Μεσαιωνικό κάστρο των Σταυροφόρων ξαναβρίσκει την αίγλη του (φωτό, βίντεο)
26/10/2020Μετά από χρόνια πολέμου, οι Σύριοι προσπαθούν να επαναφέρουν, εκτός από τη ζωή και την οικονομία τους, και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας του, στην “κανονικότητα”. Πλήθος εθελοντών εργάζονται συστηματικά στο περίφημο μεσαιωνικό κάστρο του 11ου αιώνα, το “Κρακ των Ιπποτών”, ή Καλάτ-Αλχίσν στα αραβικά, 40 χιλιόμετρα δυτικά της Χομς.
Πρόκειται για ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς υπό την αιγίδα της UNESCO (2006), στη Συρία, μαζί με την αρχαία πόλη της Παλμύρας και την παλαιά πόλη της Δαμασκού. Μετά από χρόνια πολέμου αλλά και εκτεταμένες πυρκαγιές που ξέσπασαν πρόσφατα, το κάστρο, υπέστη αρκετές ζημιές, ιδίως στην μεγάλη γοτθική του αίθουσα και στο παρεκκλήσι.
Οι συριακές Αρχές ήλπιζαν ότι με την αποκατάσταση των ζημιών θα αρχίσουν ξανά να επισκέπτονται τουρίστες την περιοχή. Στα τέλη του 2018, το Κρακ των Ιπποτών άνοιξε ξανά τις πύλες του στο κοινό. Το 2019 υποδέχθηκε περίπου 23.000 επισκέπτες, όμως η πανδημία του κορωνοϊού το έκλεισε ξανά.
Σήμερα, πολλά σημεία του καλύπτονται πια από βλάστηση, ενώ έχουν παύσει όλα τα πολιτιστικά δρώμενα που πραγματοποιούνταν στις αίθουσές του. Στο μεταξύ, αρχαιολόγοι από ξένες χώρες, όπως η Ουγγαρία, βρίσκονται στη Συρία για να βοηθήσουν στην ανακατασκευή της λίθινης διακόσμησης που καταστράφηκε από τις πολεμικές συγκρούσεις το 2012-2014. Ήδη έχει αναστηλωθεί το καμπαναριό της εκκλησίας και μέρος του εσωτερικού του κάστρου.
Το κάστρο των Σταυροφόρων
Το Κρακ των Ιπποτών (Krak des Chevaliers) χτίστηκε από το καθολικό Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, οι οποίοι το ήλεγχαν από το 1142 ως το 1271, οπότε και το κατέλαβε το Σουλτανάτο των Μαμελούκων. Βρίσκεται σε ύψωμα της σημερινής επαρχίας Χομς και η χωρητικότητά του έφτανε τους 2.000 άνδρες. Οι θολωτοί σταύλοι του μπορούσαν να φιλοξενήσουν χίλια άλογα.
Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα φρούρια των Σταυροφόρων στους Αγίους Τόπους, αν όχι το μεγαλύτερο, και από τα πιο ισχυρά. Το εξωτερικό του τείχος έχει πάχος τριών μέτρων, διαθέτει επτά πύργους με πάχος οκτώ ως δέκα μέτρων, ενώ το 12 αιώνα διέθετε γύρω-γύρω τάφρο.
Μετά την εκδίωξη των Φράγκων από την περιοχή, το 13ο αιώνα, έπεσε σε παρακμή μαζί με τα υπόλοιπα κάστρα των Σταυροφόρων. Το 1933 περιήλθε στον έλεγχο της Γαλλίας και πραγματοποιήθηκαν εργασίες καθαρισμού και συντήρησης. Για αρκετό διάστημα το Κρακ των Ιπποτών αποτελούσε εξέχοντα τουριστικό προορισμό της “γαλλικής Μεσογείου”. Το 1946, με την ανεξαρτητοποίηση της Συρίας, το κάστρο αποτελεί συριακή περιουσία.