Οδοιπορικό μιας Θρακιώτισσας στην Μάνη
21/05/2023Κι ενώ στα περισσότερα σημεία της ελληνικής περιφέρειας το προεκλογικό κλίμα κυριαρχούσε όλα το προηγούμενο διάστημα, τα φυλλάδια των υποψηφίων, τα “σταυρωμένα” ψηφοδέλτια που πάνε κι έρχονται, οι κοινωνικές συνάξεις, οι ομιλίες των υποψηφίων βουλευτών συναγωνίστηκαν σε οργάνωση και ατμόσφαιρα αυτών των πολιτικών αρχηγών, ο συνωστισμός σε καφενεία και νεολαιίστικα στέκια είναι στην ημερήσια διάταξη, η εικόνα που βιώσαμε σε τουριστικούς προορισμούς της Λακωνίας, όπως η Μάνη, το Γύθειο και η Μονεμβασιά, δείχνει μια άλλη Ελλάδα, που βλέπει την προεκλογική διαδικασία σαν μια ρουτίνα της Κυριακής.
Ωριμότητα, αδιαφορία, άλλη οπτική γωνία έναντι της κάλπης, πολιτισμός δίχως στείρες αντιπαραθέσεις, στροφή στο επαγγελματικό γίγνεσθαι, ποιότητα στην καθημερινότητα, στόχευση στο τουριστικό προϊόν που εξασφαλίζει τα προς το ζειν, αφασία απέναντι στις κοκορομαχίες και λεκτικές αντιπαραθέσεις των μονομάχων; ‘Ο,τι και να συμβαίνει απ’ όλα αυτά η προεκλογική βουβαμάρα μάς έκανε να εστιάσουμε στην καταλυτική ομορφιά της φύσης και του τοπίου.
Πουθενά σχεδόν δεν υπήρχαν αφίσες των πολιτικών κομμάτων, αλλά ούτε και των υποψηφίων τους. Στην υπέροχη Μονεμβασιά, Έλληνες τουρίστες στο 90% απολάμβαναν την θεϊκή ομορφιά από την Άνω Πόλη, κινούμενοι σ’ αυτό τον βράχο με τη δική του καστροπολιτεία που πρωτοκατοικήθηκε 8000 χρόνια πριν.
Κι επειδή συνηθίζουμε στην Ελλάδα να ταυτίζουμε τους τόπους, η Μονεμβασιά, το “Γιβραλτάρ της Ανατολής”, σχεδόν άδεια, σπάνιο φαινόμενο, πρόσφερε ανοιχτόκαρδα μια ιδιαίτερη φιλοξενία και ηρεμία, για να χαρεί κάποιος απίθανες διαδρομές, να γευθεί νοστιμότατα ψαρικά και να εφοδιαστεί με τα φημισμένα αμυγδαλωτά, που προσφέρουν κατ’ αποκλειστικότητα τα τοπικά ζαχαροπλαστεία.
Άνεση και στις περιηγήσεις στο σπήλαιο Διρού με τέλειες καιρικές συνθήκες, δίχως αναμονή, με άψογη υποδοχή κι εξυπηρέτηση των βαρκάρηδων που αναλαμβάνουν την ξενάγηση για 25 λεπτά μέσα στο σπήλαιο, το οποίο είναι από τα ωραιότερα της Ευρώπης. Με ποικιλία “αιθουσών” γλυπτών, που δημιούργησαν επί εκατομμύρια χρόνια τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες.
Οι συζητήσεις άφθονες, χωρίς νύξεις στις εκλογές. «Ιδανικές συνθήκες τώρα που βρίσκεστε εδώ» -θα πει ξεναγός- «να δείτε τον Ιούλιο με 40 βαθμούς και αναμονή τέσσερις και πλέον ώρες από την υπερπληθώρα των λεωφορείων τι συμβαίνει εδώ» και μακαρίζει την τύχη των τωρινών επισκεπτών του Μαΐου.
Στην μαγευτική Αρεόπολη
Η επιτόπια προεκλογική αποτύπωση του φετινού κλίματος με την πόλωση να έχει κορυφωθεί τηλεοπτικά, αλλά και ζωντανά σε πόλεις και χωριά μας φέρνει στην Μάνη, στην Αρεόπολη, αφού έχουμε διασχίσει μια ενδιαφέρουσα διαδρομή με πορτοκαλεώνες, με ορεινά συμπλέγματα του Ταϋγέτου, με ελκυστικές παραλίες από ψηλά, εστιάζοντας το ενδιαφέρον στο πώς βιώνουν την άσκηση της καθημερινής πολιτικής, τι ζητούν και τι ονειρεύονται οι κάτοικοι.
Η Λακωνική Μάνη με το Λιμένι, θέρετρο υψηλών προδιαγραφών, εντυπωσιάζει. Γεμάτο από παιδιά των σχολικών εκδρομών, που τραγουδούν: «Ένα δώρο για σένα για να θυμάσαι όπου και να ‘σαι πως σ’ αγαπώ». Τα ηχεία στο τέρμα, «κάτω τα χέρια ότι κι αν τύχει για σένα θα ζω… » αλήθεια ένα τραγούδι άλλης εποχής. Εδώ θα δει ο επισκέπτης την προτομή, τον τάφο και το πετρόκτιστο αρχοντικό του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.
Η εντυπωσιακή βραχώδης παραλία, αλλά και τα τιρκουάζ νερά, που έλκουν τις θαλάσσιες χελώνες καρέτα-καρέτα. είναι μια φυσική ατραξιόν. Υπάρχουν βέβαια συστάσεις για το πώς οι λουόμενοι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν ως άγρια προστατευόμενα ζώα κι όχι ως κατοικίδια προσφέροντας τροφή, χάδια κλπ.
Η Μάνη του Μαυρομιχάλη
Κατευθυνόμαστε στην Αρεόπολη. Στα κεντρικά καφέ, στον εντυπωσιακό πεζόδρομο με τα παραδοσιακά στέκια που βλέπει κανείς πως υιοθετούν ένα μοντέρνο ύφος που ξενίζει. Στην πλατεία των αθανάτων, ή πλατεία της 17ης Μαρτίου, ημέρα διακήρυξης της Αρεόπολης, τότε ονομαζόταν Τσίμοβα, ξεκίνησε ο αγώνας της απελευθέρωσης του 1821, βρίσκεται το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη που είναι ίσως και το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο. Η πρόθεση μας να βάλουμε άρωμα εκλογών στην κουβέντα με τους ντόπιους, δεν βρίσκει ανταπόκριση.
Η τοπική εφημερίδα “Φωνή της Μάνης” σε κεντρικό της άρθρο επεσήμανε ότι «είναι η ώρα ευθύνης των πολιτών», προτρέποντας όχι στο μονοκομματισμό, όχι στο πελατειακό σύστημα και το βόλεμα των πολιτών, όχι στον κυβερνητικό έλεγχο και αποπροσανατολισμό των μέσων ενημέρωσης.
Διαπιστώνουμε όμως ότι το άρθρο υπογράφηκε από τον υποψήφιο βουλευτής Πειραιά του κόμματος “Πράσινο Μωβ” Ν. Καλαποθαράκο, που το κόμμα του αποκλείστηκε σ’ αυτές τις εκλογές από τον Άρειο Πάγο ως εκπρόθεσμα υποβληθέν και οι ενστάσεις εξέπεσαν…
Σε άλλες απόπειρες να αφουγκραστούμε αιτήματα, παράπονα, θετικά ή αρνητικά πολιτικών για την περιοχή, κανείς δεν είναι διατεθειμένος να μιλήσει για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, για νίκη, για ήττα, αξιοπιστία ή μη για ευημερία, πολιτική αλλαγή, κρυφές η φανερές ατζέντες, συμφέροντα, ζητήματα υγείας, παιδείας, πολιτισμού, καθημερινότητας, νέας γενιάς και τόσα άλλα.
Στην Αρεόπολη διατηρούνται χαμηλοί τόνοι και υπάρχει αφοσίωση στην προσφορά υπηρεσιών έτσι ώστε ο τουρίστας- επισκέπτης να παραμένει η κινητήριος δύναμη της.
Ο παραδοσιακός οικισμός διαθέτει καλοδιατηρημένα πυργόσπιτα, πέτρινα σοκάκια, ναούς με εξαιρετικές αγιογραφίες, ιστορικά μουσεία οικογενειών που σε προκαλούν για μια αναδρομή στο παρελθόν, αλλά και πολλά στέκια για να ζήσεις το παρόν με γευστικές προτάσεις τοπικών προϊόντων. Σούβλες με κοκορέτσια, προβατίνα, κοντοσούβλια, μυρωδιές που σου σπάνε τα ρουθούνια. Ψητοπωλεία, οινομαγειρεία, ταβέρνες, παραδοσιακή κουζίνα για όλα τα γούστα και μπακάλικα με χρώμα για να πάρεις φεύγοντας τοπικά καλούδια.
Το Γύθειο μια ζωγραφιά
Σ’ αυτό το σύντομο οδοιπορικό η στάση στο Γύθειο, το δεύτερο μεγάλο λιμάνι της νότιας Πελοποννήσου, που συνδέεται και με τα Κύθηρα, ανατροφοδοτεί το κλίμα των προηγούμενων χώρων και τόπων. Ποδηλάτες τουρίστες με τα λιτά μπαγκάζια τους, ελκυστικές ψαροταβέρνες στο λιμάνι, με τα λιαστά χταπόδια σκέτη πρόκληση, κι ενδότερα άλλες με έξυπνα ονόματα (“Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν”, ” Καλή καρδιά”), πανέτοιμες να προσφέρουν τα καλύτερα.
Ο οικισμός ένα ποίημα με αμφιθεατρική διάσταση όμορφα αρχοντόσπιτα, παραδοσιακό δημαρχείο κι ένα πλήθος προτάσεων για στάσεις σε καταστήματα που συμπληρώνουν έναν αιώνα ζωής, διατηρώντας την αίγλη και την σύγχρονη πελατεία τους. Μια μόνο γιγαντοαφίσα υποψηφίου βουλευτή θα δει κάποιος σε κεντρικό σημείο, σε ένα τριεδρικό νομό όπως η Λακωνία. Η συζήτηση κι εδώ δεν επεκτείνεται στα εκλογικά δεδομένα, αλλά εστιάζεται στον προβληματισμό για τη σαιζόν που ξεκινά. Αν και οι δείκτες διαγράφονται με αισιοδοξία.
Το ενδιαφέρον στην πόλη στρέφεται στην 5η Πανγυθειαδα τους σχολικούς αγώνες που γίνονται το Σάββατο, 20 Μαΐου, παραμονή των εκλογών με την παρουσία του παγκόσμιου πρωταθλητή ορεινού τρεξίματος Δημήτρη Θεοδωράκου και παλαιού πρωταθλητή κωπηλασίας.
Ο ίδιος κατάγεται από το Γύθειο και μαθαίνουμε ότι είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής της μονάδας υποβρυχίων καταστροφών όσον αφορά τη διατροφή και το προπονητικό πρόγραμμα των υποψηφίων στο σχολείο υποβρυχίων καταστροφών και παράλληλα έχει κι άλλες ενδιαφέρουσες ενασχολήσεις για τις οποίες δικαιολογημένα έχουν λόγο να τον καμαρώνουν και τον περιμένουν οι συντοπίτες του.
Ο απόηχος αυτής της προεκλογικής περιόδου δείχνει ότι μέχρι στιγμής δεν προκάλεσε εντάσεις και οξύνσεις, δεν χαρακτηρίστηκε από πόλωση στις μικρές κοινωνίες και πάθη. Υπάρχει μια βουβή ατμόσφαιρα με άλλα κυρίαρχα ζητήματα επιβίωσης και καθημερινότητας που μπερδεύουν τον κόσμο για το πώς θα γίνει η διαχείριση τους. Όμως, κοντός ψαλμός αλληλούια!