Ο Μάρκος Βαμβακάρης ερμηνευμένος από ξένους

Ο Μάρκος Βαμβακάρης ερμηνευμένος από ξένους, Πάνος Σαββόπουλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Οι μάγκες συνήθιζαν να λένε, αθυρόστομα (αφού εκφράζονταν όπως ένιωθαν και όχι στρογγυλοποιημένα) και παραφράζοντας τη γνωστή λαϊκή παροιμία, Θα γυρίσει ο τροχός και θα γαμήσει κι ο φτωχός. Θεωρώ εναργέστερη και εκφραστικότερη –κυρίως με πολλές αναγνώσεις– τη μάγκικη εκδοχή, λόγω της αθυρόστομης λέξης οποία μπήκε στη θέση της λέξης “χορτάσει”,  που υπάρχει στην αυθεντική ρήση. Γιατί τα είπα αυτά; Αιτία ο Μάρκος Βαμβακάρης. 

Αυτή η παρα-παροιμία ταιριάζει γάντι στην εξέλιξη της ζωής του Μάρκου. Ξεκίνησε από μία μικρή συνοικία στην Άνω Σύρα,  φτωχός και ταπεινός για να γίνει τώρα παγκόσμιος και να τραγουδιούνται παντού τα αριστουργήματα του. Αυτή του η παγκόσμια επιρροή δεν οφείλεται σε ολιγόχρονες ευκαιριακές επιτυχίες στο παγκόσμιο σινεμά, όπως συνέβη με τον “Ζορμπά” του Μίκη Θεοδωράκη και “Τα παιδιά του Πειραιά” του Μάνου Χατζηδάκη. Αντίθετα, τα κομμάτια του Βαμβακάρη διαθέτουν εκείνο το διαχρονικό-κλασικό κατιτίς, το οποίο διαπερνά ουσιαστικά, αλλά με απλότητα, την ψυχή, έστω και αν ο ακροατής δεν καταλαβαίνει τα στιχάκια.

Ακούστε για παράδειγμα τρία θρυλικά κομμάτια του Μάρκου Βαμβακάρη στα ολλανδικά και στα γαλλικά:

Η γυναίκα μου ζηλεύει στα ολλανδικά:

Ο Γερμανός Robert Folsch τραγουδάει το “Αλανιάρης”:

To “Χθες το βράδυ” – στα γαλλικά

Πού να φανταζόντουσαν κάποιοι καημένοι ακαδημαϊκοί, κυρίως από καπνισμένα μεγάλα τζάκια, ότι ο Μάρκος, ο φτωχός, χασικλής και καθολικός (αυτές είναι οι κατηγορίες που του προσάπτονταν) θα γινόταν παγκόσμιος και χωρίς μάλιστα τα πονηρά ΜΜΕ να τον σπρώχνουν. Τον Μάρκο, τον προωθούν τα ίδια τα τραγούδια του, δε χρειάζεται δεκανίκια.

Δείτε αμέσως παρακάτω τον διάσημο Iσπανό Felix Slim να παίζει μπουζούκι και να τραγουδάει την “Κλωστηρού” του Μάρκου, ενώ η Ισπανίδα καλλονή Bea Bartüs χορεύει!

Πάλι ο Felix Slim, αλλά αυτή τη φορά σε μια μπλουζίστικη διασκευή της “Φραγκοσυριανής”, αλά Bob Dylan ή και Charley Patton:

Πιο πολλά τραγούδια του –μακράν δηλαδή– έχουν πει οι Ισπανοί, μετά έρχεται το συγκρότημα KOSMOKRATORS από Βέλγιο και Ολλανδία. Έπειτα ακολουθούν οι Σουηδοί, μετά η ολλανδική PALIOPAREA, ύστερα οι Άγγλοι και στη συνέχεια ο κατάλογος είναι μακρύς! Δηλαδή, Γάλλοι, Αμερικανοί, Σλοβένοι, Γιαπωνέζοι, Γερμανοί, Τούρκοι, Ιταλοί και Εσθονοί. Κάθε ηχογράφηση ενός τραγουδιού του Μάρκου που γίνεται από ξένους, αποτελεί για μένα ένα δώρο.

Χτες το βράδυ στο σκοτάδι, KOSMOKRATORS:

 Alex Karpanos, London, Τα ματόκλαδά σου λάμπουν!

 

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι