ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μία απόδραση στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Μία απόδραση στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, Μελαχροινή Μαρτίδου

Σε ανταμείβει πολλαπλά η χειμερινή βόλτα στην “Αθηναϊκή Ριβιέρα”, διαδρομή μιας ώρας από την Αθήνα στο Σούνιο που ξεκουράζει το μυαλό, την ματιά και λειτουργεί σαν αγχολυτικό σε μια εποχή καταιγιστικών αρνητικών ερεθισμάτων. Η Αθηναϊκή Ριβιέρα έχει τα δικά της κρυμμένα μυστικά και επαφίεται στον ανοικτό ταξιδευτή να τα ανακαλύψει.

Στις μέρες μας τα ακούσματα όλα στενάχωρα, με μια απαξιωτική οπτική, η ειδησεογραφία τραυματική για το κύρος της Ελλάδας, οι κοκορομαχίες σε όλα τα επίπεδα, κυβέρνησης- αντιπολίτευσης μνημειώδεις και για τα αυτονόητα, οπότε η φυγή στην ελικοειδή παραλιακή διαδρομή δίπλα στην θάλασσα, στον Σαρωνικό Κόλπο, βοηθά καταλυτικά στο να εισπράξει η ψυχή την ομορφιά και τη νομοτέλεια της φύσης και να γαληνεύσει.

Χειμώνας και οι αμμουδερές παραλίες άδειες, τα beach bar αφημένα θα ενεργοποιηθούν στην επόμενη σεζόν, μια καθηλωτική ηρεμία που βοηθά ν’ αδειάσει το μυαλό από την πίεση και αναζωογονεί το μέσα σου. Δαντελένιες απόκρημνες ακτές, πόλεις που σκαρφαλώνουν σε βουνά η απλώνονται νωχελικά στις ακτές.

Περιποιημένοι κοινόχρηστοι χώροι, εξωτικοί τεράστιοι φοίνικες στον φυσικό τους χώρο, ταβερνάκια και χώροι gourmet εκεί που σκάει το κύμα, άπειρα σκάφη ιστιοφόρα και κλασσικά παρκαρισμένα σε ξεκούραση συνθέτουν εικόνες που αλλάζουν την οπτική σου και διαμορφώνουν αυτή την γαλήνη στην μίνι φυγή σου αποδεικνύοντας την ωραιότητα της ζωής. Τόσο απλά για όποιον μπορεί να το συνειδητοποιήσει…

Βουλιαγμένη, με υποδειγματική καθαριότητα και τάξη στους κοινόχρηστους χώρους με σημείο κατατεθέν και την λίμνη που ανήκει στο δίκτυο Natura 2000. Bάρκιζα, η πιο ακριβή περιοχή με ιδιότυπη δόμηση, θέα στον Σαρωνικό Κόλπο και τα νησιά Αίγινα και Σαλαμίνα. Λαγονήσι, με πλειάδα οργανωμένων παραλιών και χώρων εστίασης. Σαρωνίδα, αγαπημένο τουριστικό θέρετρο. Ανάβυσσος, η Ανάφλητος της αρχαιότητας, παραλιακοί οικισμοί που ξεφυτρώνουν με οικοδομικά μπλοκ που συνωστίζονται να “δουν” θάλασσα. “Μαύρο Λιθάρι”-συγκρότημα “Απόλλων”, το ακατοίκητο νησί του Πατρόκλου κλέβει τη ματιά μας με τον συννεφιασμένο ουρανό να διαχέει ανάμεσα του το φως του ήλιου…

Διέλευση από το όμορφο Λαύριο

Διέλευση από το όμορφο Λαύριο, μια αξιοζήλευτη σύγχρονη πόλη με τον παραδοσιακό οικισμό της, με το μουσείο ορυκτών και πετρωμάτων, το τεχνολογικό πάρκο, τα τεράστια κρουαζιερόπλοια που καταφθάνουν και αυτή την εποχή, η Κερατέα, το Σούνιο με τον επιβλητικό ναό του Ποσειδώνα στην κυρίαρχη θέση, που οι αρχαίοι πρόγονοι πολύ σοφά εντόπιζαν!

Στην διαδρομή κολπίσκοι, απέραντο γαλάζιο και πράσινο μια δυναμική μορφή και οπτικής αποτοξίνωσης. Αν οι Αθηναίοι με τον Παρθενώνα τίμησαν την Αθηνά, τη μια από τους δύο διεκδικητές της ονοματοδοσίας της πόλης, στο Σούνιο αφιέρωσαν το ναό στο δεύτερο διεκδικητή, στον Θεό της θάλασσας τον Ποσειδώνα.

Η άφιξη του επισκέπτη έχει όλα τα εχέγγυα να νιώσει την αύρα του χώρου, να απολαύσει σε προσεγμένο καφέ-εστιατόριο το τοπίο, το Αιγαίο από την μια πλευρά με τις τιρκουάζ και βαθυγάλαζες αποχρώσεις του και την γαληνεμένη θάλασσα του Σαρωνικού Κόλπου από την άλλη. Μονοπάτι και για ΑΜΕΑ με ήπια διαβάθμιση σε οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο που αυτή την εποχή δεν υπάρχουν πλήθη-συνωστισμός κι έχει ο επισκέπτης το προνόμιο της δικής του τετ α τετ απόλαυσης με το μνημείο.

Ο επιβλητικός ναός του Ποσειδώνα

Ανάμεσα στους γοητευμένους επισκέπτες του ναού του Ποσειδώνα υπάρχουν και πολλοί επώνυμοι. Ένας από αυτούς ήταν ο Βρετανός ποιητής και μέγας φιλέλληνας, Λόρδος Βύρωνας (19ος αιώνας), ένιωσε μάλιστα τόσο μαγεμένος, που χάραξε το όνομά του σε ένα από τους κίονες του ναού, όπως και πολλοί άλλοι που θα δει ο επισκέπτης στην περιμετρική βόλτα του θαυμάζοντας το αρχαίο οικοδόμημα.

Ο ναός του Ποσειδώνα, επιβλητικός είναι από τα πιο πολυφωτογραφημένα μνημεία, όλες τις ώρες κι όλες τις εποχές. Χτίστηκε το 450 με 440 προ Χριστού. Ήταν Δωρικού ρυθμού με έξι κίονες στη στενή και 13 κίονες στην φαρδιά πλευρά του, ενώ χτίστηκε στο νοτιότερο και ψηλότερο παράλληλα σημείο του ακρωτηρίου (60 μέτρα από τη θάλασσα).

Επιπλέον, στα 500 μέτρα περίπου βορειοανατολικά του ναού του Ποσειδώνα βρίσκονται και τα ερείπια του ιερού της Αθηνάς. Αποτελούσε ιερό τόπο για όλους τους αρχαίους Έλληνες και κυρίως για τους ναυτικούς, οι οποίοι άφηναν δώρα ή πρόσφεραν θυσίες ζώων για να εξευμενίσουν τον θεό της θάλασσας Ποσειδώνα.

Η απόδραση ολοκληρώνεται με την ίδια διαδρομή ενώ φτερουγίζουν στις σκέψεις μας εικόνες, συναντήσεις, τοπία, ήσυχα σημεία με μόνη διατάραξη τον παφλασμό των κυμάτων.
Δεκέμβρης παραμονή Χριστουγέννων και όλα συνηγορουν στο να το επαναλάβουμε…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx