Οδοιπορικό στην χώρα του Τσάβες

Σύνταξη SLpress.gr
8

«Όμορφη χώρα εν κινήσει,

όπου όλα κινούνται μπροστά ή πίσω,

όπου το χθες γίνεται ώθηση ή αποχαιρετισμός».

Víctor Valera Mora

«Βενεζουέλα, χώρα εν κινήσει» είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018 στον πολιτιστικό χώρο «Φρανσίσκο Ντε Μιράντα», Χάρητος 6, Κολωνάκι. Πρόκειται για μια έκθεση φωτογραφίας με έργα του διεθνώς αναγνωρισμένου φωτογράφου John Márquez, την οποία διοργανώνει η Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα.

Ο Βενεζουελάνος φωτογράφος και κινηματογραφιστής John Márquez φέρνει μια διαδραστική πρόταση που επιτρέπει στο κοινό να αφομοιώσει την εικόνα και να πειραματιστεί δημιουργικά πάνω στην παρουσίαση του φωτογραφικού έργου. Με αυτή την πρόταση, ο καλλιτέχνης προσκαλεί τον θεατή να εξερευνήσει το ποικιλόμορφο σύμπαν που ονομάζουμε Βενεζουέλα μέσα από την έννοια της δομοστοιχείωσης, έναν όρο που επινοήθηκε για να αναφερθεί στα διαδραστικά φωτογραφικά κομμάτια της.

H έκθεση αποτελείται από επτά κατασκευές, οι οποίες περιέχουν επτά  θεματικές με τους επιμέρους τίτλους: «Άπειρο Auyán-tepui», «Μέριδα, η πόλη και οι Άνδεις», «Congo Mirador, άνθρωποι στο νερό», «Chuao, ψάρι και κακάο», «Ζωντανό Καράκας», «Είμαι η Καραϊβική» «Χώρα εν Κινήσει». Κάθε μια από αυτές τις κατασκευές περιλαμβάνει οκτώ φωτογραφίες (συνολικά 56 φωτογραφίες) που μας καλούν να αποκτήσουμε εμπειρία πάνω στη βαθιά ανθρώπινη, γεωγραφική και πολιτιστική πολυμορφία των εδαφών της Βενεζουέλας.

Caracas Viva

Η ποικιλομορφία χώρου και ανθρώπων

«Η ποικιλομορφία, φαίνεται να είναι το κύριο χαρακτηριστικό που ορίζει τη Βενεζουέλα. Είναι η μεγαλύτερη και εποικοδομητικότερη πρόκληση που σίγουρα, κάθε καλλιτέχνης θα συναντούσε με προτεινόμενη αυτή τη χώρα ως θέμα», σημειώνει ο John Márquez.

Για τον Marquez η έκθεση «Βενεζουέλα, χώρα εν κινήσει» εξερευνά τα εδάφη της Βενεζουέλας και προβάλλει τον συγκρητισμό και την ποικιλόμορφη εμπειρία της βενεζουελάνικης ταυτότητας. Στηριζόμενος στην φωτογραφία, ο Marquez επιχειρεί να κατανοήσει την ποικιλόμορφη και εξυψωμένη φύση που, όχι μόνο διαπερνά τη συμπεριφορά των ανθρώπων, αλλά μας αποκαλύπτει την ποικιλομορφία, ως ένα από τα πιο κοινά χαρακτηριστικά της χώρας.

 

Congo Mirador

Η Βενεζουέλα, πέραν του ότι έχει ποικίλα οικοσυστήματα που αποτελούνται από γεωλογικά ανόμοιες περιοχές, έχει έναν πληθυσμό που συνδυάζει Αυτόχθονες, Ευρωπαίους και Αφρικάνους, όπως και ένα μεγάλο κομμάτι μεταναστών που έφτασαν εκεί κατά τον 20ο αιώνα, ως αποτέλεσμα της ανόδου της πετρελαϊκής αγοράς. Αυτά τα πολυπολιτισμικά και πολυεθνικά χαρακτηριστικά, την μετατρέπουν σε μία όμορφη χώρα εν κινήσει.

Ποιος είναι ο John Márquez

Φωτογράφος, κινηματογραφιστής και εικονολήπτης της Μέριδα, Βενεζουέλα, ο John Márquez ξεκινάει την καριέρα του το 1995. Απέκτησε το μεγαλύτερο μέρος της πρώιμης εμπειρίας του μεταξύ του 1996 και 2001, ως μέρος της ομάδας φωτισμού και φωτογραφίας σε διάφορες ταινίες μεγάλου μήκους και σε μία τηλεοπτική σειρά.

Σήμερα, τόσο τα ντοκιμαντέρ, όσο και η φαντασία, τον έχουν οδηγήσει στην τέχνη της φωτογραφίας, ως διευθυντή φωτογραφίας ή ως εικονολήπτη σε ταινίες όπως: “Tocar y Luchar” (Μουσική και Επανάσταση), “Más allá de la Cumbre¨, ¨Día Naranja¨, ¨Cyrano Fernández”, “Habana Havana”, “Pelo Malo”, “Tambores de agua”, “Isabel Allende” “Historia de un día”, “Extremos”, “Va­mos”, “El último lugar”, “Ayantepuy infinito”, “Femenicidios en América” και στην τηλεοπτική σειρά “Niños en la Cumbre”, μεταξύ άλλων ντοκιμαντέρ και έργων φαντασίας.

Το 2007 βραβεύτηκε στον Μεγάλο Διαγωνισμό Τεχνών (Certamen Mayor de las Artes) και παρουσίασε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Καράκας τη φωτογραφική του έκθεση, «Τοπογραφία ενός Δειλινού». Το 2008, τοποθετεί στο κέντρο της γενέτειράς του την έκθεση «Πόλεις, Πύλες», παρεμβαίνοντας φωτογραφικά στους δρόμους της πόλης με γιγαντογραφίες των αγρών της περιοχής.

Την ίδια χρονιά, συνθέτει την πρώτη προσωπική του έκθεση «Γειτονική Αμερική», με 60 φωτογραφίες που παρουσιάζει πρώτα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Juan Astorga στην πόλη της Μέριδα, και στην συνέχεια στον γαλλικό σύνδεσμο Alianza Francesa de la Castellana στο Καράκας. Το 2009 ο Δήμος της Μέριδα του απονέμει τον τίτλο του «Άξιου Πολίτη».

Merida, ciudad y Andes

Το 2011, παρουσιάζει 4 φωτογραφίες με προσωπικότητες από το Καράκας, στο Φεστιβάλ FotoWeekDC, στην Ουάσινγκτον. Ως φωτογράφος και σκηνοθέτης φωτογραφίας, έχει δουλέψει σε πάνω από 25 χώρες στην Ασία, στην Αφρική, στην Ευρώπη και στην Αμερική, τόσο σε βενεζουελάνικες παραγωγές, όσο και σε διεθνής παραγωγές, όπως στο γαλλο-γερμανικό κανάλι, Arte-tv και στο γερμανικό κανάλι, Dolce-vela.

Η έκθεση παραμείνει ανοιχτή από τις 9:00 μέχρι τις 17:00, Δευτέρα με Παρασκευή, με ελεύθερη είσοδο

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.