ΣΧΟΛΙΟ

“Περλιμπλίν και Μπελίσα” – Ένα σημείωμα για το έργο του Λόρκα

"Περλιμπλίν και Μπελίσα" – Ένα σημείωμα για το έργο του Λόρκα, Ηλιάδης Παντιάς

O σκηνοθέτης Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, όπως και όλοι οι συντελεστές του έργου με απαράμιλλη θεατρική ικανότητα εκτέλεσαν ένα όχι εύκολο έργο αφιερωμένο στον έρωτα.

Ως απλός φίλος του θεάτρου ήθελα να γράψω ένα σύντομο σχόλιο για το θεατρικό έργο ‘‘Περλιμπλίν και Μπελίσα’’ του Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα, που ανέβασε αυτές τις μέρες η Ε.Θ.Α.Λ.* στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας και στη συνέχεια στο Θέατρο Δέντρο. Πρόθεση μου δεν είναι να σχολιάσω το έργο του Λόρκα, ούτε να προβώ σε θεατρική κριτική. Γράφω αυτό το σχόλιο ως σημείωμα ενθάρρυνσης για να συγχαρώ όλους τους συντελεστές του έργου για την εξαιρετική δουλειά που μάς παρουσίασαν. Με έργα όπως αυτό που παρακολουθήσαμε η ΕΘΑΛ βάζει ψηλά τον πήχη και καθορίζει το επίπεδο αξιώσεων στα θεατρικά πράγματα με αυτοπεποίθηση και εξωστρέφεια.

Αξίζουν συγχαρητήρια στον σκηνοθέτη Αχιλλέα Γραμματικόπουλο, όπως και σε όλους τους συντελεστές του έργου οι οποίοι με απαράμιλλη θεατρική ικανότητα εκτέλεσαν ένα όχι εύκολο έργο αφιερωμένο στον έρωτα και τα συναισθηματικά αδιέξοδα. Με ευρηματικότητα, χωρίς αλαζόνες πειραματισμούς, αλλά με αξιώσεις, ο σκηνοθέτης έχοντας στη διάθεση του ταλαντούχα διανομή των ρόλων, με άψογη υποκριτική, εξαιρετική αισθητική λόγου και θαυμάσια θεατρική κινησιολογία πέτυχε να μάς κάνει να νοιώσουμε την πολυπλοκότητα του έργου του Λόρκα**. Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί πως το έργο όπως το παρακολουθήσαμε θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει πρότυπο μελέτης θεατρικής δημιουργίας. Όλα έδεναν μεταξύ τους και αυτό φάνηκε στην εκτέλεση.

Σε καιρούς ομαλότητας η πολιτιστική δημιουργία, με την ευρεία έννοια του όρου, θεωρείται φυσιολογική και μέρος της κανονικότητας. Σε καιρούς χαλεπούς όπως οι σημερινοί αποτελεί εφόδια πορείας και αξίζει κάθε ενθάρρυνσης και στήριξης. Η ΕΘΑΛ οδοιπόρος με αξιώσεις σ’ αυτή την πορεία παράγει έργο και δημιουργεί θεατρική παιδεία.


 

* Εταιρία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού

**Ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα (Federico García Lorca) είναι ο κορυφαίος ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας του 20ου αιώνα, οποίος εκτελέστηκε από τους Εθνικιστές του Φράνκο, λίγο μετά το ξέσπασμα του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι