Νέα ευρήματα του 7ου π.Χ. αιώνα στο ιερό Αμαρυσίας Αρτέμιδος

Νέα ευρήματα του 7ου π.Χ. αιώνα στο ιερό Αμαρυσίας Αρτέμιδος

Υστεροαρχαϊκός ναός εντοπίστηκε σε κεντρικό σημείο του ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, στον αρχαιολογικό χώρο που ανασκάπτεται συστηματικά από το 2017. Ανάμεσα στα ευρήματά του, αμφορέας με παράσταση Μέδουσας και ειδώλιο του 7ου π.Χ αιώνα.

Ο ναός βρίσκεται στα Παλαιοχώρια της Αμαρύνθου, στην Εύβοια, περίπου 30 χλμ. νοτιοανατολικά της Χαλκίδας και 18 χλμ βορειοδυτικά του Αλιβερίου. Ανάμεσα στα φετινά ευρήματα περιλαμβάνονται κομμάτια από ενσφράγιστες κεραμίδες με το όνομα της Αρτέμιδος, όμοιες με εκείνες που βρέθηκαν το 2017 και επέτρεψαν τότε την αναγνώριση του ιερού ως ναού της Αρτέμιδας.

Αμαρυνθία και αργότερα Αμαρυσία ονομαζόταν η Άρτεμις της  Αμαρύνθου όπου τελούνταν και η γιορτή των Αμαρυνθίων. Συμμετείχαν Ερετριείς και Καρύστιοι. Κατά τη διάρκεια της γιορτής, οι Ερετριείς σχημάτιζαν πομπή από την πόλη τους μέχρι το ιερό της Αμαρυνθίας Αρτέμιδος, όπου θυσίαζαν κριάρια.

Στη διάρκειά τους τελούνταν μουσικοί, αθλητικοί και δραματικοί αγώνες. H γιορτή αργότερα μεταφέρθηκε στον αττικό Δήμο του Άθμονος, προς τιμή της Αμαρυσίας Άρτεμης με το όνομα Aμαρύσια, απ’ όπου προέρχεται και η ονομασία Aμαρούσιον (το σημερινό Μαρούσι). Στα Αμαρύσια έπαιρναν μέρος αθλητές από όλη την Ελλάδα και στους νικητές δίνονταν χρυσά βραβεία. Την ίδια μέρα βράβευαν και τους άρχοντες που είχαν διοικήσει σωστά το δήμο.

Ο ναός

Σε ό,τι αφορά στον υστεροαρχαϊκό ναό που εντοπίστηκε κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο, πρόκειται για κτήριο διαστάσεων 10 × 30 μ. με μία κιονοστοιχία στον κεντρικό άξονα, από το οποίο σώζεται το συμπαγές θεμέλιο, στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκε τοίχος προγενέστερης φάσης και σχάρα με ίχνη φωτιάς.

Κατά το τελευταίο τέταρτο του 6ου αι. π.Χ  εναποτέθηκαν αναθήματα του 7ου και 6ου αι. π.Χ. Βρέθηκαν μελανόμορφα αγγεία (όπως ένας αμφορέας με παράσταση Μέδουσας), πήλινα ειδώλια, σφραγιδόλιθοι σε σχήμα σκαραβαίου και ειδώλια από φαγεντιανή εισηγμένα από την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και αγγεία τοπικής παραγωγής, όπως πρόχοι με ψηλό λαιμό και υδρίσκες, όμοιου τύπου με αγγεία που έχουν βρεθεί σε μεγάλο αριθμό στις ανασκαφές των αρχαϊκών χώρων λατρείας γυναικείων θεοτήτων στην Ερέτρια.

Τα εν λόγω ευρήματα τεκμηριώνουν τη συμμετοχή του ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στις θρησκευτικές πρακτικές των Ερετριέων και των Ευβοέων γενικότερα, καθώς και τις εμπορικές σχέσεις της περιοχής της Αμαρύνθου με την Ανατολική Μεσόγειο.

Στοά

Ολοκληρώθηκε επίσης η ανασκαφή της μεγάλης υστεροκλασικής-ελληνιστικής στοάς που βρέθηκε στον ίδιο αρχαιολογικό χώρο. Το κτίσμα ήταν μνημειακού χαρακτήρα και είχε  27 δωρικούς κίονες στην πρόσοψή του. Το μήκος της στοάς είναι 69 μ. και σχεδόν περιβάλλει το ιερό από την ανατολική του πλευρά.Στα βόρεια, μια στοά και μία σειρά από τρία κτήρια μικρών διαστάσεων οριοθετούσαν το ιερό.

Πρόκειται ίσως για “θησαυρούς” ή ναΐσκους, που παρουσιάζουν κάτοψη παρόμοια με ανάλογα κτήρια σε άλλα μεγάλα ελληνικά ιερά. Από την έρευνα στα κτήρια δεν υπήρξαν ευρήματα, που θα μπορούσαν να προσδιορίσουν τη χρήση τους, εκτός από ένα θραύσμα μαρμάρινης βάσης αγάλματος με αναθηματική επιγραφή, όπου εμφανίζεται η αρχή του ονόματος της Αρτέμιδος.

Το ένα από αυτά τα κτήρια καταστράφηκε κατά τα μεσαιωνικά, πιθανόν, χρόνια όταν εκεί λειτούργησε ασβεστοκάμινος. Δυτικά της στοάς εντοπίστηκε ένα παλαιότερο κτήριο, του 7ου αι. π.Χ., ορθογώνιας κάτοψης μήκους 38 μ. Το κτήριο αυτό λειτουργούσε πιθανότατα ως μνημειώδης είσοδος στο ιερό από τα ανατολικά, αλλά πιθανόν και για λατρευτικές πρακτικές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι