Οκτώ αρχαίοι τάφοι εντοπίστηκαν κοντά στην Αμαλιάδα

Οκτώ αρχαίοι τάφοι εντοπίστηκαν κοντά στην Αμαλιάδα

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης ανασκαφικής έρευνας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας εντοπίστηκαν τρεις ταφικοί πίθοι, τέσσερις κιβωτιόσχημοι και ένας κεραμοσκεπής τάφος.

Oι οκτώ τάφοι διαφόρων τύπων αποκαλύφθηκαν και ερευνήθηκαν σε ιδιόκτητο οικόπεδο στη θέση “Ντρουμπές” ή “Παλιάμπελα” στο Αυγείο βόρεια της Αμαλιάδας. Οι τάφοι χρονολογούνται, σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση των κτερισμάτων τους, από το τέλος του 4ου έως και τον 2ο αιώνα π.Χ.

Αποτελούν τμήμα της δυτικής νεκρόπολης της αρχαίας πόλης της Ήλιδος, από την οποία έχουν μέχρι σήμερα ανασκαφεί πάνω από 200 τάφοι χρονολογούμενοι στην ύστερη κλασική και ελληνιστική περίοδο. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα ευρήματα του ταφικού πίθου 1 μεταξύ των οποίων ένα χάλκινο πτυκτό κάτοπτρο (πτυσσόμενος καθρέφτης τρόπον τινά) και μία χάλκινη τεφροδόχος υδρία.

tefrodoxos1

Η υδρία έχει τη βάση της, η οποία φέρει ανθεμωτή διακόσμηση στις λαβές και λεοντοκεφαλές στο σημείο ένωσης των λαβών με το χείλος. Από την πρώτη εκτίμηση των κτερισμάτων του, αυτός ο ταφικός πίθος χρονολογείται στα τέλη του 4ου με αρχές του 3ου αι. π.Χ.. Πέρα από το μεγάλο αριθμό των αγγείων της ελληνιστικής εποχής κυρίως, από τα ευρήματα των υπόλοιπων τάφων ξεχωρίζει μαρμάρινη επιτύμβια στήλη με αετωματική επίστεψη.

Οι καθρέφτες

Ο ρόλος του καθρέφτη στα κτερίσματα της αρχαίας ταφής ήταν σημαντικός και συχνά ήταν το μοναδικό αντικείμενο από μέταλλο σε γυναικείους τάφους αλλά και σε ανδρών. Ήταν σύμβολο της καλλονής και της νεότητας, αλλά συνηθιζόταν και η αφιέρωση κατόπτρων σε θεότητες που προστάτευαν ειδικά τις γυναίκες.

Επίσης θεωρούνταν αντικείμενο με μαγική δύναμη και οι Έλληνες, όπως και οι Ετρούσκοι, πίστευαν κάποτε ότι μαζί με την εικόνα όποιου καθρεφτιζόταν, μπορούσε κάποιος να συλλάβει και την ψυχή του, ίσως γι΄αυτό πολλά κάτοπτρα βρίσκονται σπασμένα. Η θραύση, όμως, μπορεί να είναι και τυχαίο γεγονός (αποτέλεσμα της φθοράς του χρόνου) και να κυριαρχούσε η άποψη ότι ο καθρέφτης προφυλάσσει την εικόνα και την ψυχή του νεκρού και πρέπει να είναι ακέραιος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι