμό και όχι ως επιστροφή.