Ομορφιά και συμβολισμοί στην Ελλάδα των συνόρων
09/01/2023Στην Ελλάδα των συνόρων, στον Έβρο, η σκέψη όλων τρέχει στους ακρίτες, στο ποτάμι σύνορο, στις καθημερινές τουρκικές απειλές, στις δηλώσεις Θεοδωρικάκου για την επέκταση του φράχτη κατά 140 χιλιόμετρα, στις απεγνωσμένες φωνές των αλιέων για καταστρατήγηση των διεθνών κι ελληνικών υδάτων από τουρκικά σκάφη που λυμαίνονται τον θρακικό πλούτο, σε ψυχωμένους συλλόγους που δίνουν το δικό τους παρόν…
Τρέχει η σκέψη στα παραδοσιακά ανταμώματα με γκαϊντατζήδες, σε ξεχωριστές καλλιέργειες και τοπικά προϊόντα που ξεχωρίζουν, σε χωριά που αδειάζουν ελλείψει απασχόλησης των νέων, σε αντιδράσεις για δομές παράτυπων μεταναστών, σε παράπονα για την πολιτεία που δεν αντιλαμβάνεται την δημογραφική συρρίκνωση ιδίως σ’ αυτό το νομό, στην παρουσία των Αμερικανών για την διαχείριση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, στην μοναδική παρθένα Σαμοθράκη…
Τρέχει η σκέψη και στο πολιτισμικό παρελθόν, την αναβίωση εθίμων, στα μνημεία, στις πόλεις των συνόρων Σουφλί, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, σε οικισμούς με ξεχωριστά στοιχεία Φέρες, Μάκρη, Μεταξάδες, Ρούσα, στους δρόμους του μεταξιού, των αρωματικών φυτών, του σουσαμιού, των στρατευμενων στα ακριτικά στρατόπεδα, στους συνοριοφύλακες, στις σχολές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου που φέρνουν νέο αίμα φοιτητών και τόσα άλλα.
Η παρούσα αναφορά όμως στοχεύει να εστιάσει στην ομορφιά δράσεων πολιτισμού και θρησκευτικής παράδοσης αυτών των ημερών στον Έβρο, που ως συνήθως μένουν στην αφάνεια και αναδεικνύονται απλά στην τοπική επικαιρότητα.
Μία μαγευτική συναυλία
Ανθολογία έργων από το διεθνές ρεπερτόριο παρουσίασε προχθές η ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Αλεξανδρούπολης στον Διεθνή αερολιμένα “Δημόκριτος”, υπό την διεύθυνση του Δημήτρη Κανίδη, με την διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Μερόπη Κολλάρου, την σοπράνο Νάντια Μαλακόζη.
Μια σύμπραξη επαγγελματιών ταλαντούχων μουσικών, χορωδίας, καθηγητών και προχωρημένων μαθητών του Δημοτικού Ωδείου σε ένα κοινό που γέμισε ασφυκτικά το αεροδρόμιο, έχοντας την επιθυμία να πετάξει στα ουράνια με την θεσπέσια μουσική ενός προγράμματος αξιώσεων.
Η ιδέα υλοποιήθηκε για δεύτερη φορά στα πλαίσια της επιθυμίας του δημάρχου της ακριτικής πόλης Ιωάννη Ζαμπούκη να λειτουργήσει ο χώρος αυτός ως εναλλακτικός χώρος πολιτισμού, επικοινωνίας και δράσης μέσω των τεχνών, υιοθετώντας μια γενική αντίληψη που συμβαίνει σε μεγάλες ευρωπαϊκές σκηνές να ζωντανεύουν αυτού του τύπου μουσικές διαδρομές, αγκαλιάζοντας το κοινό με ελεύθερη είσοδο και δίνοντας τη δυνατότητα να γίνουν συμμέτοχοι όλοι.
Η επιτυχία ήταν προδιαγεγραμμένη αφού οι δηλώσεις συμμετοχής από την στιγμή που άνοιξε η σχετική πλατφόρμα, κάλυψαν τον χώρο. Η απογείωση στο μεγαλείο της μουσικής πανδαισίας με φωνητικά σύνολα κι έξοχες ερμηνείες συνοδεύει την σκέψη όλων όσων έζησαν την εύστοχη αυτή εκδήλωση σε ένα χώρο δύσκολο ηχητικά, όπως ο χώρος αφίξεων του αεροδρομίου και ασυνήθιστος σε τέτοιες δράσεις. Το τόλμημα πέτυχε και θα υιοθετηθεί ώστε να επαναλαμβάνεται στο πρωτοχρονιάτικο κλίμα των εορτασμών.
Μεταφορά 400 επισκεπτών
Ο καιρός συνέπραξε και τα μέλη του συλλόγου Αινήσιο Δέλτα Έβρου βρίσκονταν επί ποδός να πετύχουν την ασφαλή μεταφορά του κόσμου, που συνέρρευσε με τις πλάβες τους μέσα από το ποτάμι στο ξωκλήσι, όπου θα γινόταν η τελετή των Θεοφανείων. Το τοπίο συγκλονιστικό για τους 400 και πλέον επισκέπτες που είδαν την διαδρομή μέσα από την ευθυγράμμιση με τα φλαμίνγκο, τους ερωδιούς, τους κύκνους, τους καλαμώνες και τις αυτοσχέδιες καλύβες των ακριτών φρουρών, για να ζήσουν την μυσταγωγία της τελετής.
Μιας τελετής που αλλού λειτουργεί ως ρουτίνα και τελειώνει σε λίγα λεπτά, ενώ εκεί γίνεται μεγαλειώδης και όλα συνηγορούν σ αυτό. Το θρησκευτικό συναίσθημα κυριαρχεί, ο πατριωτισμός ενεργοποιείται, η λιτότητα του χώρου και η αυθεντικότητα της υποδοχής συνηγορούν σε μια άλλη διάσταση αυτού του γεγονότος. Αγκαλιές, ευχές με γνήσιο περιεχόμενο…
Τίποτα δεν είναι εύκολο και αυτονόητο. Προηγήθηκε η επιχείρησης μεταφοράς του κόσμου που έδωσε το παρόν, με τις χαρακτηριστικές παραδοσιακές βάρκες του ποταμού, αλλά και με σκάφη της “Delta Evros explorer”. Ήταν μια διαδικασία που φορτίζει με ποικιλία συναισθήματα όσους βρισκόταν για πρώτη φορά εκεί.
Άκρως επιτυχημένη και μοναδική ήταν η τελετή ρίψης του σταυρού στην γιορτή των Θεοφανείων στο Δέλτα του ποταμού Έβρου, στο ταπεινό ξωκλήσι του Αγίου Ανθίμου, δωρεά του κ. Τραζέρα καλυβιέρη, με εθελοντική αγιογράφηση ομάδας της εικαστικού των Φερών Ελένης Σιρίδη.
Οι βάρκες ήταν περιμετρικά της ξύλινης εξέδρας όπου μετά την λειτουργία για τον καθαγιασμό των υδάτων του ποταμού Έβρου, ο ιερέας έριξε το σταυρό για να τον ανασύρει ο νεαρός συνοριοφύλακας Γεώργιος Κων. Σισμανίδης και να δεχθεί από τον πρόεδρο του συλλόγου Αινήσιο Δέλτα Πάρη Παπαδάκη τον σταυρό ως ενθύμιο και τα συγχαρητήρια, ενώ ευχές δόθηκαν σε όλους όσους βούτηξαν.
Μια μικρή γιορτή με μέριμνα του εκεί συλλόγου στήθηκε δίπλα από το εξωκλήσι. Στην συνέχεια με την ίδια τάξη φροντίδα κι επιμέλεια με όμορφη διαδρομή στο ποτάμι έγινε η επιστροφή του κόσμου στο χερσαίο κομμάτι του Δέλτα ποταμού.
Το οποίο επίσης παρουσιάζει ενδιαφέρον με την πανίδα, την χλωρίδα, τα πουλιά, τα άγρια άλογα, τα νεροβούβαλα… Εικόνες εξωτικές ενός τόπου που πρέπει να στηριχθεί και να τον γνωρίσουν οι περισσότεροι Έλληνες.
Η τελετή των φετινών Θεοφανείων ήταν η πιο μαζική, πέρυσι ακυρώθηκε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών αλλά “φέτος αυτό που συνέβη «δεν έχει προηγούμενο» σημειώνει ο κ. Παπαδάκης, που δέχθηκε τα συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία εθελοντισμού να ζήσουν όσο περισσότεροι την ατμόσφαιρα της τελετής στο πιο απόκοσμο εξωκλήσι των ελληνικών συνόρων μια ανάσα από την Τουρκία. Και του χρόνου!