ΚΡΙΤΙΚΗ

Μία μυστηριακή performance του Κ. Μπούρα στο “Αγγέλων Βήμα”

Μία μυστηριακή performance του Κ. Μπούρα στο "Αγγέλων Βήμα", Πόπη Αρωνιάδα

Παρακολούθησα έκθαμβη ένα μοναδικό, πρωτότυπο, αναγεννησιακό θέαμα: τον γνωστό μου ποιητή και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα να απαγγέλει, να ψέλνει, να στροβιλίζεται, να κινείται με άνεση ανάμεσα στα καθίσματα τής μουσικής σκηνής του ατμοσφαιρικού Χώρου Πολιτισμού με το συμβολικό όνομα “Αγγέλων Βήμα” σε ένα δικής του κοπής και έμπνευσης έργο με τίτλο: “Προορατικός ασκητής στυλίτης. Δαιμόνων βήμα αγγέλων αναψυχή / Αγγέλων βήμα δαιμόνων ανακωχή…”.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή νόμισα ότι τα είχα δει και τα είχα ακούσει όλα. Αφού στροβιλιστεί ως δερβίσης ο αναγεννησιακός “ολικός καλλιτέχνης” ψέλνει το δικό του παγκόσμιας αντίληψης Mantra Bouras, αποτέλεσμα βαθιάς πολύχρονης γλωσσολογικής μελέτης, κατά τα λεγόμενά του. Ακολουθούν “στάσιμα” που εναλλάσσονται με μονωδίες, σε διάφορους τόνους, οκτάβες, αυξομειώσεις… Το σπάνιο ηχόχρωμα τής επεξεργασμένης φωνής του αποδίδει σε μέγιστο βαθμό αντιστίξεις, μετατροπίες και άλλες απαιτητικές μουσικές εκφράσεις.

Κάθε ανεξάρτητο “ποίημα” προοικονομείται και συνοδεύεται από την ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ-ΠΕΠΕΛΑΣΗ στο πιάνο, που προσδίδει μία νεορομαντική νότα στο όλον θέαμα. Το θέμα εδώ είναι το “θείον”, το ΆΓΝΩΣΤΟ, το ΆΡΡΗΤΟ, το ΆΦΑΤΟ, η ευθύνη τού πνευματικού Ανθρώπου, που χρησιμοποιεί με υπευθυνότητα το προνόμιο του στην ελεύθερη επιλογή, αυτοδιάθεση, έκφραση… Η Ελευθερία τού ατόμου είναι βασικό θέμα τόσο σε αυτό το ώριμο έργο τού Ποιητή Κωνσταντίνου Μπούρα όσο και στην “Ασκητική” τού Νίκου Καζαντζάκη. Απόλυτη συμπύκνωση, βαθιά νοήματα απροσπέλαστοι συνειρμοί.

Ο λογοτέχνης Κωνσταντίνος Μπούρας είναι γλωσσοπλάστης κι επαρκής γνώστης τής νεοελληνικής γλώσσας σε ολάκερη την μακραίωνη διαχρονία της. Ο λόγος του είναι “ανοικειωτικός”: αξιοποιεί την φθαρμένη καθημερινή γλώσσα με καινοφανή τρόπο, αποφεύγοντας τις κοινοτοπίες. Ακόμα κι η μορφοσυντακτική δομή τού γραπτού του, όπως εκφέρεται από τον ίδιον, δεν θυμίζει τα άλλα κείμενά του. Απορώ πώς θα μπορούσε αυτό το απόσταγμα γνώσης και εμπειρίας να ερμηνευθεί ή να διδαχθεί από άλλον καλλιτέχνη, εκτός από τον ίδιον.

Ως θεατής, θα ήθελα να ξαναδώ αυτό το θέαμα πολλές φορές και για να το απολαύσω και για να κατανοήσω τις αρίφνητες πτυχές του. Μακάρι να το δούμε σύντομα και τυπωμένο, αλλά και βιντεοσκοπημένο, όσο κι αν η μαγεία τής ζωντανής παράστασης δεν καταγράφεται.

 


 

Info από το Δελτίο Τύπου: Ο Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, παρουσιάζει στη μουσική σκηνή τού Χώρου Πολιτισμού ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ (οδός Σατωβριάνδου 36, Αθήνα 104 32 τηλέφωνο: 2105242211), τη σύγχρονη “Ασκητική” (στα βήματα τού Μεγάλου Δασκάλου, ηρωικού πρωτοπόρου στο ελευθέρως ερευνάν Νίκου Καζαντζάκη) με τίτλο “Προορατικός ασκητής στυλίτης. Δαιμόνων βήμα αγγέλων αναψυχή – Αγγέλων βήμα δαιμόνων ανακωχή…”

Τις υπόλοιπες δύο Τετάρτες του Φεβρουαρίου (21 και 28/2/2024)

Συνδημιουργική η έκτακτη συμμετοχή τής ΜΑΡΙΕΤΤΑΣ ΠΕΠΕΛΑΣΗ στο πιάνο προσδίδει στην όλη πνευματική εμπειρία μία άλλη διάσταση μεταξύ ρομαντισμού και νεοπλατωνισμού με πυθαγόρειες προεκτάσεις [με ελεύθερη είσοδο θεατών-ακροατών, ώρα προσέλευσης στις 19.30, έναρξη παρουσίασης στις 20.00 και διάρκεια εκδήλωσης μία ώρα].

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΡΑΤΗΣΗ με την μοναδική προϋπόθεση οι θεατές/ακροατές να έχουν καταλάβει τις θέσεις τους στον ημιόροφο τού ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ το αργότερο μέχρι τις 19:45.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι