Με μία Αφροαμερικανή γλύπτρια οι ΗΠΑ στη Μπιενάλε Βενετίας

Με μία Αφροαμερικανή γλύπτρια οι ΗΠΑ στη Μπιενάλε Βενετίας
Πηγή: londonroad/flickr/CC BY 2.0

Την 53χρονη γλύπτρια Σιμόν Λι επέλεξε το Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης στη Βοστώνη, σε συνεργασία με το Γραφείο Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Υποθέσεων του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στη Μπιενάλε. Πρόκειται για την πρώτη αφροαμερικανή που στέλνει η Ουάσιγκτον στη μεγάλη καλλιτεχνική διοργάνωση της Βενετίας.

Για την επόμενη Μπιενάλε, που θα πραγματοποιηθεί το 2022 και όχι το 2021 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η Λι θα ετοιμάσει μια σειρά γλυπτών τα οποία θα εκτίθενται από τις 23 Απριλίου ως τις 27 Νοεμβρίου. Όπως ανέφεραν στελέχη του ινστιτούτου, τα έργα της Λι “υπόσχονται” μεγαλειώδη απήχηση, καθώς συνδέονται με την ιστορία των ΗΠΑ και έχουν αναφορά σε θέματα φυλής και δικαιοσύνης.

Το Brick House της Σιμόν Λι στη Νέα Υόρκη.

Η κεντρική ιδέα πίσω από τα έργα της είναι οι εμπειρίες και ιστορίες μαύρων γυναικών. Η ίδια δήλωσε ότι την τιμά η επιλογή του ινστιτούτου: «Το να είμαι η πρώτη μαύρη Αμερικανίδα στο αμερικανικό περίπτερο της 59ης Μπιενάλε Βενετίας είναι μεγάλη τιμή. Αναγνωρίζω το παράδοξο της θέσης μου, ενόψει του εύρους της υπεροχής των Λευκών στην Αμερική αυτή την περίοδο. Επίσης αναγνωρίζω ότι είναι μια εποχή που οι μαύροι καλλιτέχνες και διανοούμενοι της διασποράς ανθούν και έχουν φτάσει υψηλό επίπεδο.

»Η έκθεσή μου, που αποτελείται κυρίως από γλυπτική, αφορά στο έργο σχολαστών του μαύρου φεμινισμού που επέκτειναν και διαπέρασαν τα όρια αυτής της δημοκρατίας». Ένα από τα πιο γνωστά της γλυπτά είναι το “Brick House” (Σπίτι από Τούβλα), το οποίο εκτίθεται στο γραμμικό πάρκο High Line, στη Νέα Υόρκη.

Η Λι σπούδασε τέχνη και φιλοσοφία στο Earlham College στην Ιντιάνα. Το 2018 κέρδισε το βραβείο Hugo Boss, το οποίο δίδεται από το Μουσείο Guggenheim της Νέας Υόρκης. Επίσης της έχει απονεμηθεί και το βραβείο Joyce Alexander Wein, ενώ έχει διακρίσεις από το Ίδρυμα Τεχνών της Νέας Υόρκης. Έργα της εκτίθενται στα μουσεία Guggenheim, Hammer (Λος Άντζελες) και Studio Museum, και έχει πάρει μέρος σε εκθέσεις στο Βερολίνο, το Ντακάρ και τη Σενεγάλη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι