ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μια επίσκεψη στο νεκροταφείο για τους αλλοδαπούς μουσουλμάνους

Μια περιήγηση στο νεκροταφείο για τους αλλοδαπούς μουσουλμάνους, Μελαχροινή Μαρτίδου

Διανύουν 1.000 χιλιόμετρα από την Αθήνα για να θάψουν στο ισλαμικό νεκροταφείο Κομοτηνής αλλοδαπούς συγγενείς τους. Εκεί τάφηκε και ο πατέρας της Μαρίνας Σάττι πριν 40 μέρες. «Τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα για την πλύση του νεκρού, την ιερολογία και την εξασφάλιση τάφου με συμβολικό τίμημα», θα πει ο Σελήμ Ισά, πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας.

Φευγάτοι από τις πατρίδες τους για αναζήτηση καλύτερης ζωής, αναπαύονται εν ειρήνη στο ισλαμικό νεκροταφείο Μεσούνης Κομοτηνής που φιλοξενεί τους αποβιώσαντες αλλοδαπούς μουσουλμάνους. Πρόκειται για ένα από τα οκτώ ισλαμικά νεκροταφεία της θρακικής πρωτεύουσας, 14 στρεμμάτων που βρίσκεται λίγο πριν την είσοδο στο χωριό Μεσούνη.

Λειτουργεί εδώ κι επτά χρόνια με πρωτοβουλία της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας με την πεποίθηση να καλύψει την ανάγκη για ταφή των αλλοδαπών μουσουλμάνων που απεβίωσαν στην Ελλάδα, με την ιεροτελεστία που προβλέπεται. Την ανάγκη αυτή διαπίστωσε εγκαίρως ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σελήμ Ίσα.

Τεμένη στην Θράκη.

Το νεκροταφείο ήδη αριθμεί 500 τάφους

Mε τη σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. της Επιτροπής, της Μουφτείας και της Πολιτείας ετοιμάστηκε ο χώρος, χωρίστηκαν οι τάφοι, έγιναν διάδρομοι για την ευκολότερη πρόσβαση, φυτεύτηκαν δένδρα και το νεκροταφείο λειτούργησε με ένα συμβολικό έξοδο της ταφής των 300 ευρώ για την περιποίηση του νεκρού και την παραμονή των λειψάνων εσαεί. Ήδη αριθμεί περί τους 500 τάφους ανθρώπων που προέρχονται από την Αίγυπτο, τη Γκάνα, την Παλαιστίνη, τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Τουρκία, το Μαρόκο, την Βουλγαρία, Σομαλία, Πακιστάν και άλλες χώρες.

Ανθρώπους και αγνώστων στοιχείων, παράτυπων μεταναστών που ξεβράστηκαν στον Έβρο, στο θρακικό πέλαγος ή αλλού. Για όλους τους άγνωστους νεκρούς έχει προηγηθεί η λήψη dna και υπάρχουν τα πιστοποιητικά του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης ώστε να μπορεί να γίνει ταυτοποίηση με συγγενείς που τυχόν τους αναζητούν. Το νεκροταφείο αυτό έχει καταγεγραμμένους όλους τους τάφους με τα στοιχεία των ταφέντων και ηλεκτρονικά ώστε η διαχείρισή του να μπορεί να γίνει άμεσα μέσω υπολογιστή και να δοθούν οι σχετικές πληροφορίες αν αναζητούνται.

Περίπου 500 τάφοι υπάρχουν σήμερα στο νεκροταφείο αλλοδαπών.

Βρεθήκαμε στην Μεσούνη Ροδόπης, σε ένα χώρο που είναι καθαρός και υπάρχει τάξη. Στο χώρο, επικρατεί η ισότητα στο μέγεθος των τάφων και η ομοιομορφία. Διαπιστώσαμε στους τάφους αυτούς και κάποιους μουσουλμάνους, που είχαν ασπασθεί το χριστιανισμό. Μάλιστα, οι τάφοι αναφέρουν και τα χριστιανικά ονόματα, ενώ υπήρχαν τάφοι γυναικών και μικρών παιδιών.

"Ξενάγηση" της δημοσιογράφου Μελαχροινής Μαρτίδου στο ισλαμικό νεκροταφείο της Μεσούνης από τον Σελήμ Ισά πρόεδρο της Διαχειριστικής επιτροπής Μουσουλμανικής περιουσίας Κομοτηνής.

Το πολυεπίπεδο έργο της Επιτροπής

Η Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής περιουσίας έχει υπό την ευθύνη της ένα πολύ σοβαρό έργο, προσπαθώντας και στις μακάβριες αυτές στιγμές, με τη συνεργασία ξένων πρεσβειών και κάποιων ενδιαφερομένων των εκλιπόντων να φέρει σε πέρας αυτό το έργο. Παράλληλα διαχειρίζεται άλλα επτά μουσουλμανικά νεκροταφεία στην πόλη της Κομοτηνής.

«Το έργο μας είναι πολυεπίπεδο και σύνθετο» θα πει ο κ. Σελήμ εξηγώντας ότι υπό την ευθύνη τους βρίσκονται 22 τεμένη στην πόλη της Κομοτηνής, 500 περίπου ακίνητα με εκμισθώσεις κλπ, η συντήρηση όλων των μειονοτικών δημοτικών σχολείων, του Ιεροσπουδαστηρίου Γυμνασίου-Λυκείου, ορισμένων βιβλιοθηκών, παράλληλα με την αναβίωση εθίμων στο Μπαϊράμ, τις τελετές κουρμπανίου, τα μαζικά ιφταρ-γεύματα αγάπης, διάφορα φεστιβάλ, εκδόσεις, εργασίες συντήρησης κτιρίων, η ανάδειξη οικοπέδων και γενικά ένα σύνθετο και απαιτητικό πρόγραμμα που στόχο έχει τη στήριξη της μουσουλμανικής μειονότητας και την ειρηνική συνύπαρξη με τους χριστιανούς συμπολίτες.

Διαδρομές σε κάποια μειονοτικά χωριά με ιδιαίτερο χρώμα.

Όπως θα πει και ο ταμίας της Διαχειριστικής Επιτροπής Κομοτηνής, Ριτβάν Εμίν Ναζήφ, όλα γίνονται με απόλυτη διαφάνεια, με περίσκεψη για το που θα ξοδευτεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ, ενώ χειρονομίες ανθρωπιάς, όπως η προσφορά αμαξίδιων σε ΑμεΑ, η διανομή υλικών σε νοσοκομείο αλλά και χρυσαφικών στο πρώτο παιδί που θα γεννηθεί στη χρονιά ανεξαρτήτως θρησκείας και η στήριξη ευπαθών οικονομικά οικογενειών, αποτελούν πράξεις που χαρακτηρίζουν την Επιτροπή.

Ο πρόεδρος και ο ταμίας της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής περιουσίας κ.κ. Σ. Ισά και Ρ. Εμίν Ναζήφ έχουν ρίξει το κύριο βάρος σε αυτό από τα οκτώ νεκροταφεία που έχουν στην ευθύνη τους.

Η γιορτή της θυσίας

Ήδη το προσεχές Σαββατοκύριακο γιορτάζεται στην Θράκη το κουρμπάν Μπαϊράμ, η μεγάλη γιορτή της θυσίας, όπου ο Αβραάμ θυσιάζει το γιο του Ισμαήλ, αφού προηγείται παραδοσιακή ζωοπανήγυρις σε Ξάνθη, Κομοτηνή και χωριά, μικρών και μεγάλων ζώων που θα σφαγιασθούν με ειδική άδεια και χαρακτηριστική ιεροτελεστία.

Σύμφωνα με το έθιμο, το 1/4 του κρέατος πρέπει να μοιρασθεί σε δράσεις φιλανθρωπίας και χειρονομίες αλληλεγγύης. Παράλληλα η μουσουλμανική νεολαία, φορώντας παραδοσιακές φορεσιές, αναβιώνει το έθιμο της “καμήλας” με το γαμπρό και τη νύφη να περιφέρονται με νταούλια και ζουρνάδες στις γειτονιές των ακριτικών πόλεων, χορεύοντας με αμανέδες και παίρνοντας το μπαξίσι από καταστηματάρχες και νοικοκυρές συμβάλλοντας σ’ ένα ιδιαίτερο γιορτινό κλίμα.

Τα σιρόπια στα γλυκά, έχουν την τιμητική τους. Μπακλαβάδες “ουρανοξύστες”, σαραγλί με καρύδια ή φυστίκι Αιγίνης, ταούκ οκσούν, λουκούμια αλλά και κουραμπιέδες, χειροποίητες πίτες και φυσικά βραστό κρέας με ατζέμ πιλάφι και αριάνι, προσφέρονται σε κάθε επισκέπτη.

Ο γιατρός πατέρας της Μαρίνας Σάττι, διπλωμάτες, επιστήμονες, άνθρωποι του επαγγελματικού στίβου, στελέχη υπουργείων, άνθρωποι που επέλεξαν την Ελλάδα ως καταφύγιο από χώρες όπου ήταν στοχοποιημένοι, αναπαύονται στο κοιμητήριο των αλλοδαπών της Μεσούνης Ροδόπης που παραμένει ανοικτό ώστε να έχουν πρόσβαση ανά πάσα στιγμή συγγενείς και φίλοι που θα ήθελαν να πάνε για κάποιο τελετουργικό. Διαθέσιμοι ιμάμηδες υπάρχουν πάντα και σε συνεννόηση με την Μουφτεία Κομοτηνής ικανοποιείται η επιθυμία συγγενών η φίλων να διαβαστούν τα προσφιλή πρόσωπα που είναι θαμμένα εκεί.

 

«Πάντα με διακριτικότητα και σεβασμό» θα πει ο Σελήμ Ισά, όπως έγινε και στην ταφή του Σουδανού πατέρα της Μαρίνας Σάττι, η οποία αν γινόταν σε άλλη πόλη, οι κάμερες θα ήταν από πάνω, καταγράφοντας την πένθιμη τελετή και την παρουσία παιδιών της οικογένειας, των συζύγων, πρώην και νυν, με δηλώσεις και διάφορα στοιχεία που παρατηρούνται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ο λιτός τάφος του πατέρα της Μαρίνας Σάττι στην Μεσούνη Κομοτηνής που τάφηκε 40 μέρες πριν την Εurovision με τον κ. Σ. Ισα.

Το νεκροταφείο των αλλοδαπών μουσουλμάνων εν Ελλάδι που έχει δυνατότητα επέκτασης, έχουν επισκεφθεί διπλωμάτες από την Αίγυπτο και την Παλαιστίνη. Η αναγκαιότητα του, είναι μεγάλη και λόγω των προσιτών τιμών και της υποστήριξης που παρέχει στα τελετουργικά είναι προτιμώμενο από το μουσουλμανικό νεκροταφείο Σχιστού στην Αθήνα. Η Θράκη αποδεικνύεται μια μεγάλη αγκαλιά που τους χωρά όλους και σ’ αυτό το θέμα!

To Γενί τζαμί του 1565 και το ρολόι της Κομοτηνής, τοπόσημο της πόλης όπου στα κτήρια του στεγάζονται Μουφτεία και Διαχειριστική Επιτροπή.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι