ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυριαρχία των αγγλικών ακόμη και στο Πάτερ ημών

Η κυριαρχία των αγγλικών ακόμη και στο Πάτερ ημών

Αν και η Κυριακή προσευχή πρωτογράφθηκε στην ελληνική γλώσσα (την lingua franca της Μεσογείου τω καιρώ εκείνω), συλλεκτικό βιβλίο μινιατούρα την έχει σε επτά γλώσσες, εκ των οποίων δύο αγγλικές (διαχωρίζοντας τα αμερικανικά από τα βρετανικά). Τα ελληνικά… πουθενά. Όμως, ούτε και τα ιταλικά υπάρχουν ως διάδοχη γλώσσα των λατινικών.

Οι εκδότες ήταν χουβαρντάδες ως προς τους αγγλόφωνους, ουσιαστικά κάνοντας χατήρι στους Αμερικανούς που διεκδικούσαν και διεκδικούν την αμερικανική ως χωριστή γλώσσα παρά την απόλυτη ομοιότητα προς την βρετανική.

Το τετράγωνο βιβλιαράκι είναι κομψό και λιλιπούτειο, διαστάσεων 5 χιλιοστών επί 5 χιλιοστών και πωλήθηκε σε δημοπρασία αντί 4.200 ευρώ. Εκτός από το βιβλίο, πουλήθηκαν μαζί του και μεταλλικά τυπογραφικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την πρωτότυπη έκδοση.

Το αντίγραφο φυλασσόταν όλες αυτές τις δεκαετίες σε ένα γυάλινο κουτί. Είναι δερματόδετο και περιέχει την Κυριακή Προσευχή ή το Πάτερ ημών στα ολλανδικά, βρετανικά, αμερικανικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά και σουηδικά. Η τιμή του είχε εκτιμηθεί αρχικά μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ, αλλά ένας ανώνυμος αγοραστής το διεκδίκησε στη δημοπρασία του οίκου Arenberg Auctions στις Βρυξέλλες και ανέβασε την τιμή.

Βιβλίο μινιατούρα

Ο Χένρι Γκοτς, υπεύθυνος της δημοπρασίας, είπε: «Το τυπωμένο κείμενο είναι τόσο μικροσκοπικό που δεν μπορείτε να το διαβάσετε με γυμνό μάτι, αλλά χρειάζεστε έναν ισχυρό μεγεθυντικό φακό». Πρόκειται για μινιατούρα που τυπώθηκε το 1952 στο μουσείο Gutenberg. Παρόμοιες μινιατούρες έχουν επανεκδοθεί έκτοτε χωρίς δύο “αγγλικά” και πωλούνται 60 ευρώ στο διαδίκτυο. Πιθανόν οι Γερμανοί το 1952 να διαχώρισαν τα αμερικανικά από τα αγγλικά επειδή η γερμανική οικονομία μεταπολεμικά στηρίχθηκε κυρίως στους Αμερικανούς.

vivlio miniatoura

Το βιβλίο με τίτλο “The Lord’s Prayer”, ήταν μια από τις περίπου 250 μινιατούρες που εκδόθηκαν τότε από το Μουσείο Gutenberg, στο Μάιντς της Γερμανίας, για να συγκεντρωθούν χρήματα για την ανοικοδόμησή του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα Μουσεία Τυπογραφίας στον κόσμο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι