Πενήντα Haiku και New Age

Πενήντα Haiku και New Age

Σύνταξη SLpress.gr  – 

Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, περιλαμβάνει η έκθεση «50 Haiku και New Age» των  Γιάννη Γούνα και Κωνσταντίνου Σιδηρόπουλου, που ολοκληρώνεται την Κυριακή 4 Μαρτίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Στη μια όψη παρουσιάζεται, με την δικαιολογία των παιδικών αναμνήσεων, ένας κόσμος αθώος, ελεύθερος και αρμονικός. Η άλλη όψη παρουσιάζει το αδιέξοδο ενός κόσμου σκληρού και τραχύ, που έχει διαρραγεί από την χρήση, την απάτη, την έλλειψη ελευθερίας και την απανθρωπιά. Πρόκειται για δύο ζωγραφικούς κόσμους, που ο ένας εκφράζει την αρχή και ο άλλος την εξέλιξη και την συνέχεια.

Πενήντα Haiku από τον Γιάννη Γούνα

«Πενήντα Haiku ο τίτλος αυτής της δουλειάς μου… Πενήντα πουλάκια… Πενήντα μικρές ιστορίες… .Μόνες και απροστάτευτες… Χρωματιστές και ασπρόμαυρες… Επιστροφή στην παιδική ηλικία… Επιστροφή στα παιδικά μου αισθήματα… Επιστροφή στον απολεσθέντα παράδεισο.

Χρωματιστά μολύβια, μελάνια, μαρκαδόροι… Υλικά της παιδικής μου ηλικίας. Σε αυτά ξαναγύρισα… Αυτά χρησιμοποίησα σε αυτή την δουλειά. Επίσης, σε κάποια έργα δούλεψα και με την τεχνική του κολάζ. Γιατί πουλιά; Είχα την ανάγκη να ξαναγυρίσω στον απολεσθέντα παράδεισο των παιδικών μου χρόνων. Ήθελα να ξαναζωντανέψω όλα αυτά τα αθώα πλάσματα με τα δικά μου χρώματα και τους δικούς μου ουρανούς. Συναρμολόγησα μνήμες, εικόνες, χαρές, λύπες και δημιούργησα 50 πουλάκια που το καθένα κρύβει με τα φτερά του και μια μικρή ιστορία».

New age από τον Κωνσταντίνο Σιδηρόπουλο

«New age γιατί οι εποχές άλλαξαν… New age γιατί και η τέχνη αλλάζει… New Age γιατί μια καλύτερη εποχή έχει ήδη ανατείλει… New age γιατί αν ήταν μουσική θα ήταν New age… New age  Ιστορίες γιατί οι Ιστορίες είναι της Νέας εποχής… Είναι φτιαγμένες από χρώματα, ιδέες και φαντασία… New age Ιστορίες γεμάτες φως και σκοτάδι, αλήθεια  και ψευδαίσθηση, χαρά και μελαγχολία.

Ζωγραφίζω τα έργα μου πρώτα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή με όλες τις δυνατότητες που μου δίνει σε χρώματα, “Εργαλεία” και τεχνικές και μετά εκτυπώνονται σε λεπτά φύλλα πλαστικού (σαν πλαστικοποιημένο ύφασμα).

Ένας από του κύριους λόγους που άρχισα να ζωγραφίζω σε Η/Υ ήταν η επιθυμία μου να απεικονίσω αρκετά από τα ποιήματα μου σε μορφή έργων ζωγραφικής. Με εμπνέει η ποίηση (όχι μόνο η δική μου), η φύση, τα ζώα, οι ιδέες, οι αφηρημένες έννοιες.

Οι καλλιτέχνες με λίγα λόγια

Ο Γιάννης Γούνας γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής σχολής του Κώστα Καζάκου. Στο Θέατρο έχει συνεργαστεί με σημαντικούς  σκηνοθέτες όπως οι Λεωνίδας Τριβιζάς, Στάθης Λιβαθινός, Νίκος Μαστοράκης, Σταύρος Τσακίρης, Κώστας Καζάκος, Γιώργος Μιχαηλίδης, Σταμάτης Φασουλής, Δημήτρης Τάρλοου και άλλους, σε έργα του σύγχρονου και κλασικού ρεπερτορίου αλλά και σε παραστάσεις Αρχαίου δράματος στο Φεστιβάλ Επιδαύρου. Στην τηλεόραση πήρε μέρος στην σειρά “Η σιωπή των αγγέλων-Γεώργιος Βιζυηνός” στην ΕΡΤ1 σε σκηνοθεσία του Χριστόφορου Χριστοφή.

Από το 2005 γράφει στίχους για την ελληνική δισκογραφία αλλά και για παραστάσεις στο Θέατρο. Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει πολλοί σημαντικοί καλλιτέχνες όπως η Άλκηστη Πρωτοψάλτη, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μάριος  Φραγκούλης, ο Σταμάτης Κραουνάκης, η Πίτσα Παπαδόπουλου, η Μελίνα Ασλανίδου, η Καίτη Γαρμπή, η Ηρώ Σαια, η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Γιώργος Καραδήμος, η Ζωή Παπαδόπουλου και πολλοί άλλοι. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο γράφοντας στίχους σε μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Το 2016 κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο “ΣΣΣΣΟΥΤ” από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ. Έχει πραγματοποιήσει 5 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής.

Ο Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος γεννήθηκε το 1982 και μένει μέχρι σήμερα στην Αγία Βαρβάρα της Δυτικής Αθήνας. Είναι Διδάκτορας της Βιολογίας, ζωγράφος, ποιητής, στιχουργός.

Έχει καταγωγή από την Ημαθία και την Καρδίτσα. Τελείωσε το 4ο Ενιαίο Λύκειο Κορυδαλλού το 2000, αποφοίτησε από το Τμήμα Βιολογίας της Αθήνας το 2004, έκανε μεταπτυχιακό στον Τομέα Κυτταρικής Βιολογίας – Βιοφυσικής (του ίδιου τμήματος) και διδακτορικό στον Τομέα Ζωολογίας – Θαλάσσιας Βιολογίας (επίσης του ίδιου τμήματος). Ο τίτλος του διδακτορικού του είναι: «Η διαχρονική διαφοροποιήση της πανίδας της Ελλάδας». Ζωγραφίζει με την βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Πληροφορίες

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης,

Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος,

– 4 Μαρτίου

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx