Οι Τούρκοι μουσικοί τραβάνε τον δικό τους γολγοθά…

Οι Τούρκοι μουσικοί τραβάνε τον δικό τους γολγοθά...

Φαίνεται ότι η επιβολή μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχει φέρει ολοένα και περισσότερες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες σε απόγνωση. Οι οικονομικές επιπτώσεις στον κλάδο του πολιτισμού στην Τουρκία είναι σοκαριστικές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της “Ένωσης Μουσικών και Περφόρμερ” της Τουρκίας (Muzik Sen), από την αρχή της επιδημίας έως σήμερα, αυτοκτόνησαν πάνω από 100 μουσικοί. Η βουλευτής Gamze Taşcıer προσπάθησε να αναδείξει το τραγικό φαινόμενο στην Τουρκία ήδη από τον Σεπτέμβριο.

Ο περιορισμός τον πολιτιστικών δραστηριοτήτων λόγων των μέτρων ενάντια στον κορονοϊό, έφερε σε ακόμη πιο δύσκολη θέση εκατομμύρια μουσικούς που το επάγγελμά τους δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένο. Η απόφασή του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών για κλείσιμο στις 22.00, των καφέ και των ρεστοράν, επηρέασε τόσο τους επιχειρηματίες όσο και τους μουσικούς που εργάζονταν σε αυτά.

Τη δραματική αυτή έφερε στη δημόσια -πολιτική- προσοχή η βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Gamze Taşcıer ήδη από τον Σεπτέμβριο. «Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού Müzik-Sen, ο αριθμός των μουσικών που αυτοκτόνησαν από τότε που ξεκίνησε η πανδημία πλησίασε εκατό. Υπάρχουν μουσικοί που προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα στο σπίτι με την πώληση μουσικών οργάνων. Δεν μπορούν να σκεφτούν τι να κάνουν μετά την πανδημία» είχε πει η βουλευτής.

Ο επί 16 χρόνια μουσικός Μπιλγκίν Κιοκσάλ λέει πως οι 100 μουσικοί αυτόχειρες είναι νούμερα που ακούμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. «Αν μιλάμε για 100 τότε το πραγματικό νούμερο είναι 10 φορές παραπάνω. Ένας νέος φίλος μου στην Κωνσταντινούπολη ο οποίος αφού πούλησε τα πάντα μεταξύ των οποίων και το μουσικό του όργανο όταν δεν έμεινε τίποτα άλλο να πουλήσει, την αυτοκτόνησε».

Η Gamze Taşcıer τόνισε και κάτι που υπάρχει πολύ έντονα τόσο στην Τουρκία, όσο και στην Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες. Πολλοί άνθρωποι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι -περίπου 1.000.000 μουσικοί στην Τουρκία- διότι απλούστατα δεν είναι ασφαλισμένοι! Στην Ελλάδα αυτό ισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και τα ΜΜΕ δεν το αναδεικνύουν. «Δεδομένου ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ασφαλισμένοι, δεν έχουν καμία ασφάλεια. Δεν μπορούν να κοιτάξουν το παρόν ή το μέλλον με αυτοπεποίθηση» ανέφερε η Gamze Taşcıer

Αυτοκτονίες και πορνεία

Η μουσικός Ιρμάν Αγιόγλου είναι άνεργη από τον Μάρτιο και ήδη άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους σημάδια κατάθλιψης, όπως λέει: «Υπάρχει ένα μαύρο σύννεφο από πάνω μας και οι λύσεις που έχουμε είναι πολύ περιορισμένες. Τα μέρη όπου μπορώ να εκτελέσω τη μουσική μου είναι περιορισμένα, δεν μπορώ να κάνω να ακουστεί η φωνή μου και έχω κλειστεί στο σπίτι. Δεν ξέρω να κάνω άλλη δουλειά και για αυτό δεν έχω εναλλακτική. Αυτό σταδιακά με κάνει δυστυχισμένη. Η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για κλείσιμο των χώρων στις 10:00 το βράδυ, είναι μία πολιτική απόφαση».

Πολλοί είναι αναγκασμένοι να κάνουν άλλα επαγγέλματα. Για παράδειγμα, ο Μπιλγκίν Κιοκσάλ, καθώς έμεινε άνεργος άρχισε να εργάζεται στον τομέα των οικοδόμων και των επίπλων καθώς ήταν υποχρεωμένος να εργαστεί και να πληρώσει τα χρέη του. Ωστόσο, δεν είναι το ίδιο εύκολο για όλους. «Δεν μπορώ να πληρώσω το ενοίκιο μου. Πουλάμε τα μουσικά μας όργανα και άλλο επάγγελμα δεν ξέρουμε. Επιθυμώ να παίξω την μουσική μου» λέει η Ιρμάν Αγιόγλου.

Πάντως, οι μουσικοί που λόγω των κυβερνητικών μέτρων έμειναν άνεργοι, για να τα βγάλουν πέρα άρχισαν να πουλάνε τα μουσικά τους όργανα ενώ προβαίνουν και σε διαμαρτυρίες στον δρόμο όπως η πρόσφατη “Μη σωπαίνεις”. «Σχεδόν καθημερινά μου τηλεφωνούν οι φίλοι μου και μου λένε «δεν μπορώ να πληρώσω το ενοίκιο μου και θα πουλήσω το μικρόφωνο και τον μπαγλαμά μου». Φτάνουν ειδήσεις για αυτοκτονίες» αναφέρει ο Κιοκσάλ.

Ο μουσικός Niyazi Buluet, ένας από τους 20.000 Τσιγκάνους στη νοτιοανατολική επαρχία Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, δήλωσε ότι περισσότεροι από 2.000 μουσικοί στην περιοχή έχουν επηρεαστεί σοβαρά από τα μέτρα που θεσπίστηκαν για τον περιορισμό της πανδημίας. «Χρειαζόμαστε κρατική υποστήριξη, ειδικά αυτές τις μέρες» είπε στο Arab News, προσθέτοντας ότι πολλοί νέοι μουσικοί «παίρνουν ναρκωτικά για να αντέξουν αυτήν την οικονομική δυσκολία», ενώ άλλοι γυρίζουν σε επαιτεία στο δρόμο ή έχουν στραφεί στην πορνεία για να βγάλουν λεφτά. Καθώς η φτώχεια επιδεινώνεται στη χώρα, το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών έχει αυξηθεί στο 26,1%.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι