ΘΕΜΑ

Κώστας Αδάμ: Ένας μάγος των χρωμάτων

Κώστας Αδάμ: Ένας μάγος των χρωμάτων, Δημήτρης Παυλόπουλος

Πριν από δέκα χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2011, έφυγε από τη ζωή, χτυπημένος από την επάρατη νόσο, ο σπουδαίος χρωμολιθογράφος, γενναιόδωρος δάσκαλος πολλών νεότερων στην τέχνη της χρωμολιθογραφίας, Κώστας Αδάμ. Μικρασιατικής καταγωγής, γεννημένος στη Νέα Ιωνία του Βόλου το 1945, αυτοδημιούργητος, κατόρθωσε να διαμορφώσει τον χώρο των πολυτελών βιβλίων τέχνης στην Ελλάδα.

Ξεκινώντας το 1960 από το λιθογραφείο του Βασίλη Λαμπρινάκου, με προϊστάμενο τον Κερκυραίο Σπύρο Πρίφτη, εξελίχθηκε παρακολουθώντας τους παλιότερους να “ζωγραφίζουνε” στα φιλμ. Συνδέθηκε τότε με τον μάστορα της χρωμολιθογραφίας Τάκη Βουλγαρίδη (γεννηθείς το 1931), που τον ξεχώρισε, καθώς ο νεαρός Αδάμ θα τον τραβούσε από το μανίκι για να του δείξει…

Προικισμένος με μοναδική ευαισθησία στα χρώματα, δούλευε ώρες ατέλειωτες, χωρίς να σηκώνει κεφάλι. «Φτιάξαμε εκατοντάδες χιλιάδες τετραχρωμίες μαζί», θυμάται ο Βουλγαρίδης στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του “Λιθογραφία η ζωή μου” (Αθήνα 2001). Το 1969 εντάσσεται στο δυναμικό του εργοστασίου γραφικών τεχνών Γαρυφαλιάς Βουλγαρίδη-Δημοσθένη Χατζηστύλη.

Συνειδητοποιώντας όμως ότι η τέχνη της χρωμολιθογραφίας έχει ακόμα μυστικά που ήθελε να τα κατακτήσει, έφυγε το 1972 στη Γερμανία, όπου τελειοποιήθηκε. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, αποκτά φήμη εξαιρετικού διαχωριστή χρωμάτων. Οι εκδόσεις “Μέλισσα” του Γιώργου Ραγιά (1925-2008) και της οικογένειάς του τον εμπιστεύονται, αναθέτοντάς του εργασίες για τις καλλιτεχνικές εκδόσεις τους, σε μια συνεργασία που θα διαρκέσει.

Πάθος, μεράκι, αγάπη

Κατά τη δεκαετία του 1980 σημαίνει η μεγάλη ώρα για τον Κώστα Αδάμ. Έχοντας αναπτύξει φιλικές σχέσεις με Έλληνες ζωγράφους, ανάμεσα στους οποίους ξεχώριζε την Όπυ Ζούνη (1941-2008), συλλέγοντας έργα ζωγραφικής, τόλμησε να περάσει, μόνος του πλέον, στον χώρο των βιβλίων τέχνης. Εξασφαλίζει την αποκλειστικότητα της χρωματικής επεξεργασίας καταλόγων της Εθνικής Πινακοθήκης, ενώ δίπλα του θα σταθούν ως συνεργάτες επιμελητές της, όπως η Νέλλη Μισιρλή (1939-2011).

Αρχίζει να εκδίδει σειρά μονογραφιών για Έλληνες ζωγράφους του 19ου και του 20ού αιώνα. Οι “Εκδόσεις Αδάμ” είναι πια σήμα κατατεθέν των ποιοτικών λευκωμάτων τέχνης, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις μεγάλες εκδόσεις του εξωτερικού. Το βάρος των βιβλίων αυτών πέφτει στις εξαιρετικές εικόνες, που τις συνοδεύουν κατατοπιστικά κείμενα.

Το 1997 προχώρησε σε επέκταση των επιχειρηματικών στόχων του. Ίδρυσε όμιλο εταιρειών με πρωτοποριακή για την εποχή επίδοση στη συσκευασία καταναλωτικών προϊόντων, με εργοστάσιο στο Λαύριο, όπου απασχολούνταν 120 άτομα και με δίκτυο 25 χωρών. Την ίδια εποχή λειτουργεί και η γκαλερί Αδάμ στο Κολωνάκι.

“Σύγχρονη Εικαστική Βιβλιοθήκη”

Η επόμενη δεκαετία, του 2000, βρίσκει τον Κώστα Αδάμ σε δημιουργική ακμή. Γύρω του ως προσωπικό του έχει συγκεντρώσει ανθρώπους που τους εμπιστεύεται και που ξέρουν καλά ότι σε κάθε ανάγκη τους είναι ο δικός τους άνθρωπος. Εξακολουθεί να δουλεύει πολύ, παρά τα σοβαρά προβλήματα της υγείας του. Δίνει έτσι παράδειγμα συνέπειας και αντοχής. Ιδρύει την “Κ. Αδάμ Εκδοτική”, στη λεωφόρο Μεσογείων 275, όπου προχωρεί στην έκδοση μονογραφιών για Έλληνες ζωγράφους και γλύπτες (“Σύγχρονη Εικαστική Βιβλιοθήκη”) με τη συνεργασία ιστορικών της τέχνης. Ελέγχει μάλιστα ο ίδιος τα χρώματα των εικόνων.

Όσες και όσοι συνεργαστήκαμε μαζί του έχουμε κρατήσει το βίωμα ενός όμορφου, αρχοντικού ανθρώπου, γεμάτου ενθουσιασμό, με καυστικό χιούμορ. Ο Κώστας Αδάμ ήξερε να απολαμβάνει κάθε στιγμή της ζωής, ενώ στάθηκε έως το τέλος θαρραλέα, όπως έκανε πάντα για όλα, απέναντι στη δοκιμασία που του επιφυλάχθηκε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι