Κορυφαίες χορεύτριες οριεντάλ δίνουν ραντεβού στη Θεσσαλονίκη

Μαρτίδου Μελαχροινή
1522
Κορυφαίες χορεύτριες οριεντάλ δίνουν ραντεβού στη Θεσσαλονίκη, Μελαχροινή Μαρτίδου

Η πρόσκληση έγινε από τον Έλληνα διαπρεπή διοργανωτή Νικόλα Καζάκο, που και ο ίδιος εκπροσωπεί την χώρα μας στο εξωτερικό με ξεχωριστές συμμετοχές και χορογραφίες. «Ουρί του παραδείσου» λαϊκά θα λέγαμε, για τις θεϊκές παρουσίες σε κορμιά, λικνίσματα και ευρηματικές ενδυμασίες. Οι καλλιτέχνες έρχονται από 30 χώρες στην Θεσσαλονίκη στο 7ο φεστιβάλ οριεντάλ.  Φιλοξενείται για τρεις μέρες, 17 με 20 Οκτωβρίου, στην συμπρωτεύουσα.

Φεστιβάλ οριεντάλ χορού 17-20 Οκτωβρίου Θεσσαλονίκη.

Είναι χορεύτριες με καλλιτεχνική αξία, κάποιες ιδιαίτερα διάσημες όπως η Ελισσάρ από τον Λίβανο. Έχει δεκάδες χιλιάδες φανατικούς ακολούθους και θεωρείται η gest. Όμως και άλλες που θα μεταφέρουν χορούς από Ασία και Αραβία, από χώρες με παράδοση και δικούς τους συμβολισμούς.

Η απαιτητική διοργάνωση ανήκει στον Νικόλα Καζάκο και τη Λία Βέρρα. Οι ίδιοι ταξιδεύουν σε πολλές χώρες στο εξωτερικό συμμετέχοντας και ως χορευτές σε ανάλογες διοργανώσεις, σεμινάρια κι επιδείξεις. Ο κ. Καζάκος διατηρεί σχολή χορού στην συμπρωτεύουσα. Προσδοκά να μπει και η Θεσσαλονίκη μέσα στις πόλεις που φιλοξενούν τόσο μεγάλες και ιδιαίτερες διοργανώσεις. Το καταφέρνει με επιτυχία.

Νικόλαος Καζάκος ο Θρακιώτης χορευτής διοργανωτής του φεστιβάλ χορών Ανατολής-Αραβίας.

Η είσοδος στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace, με ένα συμβολικό εισιτήριο, δίνει τη δυνατότητα στον κάθε ένα να ταξιδέψει στις χίλιες και μία νύκτες. Να θαυμάσει εξαιρετικές παρουσίες, σόλο ή παρείστικες εμφανίσεις καλλιτεχνών. Στις χώρες τους απολαμβάνουν μεγάλης εκτίμησης. Ο χορός συνδυάζεται με την γυναικεία γονιμότητα και είναι μέσα στην κουλτούρα τους.

Το οριεντάλ στα βάθη των αιώνων

Η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Είναι ο αρχαιότερος χορός για τη θηλυκή υπόσταση και τη γυναικεία ιδιοσυγκρασία. Από αρχαία κείμενα και ευρήματα από έγκυρους αρχαιολόγους και ιστορικούς, (όπως ο William Lawller), έχει προέλευση την Ελλάδα. Προέρχεται από τις τελετουργίες γονιμότητας προς τιμήν των Θεών όπως η Αφροδίτη, η Αστάρτη, η Αρτέμης , η τρισυπόστατη θεά Εκάτη και ο θεός Πάνας.

Η διάσημη χορεύτρια Ελισσάρ από τον Λίβανο.

