Μια άλλη μέρα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Σύνταξη SLpress.gr
360
Μια άλλη μέρα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου, στις 12.00’, ένας πολύχρωμος υπερβατικός κόσμος, ο κόσμος των λευκών ληκύθων, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Πατησίων 44) θα προβάλει στα μάτια του θεατή. Πρόκειται για μικρά ταφικά αγγεία που συνόδευαν τους νεκρούς, άλλοτε τοποθετημένα από τα ευλαβικά χέρια των συγγενών τους, άλλοτε ριγμένα σε θραύσματα στην πυρά, μαζί με τα σώματα των αγαπημένων τους. Αρχαιολόγοι του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα προσφέρουν περιήγηση στη Συλλογή Αγγείων του Μουσείου.

«Πολλά είναι τα θάματα ―μα πιο θάμα απ’ τον άνθρωπο τίποτα…», μας βεβαιώνει ο Σοφοκλής στο χορικό της Αντιγόνης. Θαυμαστά για την εξαιρετική λεπτότητα του σχεδίου τους και για τον συγκρατημένο χρωματισμό τους, τα αγγεία αυτά, οι λήκυθοι, προκάλεσαν τη δεκαετία του 1950 τον καθηγητή της Χαρακτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Γιάννη Κεφαλληνό και μαθητές του να αναμετρηθούν για να αντιγράψουν τα καλύτερα από αυτά, συνδυάζοντας την ξυλογραφία με τη χαλκογραφία, και να τα συμπεριλάβουν σε πολύτιμο λεύκωμα (Δέκα λευκαί λήκυθοι του Μουσείου Αθηνών, Αθήνα 1956), με εισαγωγικό κείμενο της σπουδαίας αρχαιολόγου, εφόρου τότε της Συλλογής Αγγείων του Μουσείου Σέμνης Καρούζου. Η ομάδα των μαθητών εργάστηκε υπό την καθοδήγηση του δασκάλου τρία ολόκληρα χρόνια! (βλ. και «Πάλη με τις σκιές»).

Το λεύκωμα των ληκύθων χαρακτηρίστηκε ως ρέκβιεμ του Κεφαλληνού, καθώς ο εμπνευστής του έμελλε να φύγει από τη ζωή λίγους μήνες μετά από την έκδοσή του… Τι ήταν εκείνο που τον προκάλεσε να θελήσει να επιδοθεί με μαθητές του στο δυσκολότατο εγχείρημα της αντιγραφής των ληκύθων; Ήταν η ύστατη πρόκληση να αναμετρηθεί με το μυστήριο του επερχόμενου θανάτου;

Στα ερωτήματα αυτά και σε άλλα, τεχνικά ως προς το λεύκωμα, ζητήματα θα απαντήσει, ύστερα από την περιήγηση στη Συλλογή Αγγείων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η ξενάγηση του αναπληρωτή καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Παυλόπουλου στην έκθεση χαραγμένων ξύλινων πλακών και τυπωμάτων από το λεύκωμα Δέκα λευκαί λήκυθοι του Μουσείου Αθηνών στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Η έκθεση έχει οργανωθεί από το Εργαστήριο Χαρακτικής Ηλία Ν. Κουβέλη, με την επιμέλεια του ιστορικού της τέχνης Γιώργου Μυλωνά, και θα διαρκέσει έως τις 14 Ιανουαρίου 2019.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.