Πέντε έργα του Τσαρούχη στον “Ίσαλο” στην Ύδρα
14/06/2020Γράφει ο Παμίνος Γεωργιάδης * –
Κάποτε ο Γιάννης Τσαρούχης μου διηγήθηκε πώς άρχισε να ζωγραφίζει. Μικρός, στο δωμάτιο που κοιμόταν υπήρχε μια ντουλάπα, που στο ένα φύλλο της είχε ένα καθρέφτη. Στον απέναντι τοίχο, ένα παράθυρο έβλεπε το Πασαλιμάνι, που ένα τμήμα του φαινόταν στον καθρέφτη. Αυτό προσπαθούσε μέρες πολλές να το σχεδιάσει. Του άρεσε το αποτέλεσμα και συνέχισε να αντιγράφει το ζωγραφισμένο ταβάνι. Κάπως έτσι ξεκίνησε και μετά από πολλά, πήγε στην Σχολή Καλών Τεχνών.
Είχε πείσμα να ζωγραφίζει την ομορφιά. Ήταν αυστηρός, πειθαρχημένος, αφοσιωμένος και φιλικός όταν ανακάλυπτε ότι του πάει το “ποιόν”, όπως έλεγε του άλλου. Του άρεσε να ποζάρει στους φωτογράφους, αλλά και μπροστά στον καθρέφτη από μικρός.
Όπως του άρεσε και να διαλέγει ρόλους, να τους υποδύεται, να μεταμφιέζεται, συχνά μάλιστα ζωγράφιζε έτσι τον εαυτό του – Μέγας Αλέξανδρος, Μητροπολίτης, χορευτής κ.ά. Όταν του πρότεινα να βαφτίσει την κόρη μου, το δέχτηκε και μου ομολόγησε ότι για πρώτη φορά θα παίξει το ρόλο του νονού. Αγόρασε κοστούμι, γραβάτα και καινούργια υποδήματα για να ανταποκριθεί πλήρως. Όταν τον ρώτησα, γιατί όλα αυτά; Μου απάντησε ότι αυτός είναι ο ρόλος κι αυτός θα είναι ο πρωταγωνιστής. Κι έτσι τα έβλεπε. Η συνάντηση μαζί του, μου καθόρισε την επαγγελματική και προσωπική μου πορεία.
Από σήμερα Κυριακή, στο καφέ “Ίσαλος” στην Ύδρα μπορούμε οι λάτρεις -και συλλέκτες- του Τσαρούχη να βρούμε πέντε επιλεγμένες μεταξοτυπίες του Γιάννη Τσαρούχη. Είναι ένα εγχείρημα του Art project 1629 σε συνεργασία με την αίθουσα τέχνης “Αντί” που θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη. Την επιλογή των έργων, αλλά και την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβε ο σκηνοθέτης και εικαστικός, Νίκος Ζάππας, ο οποίος μου ζήτησε να προλογίσω την έκθεση.
*Ο Παμίνος Γεωργιάδης είναι σκηνογράφος. Υπήρξε σταθερός συνεργάτης του Γιάννη Τσαρούχη.