Οκτώ γυναίκες με καρκίνο και ψυχή

Οκτώ γυναίκες με καρκίνο και ψυχή

«Μιλάμε για κάτι που πονάει πολύ, αλλά που μπορούμε να το χλευάσουμε και να το κοροϊδέψουμε και με έναν τρόπο να το προχωρήσουμε». Με αυτά τα λόγια αναφέρεται η Μάρα Παυλοπούλου, μια από τις εννέα γυναίκες που νόσησαν από καρκίνο και που κάνουν την αρρώστια και αυτήν την οριακή περιπέτεια ζωής μια παράσταση –μαρτυρία. Είναι η παράσταση «Παρ’ όλα αυτά», που παρουσιάζει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη στο Από Μηχανής Θέατρο από σήμερα και για τις επόμενες πέντε Παρασκευές.

“Έχουμε κλάψει πολύ αλλά έχουμε γελάσει και πάρα πολύ, έχουμε γίνει μια παρέα. Και αυτό βγαίνει και στην παράσταση και στις συναντήσεις μας. Ξεκινήσαμε δειλά – δειλά, γιατί δεν ξέραμε πού θα μας βγάλει, δεν είναι εύκολο να μιλάς γι’ αυτά τα πράγματα, αλλά η μία ένιωθε την άλλη, μπορούσε να το δει στα μάτια η μια της άλλης και αυτό μας έφερε πολύ κοντά», προσθέτει η Γιώτα Παπαδάκη.

Αυτές οι οκτώ γυναίκες δεν επιδιώκουν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον και τον οίκτο μας ως μελλοθάνατες. Μπορεί ο θεατής να αισθάνεται φόβο ή αμηχανία και μόνο με την σκέψη πως θα ακούσει στην παράσταση για τη σκληρή μάχη ζωής που δίνουν κάθε μέρα. Εκείνες ωστόσο το μόνο που κάνουν είναι να χαμογελούν και να αφηγούνται με απλό τρόπο και με φυσικότητα την ιστορία τους.

«Για μένα ήταν πιο δύσκολο, γιατί από την ασθένεια νοσεί κι ο σύζυγός μου. Ωστόσο ήταν ανακούφιση οι ώρες που βρισκόμασταν όλες μαζί, σαν η συνέχεια μιας ψυχοθεραπείας, ν’ ακούω κι άλλους ανθρώπους που είχαν τα ίδια βιώματα με μένα. Ήταν όπως στο νοσοκομείο, που βλέπαμε η μια τα μάτια της άλλης και καταλαβαίναμε, χωρίς να μιλάμε, ότι όλες αντιμετωπίζουμε τον ίδιο πόνο. Με βοήθησαν πολύ αυτές οι συναντήσεις, γιατί έβγαλα πράγματα που τα είχα ζήσει, που με πόνεσαν, που δεν τα είχα πει ποτέ πουθενά παρά μόνο στον ψυχολόγο μου», αναφέρει η Στέλλα Χατζημιχαήλ.

Η Μάρα Παυλοπούλου συμφωνεί με τα παραπάνω σημειώνοντας πως «η όλη διαδικασία είχε στιγμές λυτρωτικές αλλά και ‘βαριές’. Όμως επειδή η τέχνη έχει μια άλλη δυναμική πάνω στον άνθρωπο, νομίζω για τις περισσότερες βγήκαν και πράγματα που δεν ξέραμε».

Ο καρκίνος με όρους δημιουργίας

Έχουμε «ένα σύνολο υπέροχων γυναικών, οι οποίες είχαν όχι μόνο την τόλμη αλλά και τη σοβαρότητα και την απλότητα να βουτήξουν μέσα στη θεατρική συνθήκη μ’ έναν πολύ ειλικρινή και αυθόρμητο τρόπο», μίλησε η σκηνοθέτις Γεωργία Μαυραγάνη, αναφέροντας ότι ο καρκίνος ήταν από τα θέματα που πάντα την απασχολούσαν και συχνά σκεφτόταν να κάνει μια παράσταση με αυτό το θέμα. «Σε μια τέτοια υπερεπείγουσα συνθήκη, αρχίζει κανείς και ξανασκέφτεται τη ζωή του μ’ έναν τρόπο που ίσως μέσα στην καθημερινότητα δεν το έχει κάνει», συμπληρώνει με νόημα.

Η παράσταση «Παρ’ όλα αυτά» διαθέτει αρκετά στοιχεία από το θέατρο – ντοκουμέντο, και είναι αυτονόητο αφού εμπεριέχει τις ζωές και τις μαρτυρίες των συγκεκριμένων γυναικών.

