Αγαπώντας τον Βίνσεντ

Νεφέλη Λυγερού
20

της Νεφέλης Λυγερού  – 

Ο καλλιτέχνης που έλαβε ψήγματα αποδοχής και αναγνώρισης κατά τη διάρκεια της σύντομης και τραγικής ζωής του, σήμερα κερδίζει νέες γενιές θαυμαστών. Σε αντίθεση με παλαιότερα, το κοινό μοιάζει έτοιμο να εντρυφήσει περισσότερο στο έργο και στην ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία του, παρά στον τελευταίο, επώδυνο χρόνο της ζωής του και στο άδοξο κινηματογραφικό τέλος του.

Εξάλλου, μπορεί ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ να είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους παγκοσμίως καλλιτέχνες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο εγκλεισμός του σε ψυχιατρική κλινική, ο αυτό-ακρωτηριασμός του αυτιού του και εν τέλει η αυτοκτονία του δεν έριξαν βαρύ σκιά στο έργο, αλλά και στον ίδιο. Μία σχετικά άγνωστη ψυχοσύνθεση, με άπλετο φως να συνοδεύει το αιώνιο σκοτάδι του.

Η βιογραφική ταινία του, που είναι πιθανό να σημειώσει εντυπωσιακή πορεία στα κινηματογραφικά βραβεία, αλλά και η νεοαφιχθείσα διαδραστική έκθεση που φιλοξενεί το Μέγαρο Μουσικής μέχρι τις αρχές Μαΐου, αποτελούν μία απροσδόκητη ευκαιρία να αγαπήσει το ελληνικό κοινό εκ νέου τον διάσημο καλλιτέχνη.

Πρωτοποριακή ταινία

«Μπορούμε να μιλήσουμε μόνο μέσα από το έργο μας» έγραφε ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ στο τελευταίο γράμμα προς τον αδερφό του, Τεό. Και αυτό ακριβώς επιχειρεί το Loving Vincent των Ντορότα Κομπιέλα και Χιου Γουέλτσμαν. Πρόκειται για μία ταινία ζωγραφισμένη εξ ολοκλήρου στο χέρι που δίνει ζωή στους πίνακες του Ολλανδού καλλιτέχνη.

Περισσότεροι από 120 διάσημοι πίνακες του θα αφηγηθούν την ιστορία του. Εντύπωση προκαλεί πώς αυτή η καινοτομία δεν επηρεάζει καθόλου την ένταση και συναισθηματική εμπλοκή του θεατή, ο οποίος ελάχιστα λεπτά μετά την έναρξη ξεχνάει ότι παρακολουθεί κινούμενους πίνακες!

Το σενάριο αποτελεί σύνθεση 800 γραμμάτων που έγραψε ο ίδιος ο καλλιτέχνης και περιλαμβάνει δραματικές αναπαραστάσεις των γεγονότων που οδήγησαν στο θάνατό του. Αυτοί είναι που θα αφηγηθούν την ιστορία του. Το Loving Vincent γυρίστηκε πρώτα ως ταινία δράσης με ηθοποιούς κι έπειτα ζωγραφίστηκε καρέ-καρέ στο χέρι με λαδομπογιά.

Κάθε ένα από τα 65.000 καρέ της ταινίας είναι μια ελαιογραφία που ζωγραφίστηκε στο χέρι από 125 επαγγελματίες ζωγράφους οι οποίοι ταξίδεψαν από όλο τον κόσμο στα τρία στούντιο του Loving Vincent στην Πολωνία και την Ελλάδα, για να πάρουν μέρος σε αυτήν την φιλόδοξη παραγωγή.

Αμέσως μετά την ταινία, προσγειώθηκε στην Αθήνα και η έκθεση που έχει πραγματοποιήσει περιοδεία σε 35 πόλεις κι έχει κόψει 10 εκατομμύρια εισιτήρια σε όλο τον κόσμο, το multimedia υπερθέαμα «Van Gogh Alive – The Εxperience». Η έκθεση φέρνει τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ στο σήμερα, παντρεύοντας τον με την ποπ κουλτούρα. Σε μια πρωτοποριακή multimedia μορφή και με μία υπέροχη μουσική επανασυστήνει τον καλλιτέχνη και άνθρωπο, αλλάζοντας ταυτόχρονα και την εικόνα που έχουμε για τις εικαστικές εκθέσεις.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η διακίνηση του άρθρου με την προσθήκη ενεργού link.