Ο Θάνος, το ΚΚΕ και η «Καντάτα για την Μακρόνησο»

Σύνταξη SLpress.gr
7

υτές οι τρείς συναυλίες που γίνονται στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ και αφιερώνονται από εμένα στο ΚΚΕ, σημαίνουν πολύ μεγάλη συγκίνηση και πολύ μεγάλη τιμή». Με αυτά τα λόγια άνοιξε την συνέντευξη τύπου στο φουαγιέ του θεάτρου «Τζένη Καρέζη», παρουσία και του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο Θάνος Μικρούτσικος, σημαντικός, πρωτοπόρος και έντονα πολιτικός συνθέτης.

ποιοσδήποτε καλοπροαίρετος άνθρωπος δεν μπορεί να μην παραδεχθεί ότι το ΚΚΕ είναι το πιο ιστορικό κόμμα στην Ελλάδα, μακράν. Δεύτερον, άνθρωποι που ακόμα κι αν δεν συμφωνούν με το ΚΚΕ, δεν μπορεί, αν είναι καλοπροαίρετοι να μην δεχθούν ότι αυτό το κόμμα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, των φτωχών ανθρώπων, των ανθρώπων των κάτω στρωμάτων και μάλιστα σε ένα αυξανόμενα βάρβαρο κόσμο που ο καπιταλισμός δημιουργεί, κάθε χρόνο και χειρότερα», συμπλήρωσε ο Θάνος Μικρούτσικός σκιαγραφώντας την ιστορία του ΚΚΕ και των λαϊκών αγώνων.

Η «Καντάτα» και ο Ρίτσος

Ως άλλο λόγο για την συγκίνησή του με αυτήν την συμμετοχή ο Θάνος Μικρούτσικος ανέφερε ότι είναι τα έργα που παρουσιάζει. Στεκόμενος  ιδιαίτερα στην "Καντάτα για την Μακρόνησο" σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, την οποία συμπεριέλαβε στις «οριακές περιπτώσεις» έργων τέχνης, όπου πέραν του δημιουργού ή των συνδημιουργών, «ιδιοκτήτες είναι εξίσου με τους δημιουργούς αυτοί που αγωνίστηκαν και πάλεψαν μέσα από τις γραμμές του Κόμματος ή και δίπλα σε αυτό, σε χρόνους ζοφερούς, όσοι εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, αντιστάθηκαν, πάλεψαν για μία δίκαιη κοινωνία».

Ο Θάνος Μικρούτσικος χαρακτήρισε τον Γιάννη Ρίτσο ως τον μεγαλύτερο Έλληνα ποιητή του 20ου αιώνα. Τον ποιητή «ο οποίος κατέγραψε με εξαιρετικό τρόπο και τον τρόμο και τον φόβο που προερχόταν από τους βασανιστές που δεν αναπαύεται η ψυχή τους, όπως είπαν πρόσφατα μετά τη διαδήλωση στο Σύνταγμα, αλλά και τον ηρωισμό μιας ολόκληρης γενιάς αγωνιστών και δημιούργησε ένα ποιητικό έργο το οποίο διδάσκει ιστορία σε όλους τους νεώτερους».

Το έντεχνο ελληνικό τραγούδι είναι το πλέον ανθεκτικό στην Ευρώπη, επισήμανε ο Θάνος Μικρούτσικος, σημειώνοντας ότι αντέχει 80 χρόνια τώρα. Ξεκίνησε με «τρεις γίγαντες, τον Τσιτσάνη, τον Χατζηδάκι και τον Θεοδωράκη και συνομίλησε σε όλες αυτές τις δεκαετίες με τον καθένα χωριστά, εκφράζοντας τον έναν και με όλους μαζί εκφράζοντας το όλον», είπε προσθέτοντας ότι «συνέδεσε την ποίηση με την μουσική και έκανε τους νεοέλληνες να τραγουδούν στην καθημερινότητά τους στίχους πολύ μεγάλων ποιητών ελλήνων και ξένων», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μαγιακόφσκι ως μάθημα ιστορίας  

Σύμφωνα με τον δημιουργό η "Καντάτα για την Μακρόνησο" είναι οριακό έργο, «καθώς στην ιστορία του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού υπήρξαν οριακές περιπτώσεις». Ως τέτοιες ανέφερε το "Αξιον Εστί" (Μ. Θεοδωράκης), τους "Όρνιθες" (Μ. Χατζιδάκις), το "Μπολιβάρ" (Ν. Μαμαγκάκης),  μουσικές δημιουργίες, που όπως χαρακτηριστικά είπε «πήραν το τραγούδι ως βάση και δημιούργησαν ένα οικοδόμημα που ξέφευγε από το τραγούδι».

«Αυτό προσπάθησα να κάνω με την "Καντάτα για την Μακρόνησο" αλλά με σύγχρονο τρόπο» τόνισε ο Θάνος Μικρούτσικος, προσθέτοντας ότι «με αυτό το έργο διευρύνονται τα όρια του ελληνικού τραγουδιού και είμαι πολύ ευτυχής που παρουσιάζεται ολοκληρωμένο 42 ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή του το 1976». Η "Καντάτα για την Μακρόνησο" παρουσιάστηκε και εκτός Ελλάδας, το 1981 στην Όπερα του Βερολίνου, το 1982 στην Όπερα της Βιέννης και το 1983 στην Όπερα της Γλασκώβης.

Ο συνθέτης μαζί με την "Καντάτα για την Μακρόνησο" στις συναυλίες για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ θα παρουσιάσει και το έργο του "Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι", του ποιητή που, όπως επισήμανε, «εξέφρασε με την μεγάλη τέχνη του την πιο δημιουργική και απελευθερωτική δεκαετία που γνώρισε ποτέ όλος ο κόσμος στη διάρκεια της κίνησης όλων των κοινωνιών, δηλαδή τη δεκαετία του ΄20 (όπου) είναι απίστευτα αυτά που συνέβησαν στην Σοβιετική Ένωση τότε, είναι μάθημα ιστορίας».

Οι τρείς συναυλίες του Θάνου Μικρούτσικου, με ερμηνευτές τους  Κώστα Θωμαΐδη, Ρίτα Αντωνοπούλου και Μίλτο Πασχαλίδη,  ολοκληρώνονται με μια σειρά πολιτικών τραγουδιών που συνέθεσε ο δημιουργός στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, σε στίχους σπουδαίων ποιητών και στιχουργών.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ευχαρίστησε «από βάθους καρδιάς» τον Θάνο Μικρούτσικο, για το έργο του οποίου θα μιλήσει στην συναυλία της Αθήνας.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των τριών συναυλιών είναι 11 Μαρτίου στην Αθήνα, στο Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου, 23 Μαρτίου στο Κλειστό Γυμναστήριο "Δ. Τόφαλος" στην Πάτρα και 1η Απριλίου στο Παλαί ντε Σπόρ στην Θεσσαλονίκη.

 

 

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.