Ήταν εξάσκηση ευγονίας και θηλυκότητας, στα λεγόμενα Καβείρια μυστήρια. Τις βραδιές της πανσέληνου, γυναίκες και μόνο, έκαναν τελετουργικά και αφιερώματα στις θεές. Στο μαντείο της Δωδώνης η πριγκίπισσα της Ηπείρου Ολυμπία, (μητέρα του Μ. Αλεξάνδρου), απόγονος του Ηρακλή και ιέρεια του Διονύσου, συμμετείχε σ αυτά.

Δεν γνωρίζουμε πολλά για τα Καβείρια μυστήρια στην Σαμοθράκη. Λέγεται πως το τελετουργικό τους ήταν αυτός ο χορός της ευγονίας. Επίσης, λέγεται πως φυλάσσονταν φίδια σε καλάθια από κισσό.

Τα φίδια, σε δεδομένη στιγμή, απελευθερώνονταν για να μιμούνται οι ιέρειες τις κινήσεις τους. Οι ρίζες του αγγίζουν βεβαίως και τους Διονυσιακούς χορούς, οι οποίοι λάμβαναν χώρα κατά την διάρκεια των βακχικών εορτών.

Ο διοργανωτής κ. Καζάκος, Θρακιώτης από τη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας που δραστηριοποιείται πλέον στην Θεσσαλονίκη, πιστεύει πως το φεστιβάλ, πέρα από την αλληλογνωριμία τόσων χορευτριών του εξωτερικού με Ελληνίδες, υπηρετεί την καλλιτεχνική αξία των χορών. Επιπλέον συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός τουριστικού ρεύματος που ενεργοποιεί δυνάμεις από όλη την επικράτεια.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ

7ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ ανατολίτικου χορού.

Πέμπτη 17/10 - Welcome Gala/party με διεθνείς κι Έλληνες συμμετέχοντες. Ώρα παράστασης: 21.00.

Παρασκευή 18/10 - Opening Gala International Stars Show - Στην παράσταση συμμετέχουν καλλιτέχνες από χώρες όλου του κόσμου όπως : Αίγυπτο, Λίβανο,Τουρκία, Ισραήλ, Ινδία, Ρωσία, Ουκρανία, Συρία, Κύπρο, Ελλάδα κτλ σε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην ποικιλομορφία των αραβικών χορών. Ώρα παράστασης: 21:00.

Σάββατο 19/10 - Grand Gala Show - Πρόκειται για τη μία από τις δύο κεντρικές παραστάσεις της διοργάνωσης, το φαντασμαγορικό «Grand Gala », με πρωταγωνιστές καταξιωμένους χορευτές του είδους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Καλλιτέχνες και ομάδες από πολλές διαφορετικές χώρες σε διάφορα είδη χορού, (παραδοσιακά και μοντέρνα), θα ανέβουν στη σκηνή.

Η χορεύτρια Elissar.

Ώρα παράστασης: 21:30 Κυριακή 20/10 Cloning Gala Teachers Show (Χίλιες και μία νύχτες). Παράσταση χορού με τους πλέον καταξιωμένους δασκάλους του είδους, τους ειδικά καλεσμένους από 15 διαφορετικές χώρες και τους επίτιμους του Φεστιβάλ. Ώρα παράστασης: 21:30.

Την ίδια ημέρα, στις 15:30 διεξάγεται διαγωνισμός χορού, με διεθνή χαρακτήρα. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι στα 15 ευρώ για τις παραστάσεις στις 19 και 20/10 και στα 12 ευρώ για τις 18/10. Την Πέμπτη η είσοδος είναι δωρεάν. Στο πάρτι γνωριμίας με τους διεθνείς καλλιτέχνες το εισιτήριο για το διαγωνισμό χορού είναι 10 ευρώ και 8 ευρώ το παιδικό εισιτήριο.

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: [email protected] Υπεύθυνοι διοργάνωσης: Λία Βέρρα & Νικόλας Καζάκος. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καλούn στο 698 880 0069. Οργάνωση-Παραγωγή: LdB Productions

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.