Κάννες 2020: Η “επίσημη λίστα” στη θέση του Χρυσού Φοίνικα
04/06/2020Σε μια συμβολική κίνηση προχώρησε το Φεστιβάλ Καννών, οι διοργανωτές του οποίου ανακοίνωσαν την επίσημη λίστα 56 επιλεχθεισών ταινιών που θα ανταγωνίζονταν φέτος μεταξύ τους για το Χρυσό Φοίνικα. Το 73ο Φεστιβάλ, που κανονικά θα πραγματοποιούταν το Μάιο, αναβλήθηκε, ως γνωστόν, λόγω του κορωνοϊού. Όμως, «η ακύρωση δεν ήταν ποτέ στο τραπέζι».
Δια στόματος του διευθυντή του Φεστιβάλ Καννών, «ο κινηματογράφος, που εξαφανίστηκε για τρεις μήνες μέσα στο 2020, και για πρώτη φορά από τότε που δημιουργήθηκε από τους αδελφούς Λουμιέρ, στις 28 Δεκεμβρίου του 1895, είναι πιο ζωντανός από ποτέ. Παραμένει μοναδικός, αναντικατάστατος». Με αυτό τον τρόπο ο Φρεμώ θέλησε να μετριάσει την αίσθηση “απουσίας’ του φεστιβάλ, φέτος, αφού δεν πρόκειται να υπάρξει καμία εκδήλωση, ούτε προβολές ή συνεντεύξεις Τύπου και φυσικά ούτε τελετή απονομής.
Όπως εξήγησε, εν μέσω της πανδημίας, η διοργάνωση συνέχισε τη διαδικασία της επιλογής, αρχικά στα κεντρικά γραφεία της στο Παρίσι, και στη συνέχεια ατομικά για κάθε μέλος της αρμόδιας επιτροπής, που είδαν τις ταινίες… στο σπίτι. Έτσι, αντί βραβείου, η διοργάνωση δημοσίευσε την “Επίσημη Λίστα” με τις 56 ταινίες που θα επιλέγονταν να διαγωνιστούν για το 2020.
Από μόνη της, βέβαια, είναι τιμητική για τους συντελεστές των ταινιών που περιλαμβάνει και αποτελεί σημαντικό “εφόδιο” για την καλλιτεχνική –και οικονομική– επιτυχία τους, ως πολιτιστικά έργα. Καθόσο έγινε γνωστό, ο ανταγωνισμός φέτος θα ήταν μεγάλος, αφού υποβλήθηκαν πάνω από 2.000 έργα, για πρώτη φορά (έναντι 1845 το 2019), από συνολικά 147 χώρες του κόσμου. Εξ αυτών, τα 909 θα ήταν πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών, ενώ τα 532 έχουν σκηνοθετηθεί από γυναίκες (περίπου 25%).
Οι Κάννες δέχονται “νέο αίμα”
Η “Επίσημη Λίστα” των Καννών περιλαμβάνει πολυαναμενόμενα έργα, όπως το Mangrove και το Lovers Rock του Στιβ Μακουίν, το Ammonite του Φράνσις Λι (με πρωταγωνίστρια την Κέιτ Γουίνσλετ), το Falling, που αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Βίγκο Μόρτενσεν (Άρχοντας των Δαχτυλιδιών) αλλά και η ταινία κινουμένων σχεδίων Soul της Pixar. Επίσης, τρεις ταινίες στην κατηγορία των ντοκυμαντέρ και πέντε κωμωδίες, κάτι σχετικά σπάνιο για τη συγκεκριμένη διοργάνωση.
Στη λίστα περιλαμβάνονται αρκετές ταινίες νέων σκηνοθετών, ενώ οι γυναίκες σκηνοθέτιδες φτάνουν στις 16, γεγονός που δείχνει μια μικρή “στροφή” του Φεστιβάλ, ένεκα της κριτικής που έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια για το μικρό αριθμό γυναικών που επιλέγονταν. Ο ίδιος ο Φρεμώ, δήλωσε σχετικά, ότι «είναι αποτέλεσμα μιας εξέλιξης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Μαρτυρά, σε αξία και αριθμούς, την καλλιτεχνική συμβολή των γυναικών στο σύγχρονο κινηματογράφο, είτε είναι σκηνοθέτιδες είτε τεχνικοί».
Επίσης, στην “Επίσημη Λίστα” υπάρχει μια ευρεία επιλογή εθνικοτήτων, πέραν βεβαίως από τη “μερίδα του λέοντος” που κατέχει η Γαλλία, με 21 ταινίες, φέτος. Εκπροσωπούνται χώρες από τη Βουλγαρία και το Κονγκό ως τη Γεωργία. Πάντως, οι ταινίες της “Επίσημης Λίστας” των Καννών θα έχουν, κατά πάσα πιθανότητα, την ευκαιρία να προβληθούν από άλλα κινηματογραφικά φεστιβάλ, που έχουν εκφράσει την επιθυμία να τις “φιλοξενήσουν”.
Τέτοιου είδους προσκλήσεις αναμένονται από το Τορόντο, τη Νέα Υόρκη, τη Ρώμη, το Τόκιο, και άλλες διεθνείς διοργανώσεις. Μάλιστα, το Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας άλλαξε τον κανονισμό, ειδικά για φέτος, ώστε να μπορούν σε αυτό να διαγωνιστούν και ταινίες της λίστας των Καννών. Πληροφορίες του χώρου, όμως, θέλουν τη διαμόρφωση “συμμαχίας” με το Φεστιβάλ Βενετίας, έστω για την από κοινού διοργάνωση γκαλά.
Σημειωτέον ότι το Marché du Film, η “Αγορά” του Φεστιβάλ Καννών, που κανονικά διεξάγεται παράλληλα με το φεστιβάλ και συνιστά χώρο παρουσίασης πολλών ταινιών σε επαγγελματίες του κινηματογράφου θα γίνει ηλεκτρονικά, μεταξύ 22 και 26 Ιουνίου. Στην Αγορά συμμετέχουν και πέντε ελληνικές ταινίες (Dog, Esperanto, Green Sea, Ιf it’s not OK it’s not the end, και Made in Vain) μέσω του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.