Μούμιες που μιλάνε με 3D εκτυπωτή – Βρήκαν 59 σαρκοφάγους στην Αίγυπτο
07/10/2020Ενθουσιασμένος ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου παρουσίασε αυτό που χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη της Αιγύπτου των τελευταίων χρόνων» και συγκεκριμένα την εύρεση συνολικά 59 καλά διατηρημένων σαρκοφάγων στη Νεκρόπολη της Σακκάρα (30 χλμ. νοτίως του Καΐρου), που χρονολογούνται από το 800 π.Χ. – 1.000 π.Χ.
Η Νεκρόπολη της Σακκάρα είναι μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και ήταν επί δύο χιλιάδες χρόνια το νεκροταφείο της Μέμφιδος, της τότε πρωτεύουσας της αρχαίας Αιγύπτου. Οι σαρκοφάγοι που βρέθηκαν πιστεύεται ότι ανήκαν σε ιερείς και συγγενείς τους που έζησαν το 800-1000 π.Χ.
Σε όσες είναι καλοσυντηρημένες εσωτερικά, μπορούν πλέον να αναπαράγουν τη φωνή τους, με ηλεκτρονική εκτύπωση του λάρυγγα τους. Αναπαρήγαγαν ήδη ήχο από το λάρυγγα ενός ιερέα. Ακούγεται ένα μακρόσυρτο “εεε”, όμως δεν ξέρουμε για ποιο λόγο επέλεξαν αυτό τον ήχο και αν είχαν δυνατότητα να παράγουν πιο σύνθετους ήχους ή και λέξη.
Ο υπουργός Ελ Ανάνι καταχαρούμενος που μέσα στην τουριστική κρίση (λόγω του κορονοϊού) η χώρα του βρήκε συνολικά σε διάστημα τεσσάρων ετών τόσο πολλές καλοσυντηρημένες σαρκοφάγους, κάλεσε επί τούτου πρέσβεις από 43 χώρες και περίπου 200 δημοσιογράφους, μπροστά στους οποίους μάλιστα άνοιξε μια από τις σαρκοφάγους.
Όλοι φορούσαν μάσκες και γάντια εκτός από τον περιχαρή υπουργό. «Οι σαρκοφάγοι παρέμεναν σφραγισμένες και κλειστές μέχρι σήμερα», είπε. Όλες διατηρούσαν μάλιστα σε εκπληκτική κατάσταση τα εξωτερικά τους χρώματα. Ο Αιγύπτιος υπουργός προσέθεσε μάλιστα ότι η παγκόσμια πανδημία του COVID-19 δεν κατάφερε να εμποδίσει τους αρχαιολόγους να προχωρήσουν στο έργο τους, με τη σημαντική αυτή νέα ανακάλυψη. Οι έρευνες γίνονταν σε βάθος 13 μέτρων, υπό δύσκολες συνθήκες.
«Σήμερα δεν είναι το τέλος αυτής της ανακάλυψης, θεωρώ ότι έγινε μόνον η αρχή», κατέληξε ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Δρ Χάλιντ Ελ Ανάνι. Το Νοέμβριο του 2018 από την ίδια Νεκρόπολη είχαν επιδειχθεί μουμιοποιημένα ζώα (γάτες, κροκόδειλοι, κόμπρες και πτηνά).