«Είμαστε πολύ χαρούμενες που έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε μια παράσταση καλλιτεχνικών αξιώσεων, η οποία κάνει αυτό που μόνο η τέχνη μπορεί να κάνει – παίρνει κάτι το οποίο είναι αρκετά δύσκολο, βάρβαρο και άσχημο και το μετατρέπει σε κάτι όμορφο», πρόσθεσε η σκηνοθέτις. Και συμπληρώνει: «Από τη διαδικασία έχω μετατοπιστεί και εγώ και μέσα από το θέατρο και την επαφή με αυτές τις γυναίκες ξανασκέφτομαι τη ζωή και την ξαναβιώνω με έναν τρόπο τελείως διαφορετικό. Δεν το φανταζόμουν ποτέ ότι θα μου προσφερθεί κάτι τέτοιο και αυτό το χρωστάω σε εκείνες».

Τρακ για την πρεμιέρα

«Τώρα που μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την πρεμιέρα, νιώθουμε λίγο άβολα, γιατί εμείς ξέρουμε πού έχουμε απευθυνθεί, ξέρουμε τι έχουμε πει. Θέλουμε αυτό να περάσει προς τα έξω, χωρίς όμως συναισθήματα λύπης, γιατί δεν λυπάται η μία την άλλη, απλώς κατανοούμε και ξέρουμε. Κάποιες από εμάς είναι ακόμα μέσα στη διαδικασία της ασθένειας, κάποιες άλλες έχουν προχωρήσει, όμως υπάρχει ένα τέρας που κοιμάται, θέλουμε να παραμείνει κοιμισμένο, κι αυτό το αναμοχλεύσαμε λίγο», είπε λίγες ώρες πριν την παράσταση η Μάρα Παυλοπούλου.

«Είναι πολύ σημαντικό να απομυθοποιήσουμε καταστάσεις και να μιλήσουμε για τη ζωή, γιατί πρωταγωνιστές είμαστε εμείς οι ίδιοι», δηλώνει από την πλευρά του ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, με πρωτοβουλία της οποίας γίνεται η παράσταση. «Η ΕΑΕ αποφάσισε να προχωρήσει στην παρουσίαση ενός θεατρικού έργου -μέσα από το οποίο θα γίνει κατανοητό με τους κανόνες τους θεάτρου, που είναι αυτοί που αγγίζουν καλύτερα τον καθένα από εμάς- γύρω από το ταξίδι μέσα στον καρκίνο», συμπληρώνει ο ίδιος.

«Έγνοια μας και σκοπός μας είναι να δούμε με ποιο τρόπο η ασθένεια συνδέεται με τη ζωή και πώς οι ασθενείς που επιβιώνουν από τον καρκίνο μπορούν να ξαναπιάσουν το νήμα της ζωής με διαφορετικούς όρους», υποστηρίζει ο κλινικός ψυχολόγος Ιωάννης Ντίνος.

Διευκρινίζει τέλος ότι «ο τρόπος με τον οποίο ένας ασθενής μπορεί να αφηγηθεί την ιστορία της ασθένειάς του έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί φεύγει από την πραγματική της διάσταση, τα φάρμακα, οι εξετάσεις, οι αριθμοί, τα αποτελέσματα, οι επεμβάσεις, και γίνεται μια φανταστική ιστορία, δηλαδή πώς μπορούμε να φανταστούμε την ασθένεια του καρκίνου με όρους δημιουργίας».

Πληροφορίες

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία σε συνεργασία με τη σκηνοθέτη Γεωργία Μαυραγάνη παρουσιάζουν μια παράσταση-μαρτυρία για τον καρκίνο με τίτλο “Παρ”ολα αυτά” την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018 στο Από μηχανής Θέατρο.

Οκτώ γυναίκες που έζησαν την ασθένεια του καρκίνου του μαστού ανεβαίνουν στη σκηνή για να μοιραστούν με το κοινό την εμπειρία τους αλλά και τη διαδρομή της ζωής τους όπως αυτή μεταλλάχτηκε μέσα από την ασθένεια. Συμμετέχουν : Καλλιόπη Γανιάρη, Ελένη Γιαννακούρου, Θάλεια Νταλούκα, Γιώτα Παπαδάκη, Μάρα Παυλοπούλου, Μαίρη Τσουκαλά, Στέλλα Χατζημιχαήλ, Φωτεινή Χάψα.Με την ευγενική υποστήριξη του Θεάτρου «Από μηχανής».

Ο αριθμός θέσεων είναι περιορισμένος. Τηλέφωνο κρατήσεων 210-3826600 καθημερινά 9πμ-5μμ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι