ΘΕΜΑ

Η Μονή της Χώρας αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρώπη

Η Μονή της Χώρας αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρώπη, Αναστάσιος Τάμης

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ερντογάν εμπνεόμενος και πάλι από την πάγια εθνικιστική και ισλαμοκεντρική πολιτική του, αποφάσισε να σπρώξει την χώρα του και την κοινωνία της, πέρα και μακριά από τον κοσμικό χαρακτήρα που απολάμβανε η Τουρκία, ίσως μοναδικά και αποκλειστικά στον μουσουλμανικό κόσμο, ως χώρα με δυτικότροπο πολιτιστικό χαρακτήρα.

Ο κ. Ερντογάν, διατηρώντας για τον εαυτό του τη φιλοδοξία, να ανέβει η δική του φωτογραφία στα δημόσια κτήρια, αντί της φωτογραφίας του Κεμάλ Πασά, γκρέμισε ακόμη μία έπαλξη κοσμικής πολιτικής κληρονομιάς που χάρισαν οι Κεμαλιστές στους Τούρκους, μετά την ίδρυση του νέου κράτους τους, της Τουρκίας, τον Οκτώβριο του 1923.

Ύστερα από είκοσι χρόνια διακυβέρνησης, και καθώς για πρώτη φορά γεύτηκε τη βαριά εκλογική ήττα στις πρόσφατες εκλογές, ο Τούρκος πρόεδρος προσέφυγε και πάλι στον νέο-οθωμανισμό και στον εξισλαμισμό των μουσείων και χριστιανικών κληροδοτημάτων προς την ανθρωπότητα, ώστε να απαλύνει το βαρύ πλήγμα της ήττας, σε μορφή εκδίκησης εναντίον της Δύσης, αλλά και των φιλο-κοσμικών συμπατριωτών του. Επίσης, η εκδικητική αυτή στροφή ενάντια στον πολιτισμό και την Χριστιανοσύνη, μπορεί να είναι και μια απελπισμένη προσπάθειά του να εξευμενίσει τον εθνικιστή-ισλαμιστή Ντεβλέτ Μπαχτσελί και τους οπαδούς του, οι οποίοι τον στηρίζουν.

Τη μετατροπή του Μνημείου σε τζαμί πανηγυρίζουν, ξέχωρα από τους ισλαμιστές φονταμενταλιστές και εθνικιστές, και τα μέσα ευρείας ενημέρωσης της Τουρκίας, οι δημοσιογράφοι των οποίων υπερακοντίζουν σε εθνικισμό και επιχειρούν να πείσουν το καθεστώς Ερντογάν ότι συντρέχουν και συμμαχούν με τις αποφάσεις του, ίσως για να γλυτώσουν πιθανή δίωξή τους, ή εγκλεισμό σε κάποια από τις κορεσμένες πλέον από στίφη “αναρχικών” του καθεστώτος φυλακή.

Τί δείχνει η απόφαση για την Μονή της Χώρας

Η απόφαση Ερντογάν να εξισλαμίσει, δικαίω όπλων, ένα Χριστιανικό ναό, ένα Μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς, και μάλιστα να χαρακτηρίζει προκλητικά την ιστορική Μονή της Χώρας, ως προγονική του κληρονομιά, λιγότερο από μία εβδομάδα πριν συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αποτελεί και ύβρη προς τον επισκέπτη του, αλλά και προς τον λαό των Ελλήνων. Αποτελεί επίσης και δείγμα υποκρισίας και εμπορίας της θρησκείας, αυτό που πρόσφατα ονομάζουν εργαλειοποίηση της θρησκείας από πλευράς του Τούρκου Προέδρου.

Όταν αναρχικοί, ή ριζοσπαστικοποιημένοι και φανατισμένοι νεαροί στην Ευρώπη τα βάζουν με το Κοράνι ή με κάποια από τα ισλαμικά τεμένη, σχίζει τα ιμάτια του ο κ. Ερντογάν. Βγαίνει οργίλος μπροστά στις κάμερες των τηλεοράσεων, και με ύφος ντυμένο τη φωνολογία των μουλάδων, απαγγέλει κατάρες και εξαπολύει απειλές, διότι καθυβρίζεται η θρησκεία του, ευτελίζεται το Κοράνιο. Όταν ταπεινώνεται ή βεβηλώνεται κάποιο τζαμί σε πολιτικές αναταραχές, ο Ερντογάν, ξεσπά εναντίον των ασεβών Ευρωπαίων ή Εβραίων και τους διδάσκει σεβασμό στα Θεία.

Το ισλαμοκεντρικό καθεστώς του Ερντογάν, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του, πριν οκτώ χρόνια, στράφηκε σε μια πολιτική προβολής της Τουρκίας ως χώρας περιφερειακής δύναμης του Ισλαμικού Κόσμου, ως χώρας που στηρίζει και προασπίζεται τα συμφέροντα των αδύναμων ισλαμικών χωρών. Είναι ο Ζορό του ισλαμικού κόσμου, η μεγάλη αγκαλιά για όλους τους μουσουλμάνους, ακόμη και των ηγετών της Χαμάς.

Στην τελετή που έγινε τη Δευτέρα του Πάσχα, συγκεκριμένα δήλωσε ο κ. Ερντογάν «Τα τελευταία 21 χρόνια, έχουμε αναστηλώσει 5.500 μνημεία προγόνων στη χώρα μας και σε όλη τη γεωγραφία της καρδιάς μας. Βλέπω αυτή τη σημαντική τελετή σήμερα ως μια ακόμα ένδειξη της ευαισθησίας που επιδεικνύουμε όσον αφορά την προστασία της κληρονομιάς». Η δήλωσή του αφορούσε την ολοκλήρωση των έργων αναστήλωσης και συντήρησης 201 ιστορικών μνημείων από τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων (Κοινωφελών Ιδρυμάτων) ανά την Τουρκία και στην Πρίστινα του Κοσόβου.

Χλιαρή η ελληνική αντίδραση για την Μονή

Την ενέργεια αυτή του καθεστώτος Ερντογάν να ασελγήσει στον ιστορικό για την Χριστιανοσύνη και τον Ελληνισμό, να καλύψει με κουρτίνες τα ψηφιδωτά και τις νωπογραφίες του Ναού του Σωτήρος της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, όχι μόνον η Δύση  και η Χριστιανοσύνη και αλλά η Ελλάδα αντιμετώπισαν χλιαρά και “ξεδοντιασμένα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας έβγαλε ανακοίνωση, στην οποία αποφεύγει συνειδητά να αναφερθεί στη Χριστιανοσύνη. Συγκεκριμένα αναφέρει η ελληνική διαμαρτυρία:

«H απόφαση των τουρκικών Αρχών για την έναρξη της λειτουργίας της Μονής της Χώρας ως μουσουλμανικού τεμένους συνιστά πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα καθώς αλλοιώνει και προσβάλλει τον χαρακτήρα της ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ανήκον στην ανθρωπότητα. Η διατήρηση του οικουμενικού χαρακτήρα μνημείων και η τήρηση των διεθνών προτύπων προστασίας της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί σαφή διεθνή υποχρέωση που δεσμεύει όλα τα κράτη».

Το τζαμί θα λειτουργεί στο πρότυπο της Αγίας Σοφίας. Tα ψηφιδωτά στους τοίχους στον χώρο της προσευχής καλύφθηκαν, ενώ καθορίστηκε περιοχή που θα την επισκέπτονται οι τουρίστες με ξεναγό. Η εκκλησία του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα, το καθολικό του πάλαι ποτέ μοναστικού συγκροτήματος, χρονολογείται από τον 6ο μ.Χ. αιώνα, ενώ τα μοναδικά ψηφιδωτά και νωπογραφίες της φιλοτεχνήθηκαν τον 14ο αιώνα, από το 1305 έως το 1320, επί βασιλείας Παλαιολόγων.

Η εκδικητική αυτή και ηθικά άνομη πράξη του ισλαμοκεντρικού καθεστώτος του Ερντογάν, όχι μόνον δεν συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος φιλίας με τη Δύση, αλλά θέτει περίτρανα για μια ακόμη φορά το ερώτημα, αν όντως μπορεί η Τουρκία να λειτουργήσει ως ευρωπαϊκό κράτος, όπως είχε οραματιστεί ο γενάρχης της, ο Κεμάλ Πασάς, πριν από 100 χρόνια. Ο δρόμος αυτός είναι φανερά δύσβατος και μακρύς.


Ο καθηγητής Αναστάσιος Τάμης ζει και εργάζεται στην Αυστραλία και είναι Πρόεδρος του εκεί Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών με σπουδαίο έργο για την ελληνική διασπορά ανά τον κόσμο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι