Οι πεταλούδες ξαναπετάνε στη Ρόδο

Σταματελοπούλου Κατερίνα
1387

Για τους επισκέπτες της Ρόδου η κοιλάδα των πεταλούδων ήταν πάντα μια ανεπανάληπτη ταξιδιωτική εμπειρία σε έναν μοναδικό βιότοπο, από τους πιο σπάνιους στην Ευρώπη. Για τους Ροδίτες, η κοιλάδα των πεταλούδων είναι ένα από τα πολλά εμβληματικά και αγαπημένα σημεία του νησιού της Ρόδου συνυφασμένο με παιδικές αναμνήσεις, σχολικές εκδρομές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η κοιλάδα αποτελεί το καταφύγιο της πεταλούδας Panaxia Quadripunctaria, το οποίο είναι ένα σπάνιο είδος, γνωστό και ως η πεταλούδα της Ρόδου. Η επισκέψιμη διαδρομή σε ένα καταπράσινο τοπίο με μικρούς φυσικούς καταρράκτες, ξύλινα γεφυράκια και πολλά σπάνια είδη δέντρων είναι εντυπωσιακή. Ενώ, το δάσος με τις ζητιές είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και είναι αυτό που προσελκύει τις πεταλούδες τους καλοκαιρινούς μήνες. Και επειδή στις πεταλούδες δεν αρέσει ο θόρυβος, η βόλτα στην κοιλάδα γίνεται με απόλυτη ησυχία απολαμβάνοντας μόνο τους ήχους της φύσης.

Η ανάπλαση

Τον περασμένο Νοέμβριο η κοιλάδα των πεταλούδων υπέστη καταστροφικές ζημιές εξαιτίας μιας κακοκαιρίας που έπληξε το νησί της Ρόδου. Τα έργα για την αποκατάσταση της κοιλάδας ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο και ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο από την ΔΕΡΜ.Α.Ε, την Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Ρόδου.

Στα εγκαίνια για την επανέναρξη της λειτουργίας της κοιλάδας των πεταλούδων, ο πρόεδρος της ΔΕΡΜ.Α.Ε  κ. Γιάννης Ιατρίδης δήλωσε στο slpress.gr: «Μετά την ολοκληρωτική καταστροφή την οποία υπέστη η κοιλάδα των πεταλούδων, αυτό το εμβληματικό κομμάτι του νησιού της Ρόδου, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια από τον Δεκέμβριο για να μπορέσουμε μέσα στο χρονικό διάστημα μέχρι τον Απρίλιο, να ανακατασκευάσουμε την κοιλάδα ώστε να αναγεννηθεί.

»Με γρήγορες κινήσεις και παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, σε μια κοιλάδα που δεν μπαίνουν μηχανήματα και όλα έγιναν με τα χέρια, καταφέραμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να ολοκληρώσουμε όλες τις εργασίες. Σήμερα, παραδίδουμε το έργο στον κόσμο και πιστεύω ότι είναι ένα σημείο αναφοράς, ένα κομμάτι της Ρόδου που έχει να προσφέρει μια ακόμα μοναδική τουριστική εμπειρία στο νησί».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.